Assistant Director NAB Outstanding Fresh Top MCQs Sample Test Papers for NTS BTS PTS Ground-Breaking Sample Papers Must Prepare Now by Adspk

Assistant Director NAB Outstanding Fresh Top MCQs Sample Test Papers for NTS BTS PTS Ground-Breaking Sample Papers Must Prepare Now by Adspk

NTS Latest AD & DAD NAB Headquarters Psychometric Test Shortlisted Candidates 2016-17 Assistant Director NAB & Deputy Assistant Director NAB for National Accountability Bureau Test held on 4th September 2016 NTS List Results Updated on 05-10-2016 by NTS Pakistan

National Accountability Bureau (NAB)

Assistant Director NAB

Criteria and Subject Division MCQs All Sample Papers
English

General Knowledge

Pakistan Affairs

Everyday Science

National Accountability Ordinance 1999, Islamic Studies

Computers & Internet Skill

IQ Test MCQs

Assistant Director NAB Past Paper 2015 Top 100 Questions

Past Paper for NAB-1

Past Paper for NAB-2

Past Paper for NAB-3

Past Paper for NAB-4

Past Paper for NAB-5

Past Paper for NAB-6

Past Paper for NAB-7

Past Paper for NAB-8

MCQs Sample Papers for Assistant Director NAB

Latest National Accountability Ordinance 1999 MCQs Solved Test Sample Paper for Assistant Director NAB Must Prepare Now

1. The Law which deals with eradication of corruption and corrupt practices and holding accountability of all those persons accused of such practices and matters ancillary is called

A.

Anti Corruption Act

B.

National Accountability Ordinance

C.

Public Account Ordinance

D.

None of above

Answer:  B

2. National Accountability Ordinance, ws promulgated in

A.

1997

B.

1998

C.

1999

D.

None of above

Answer:  C

3. National Accountability Ordinance, 1999 contains ______ sections

A.

33

B.

35

C.

37

D.

None of above

Answer:  C

4. National Accountability Ordinance, 1999 contains______ schedule

A.

1

B.

2

C.

3

D.

None of above

Answer:  A

5. National Accountability Ordinance, came into force from

A.

January, 1984

B.

January, 1985

C.

January, 1986

D.

None of above

Answer:  B

6. Section 3, of the National Accountability Ordinance empowered the Ordinance to

A.

Obey other existing laws

B.

Override other laws

C.

To repeal other laws

D.

None of above

Answer:  B

7. Section 4 of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Application of Ordinance

B.

Enactment of Ordinance

C.

Amendment of Ordinance

D.

All of above

Answer:  A

8. National Accountability Ordinance, 1999 extends to

A.

Whole of Pakistan

B.

Specific areas of Pakistan

C.

Foreign areas of Pakistan

D.

None of above

Answer:  A

9. Section 5, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Exceptions

B.

Definitions

C.

Legislation

D.

None of above

Answer:  B

10. Section 5(a) of the National Accountability Ordinance, 1999 defines

A.

Accused

B.

Court

C.

Government

D.

All of above

Answer:  A

11. As per section 5(b) of the National Accountability Ordinance, 1999 appropriate Government means

A.

Federal Government

B.

Provincial Government

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  C

12. Section 5(c) of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with definition of

A.

Local Government

B.

Assets

C.

Associates

D.

None of above

Answer:  B

13. Any property owned, controlled by or belonging to any accused, whether directly or indirectly is called

A.

Case property

B.

Assets

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

14. Section 59d) of National Accountability Ordinance defines

A.

Associates

B.

Account

C.

Court

D.

None of above

Answer:  A

15. Any person who is or has been managing the affairs of or keeping accounts for the accused or who enjoys or has enjoyed any benefit from the assets is

A.

Associate

B.

Coordinator

C.

Partner

D.

All of above

Answer:  A

16. Any person who ostensibly holds or is in possession or custody of any property of an accused on his behalf for the benefit and enjoyment of the accused is called

A.

Ostensible owners

B.

Benamidar

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  C

17. The word “benami” is ______ term

A.

Latin

B.

Persian

C.

French

D.

None of above

Answer:  B

18. Section 5, clause (e) of the National Accountability Ordinance deals with

A.

Chairman National Accountability Bureau

B.

Conciliation Committee

C.

Court

D.

None of above

Answer:  A

19. As per section 5(f) of the National Accountability Ordinance, 1999 “Code” means

A.

Pakistan Penal Code

B.

Code of Criminal Procedure, 1898

C.

Both (a) and (b)

D.

Answer:  B

20. Conciliation Committee means the Conciliation Committee constituted under section

A.

20 of the National Accountability Ordinance, 1999

B.

25 of the National Accountability Ordinance, 1999

C.

25 A of the National Accountability Ordinance, 1999

D.

Answer:  A

21. Section 5______ of the National Accountability Ordinance defines Court

A.

(f)

B.

(g)

C.

(h)

D.

None of above

Answer:  B

22. The Judge of Accountability Court is appointed by

A.

Chief Justice of Pakistan

B. President in consultation with the Chief Justice of High Court concerned

C.

Minister

D.

None of above

Answer:  B

23. Section 5(h) of the National Accountability Ordinance, 1999 defines

A.

Judge

B.

Prosecutor

C.

Court Officer

D.

None of above

Answer:  A

24. Deputy Chairman of National Accountability Bureau is appointed by

A.

Prime Minister

B.

President

C.

Chief Justice of Supreme Court

D.

All of above

Answer:  B

25. Section 5(l) defines

A.

Freezing

B.

National Accountability Bureau

C.

Chairman

D.

None of above

Answer:  A

26. Freezing includes

A.

Attachment

B.

Sealing, prohibiting

C.

Controlling or managing property

D.

All of above

Answer:  D

27. Section 5(m), of National Accountability Ordinance defines

A.

Freezing

B.

Proclamation

C.

Holder of Public Office

D.

None of above

Answer:  C

28. As per section 5(n) of National Accountability Ordinance, offence means

A.

The offence of corruption

B.

Corrupt practices

C.

Any other offence specified in schedule of the Ordinance

D.

All of above

Answer:  D

29. Section 5(p) of the National Accountability Ordinance, defines

A.

Person

B.

Property

C.

Government property

D.

None of above

Answer:  B

30. As per section 5(p) of the National Accountability Ordinance property means

A.

Moveable property

B.

Immovable property

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  C

31. “Government property” is defined in section 5_____ of the National Accountability Ordinance, 1999

A.

(p)

B.

(q)

C.

(r)

D.

None of above

Answer:  B

32. Section 5-A of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Tenure of a Judge

B.

Tenure of Chairman

C.

Tenure of Prosecutor

D.

All of above

Answer:  A

33. As per section 5-A sub-section (1) a judge of a Court who is serving District and Session Judge shall hold office for a period of ____ years from the date of his initial appointment as judge

A.

Two years

B.

Three years

C.

Five years

D.

None of above

Answer:  B

34. Pensionary benefits to serving District and Session Judge are dealt by section_____ of the National Accountability Ordinance, 1999

A.

5-A

B.

5-A(i)

C.

5-B

D.

None of above

Answer:  C

35. Section ______ of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with constitution of National Accountability Bureau

A.

6

B.

7

C.

8

D.

All of above

Answer:  A

36. The Chairman of National Accountability Bureau is appointed by the President in consultation with

A.

Leader of the House in the National Assembly

B.

Leader of the Opposition in the National Assembly

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  C

37. As per section 6(b)(i), of National Accountability Ordinance, 1999 Chairman of NAB is appointed for a period not extendable of____ years

A.

Two years

B.

Three years

C.

Four years

D.

All of above

38. The Chairman NAB may resign his office by writing under his hand addressed to the

A.

Prime Minister

B.

Chief Justice of Supreme Court

C.

President

D.

All of above

Answer:  C

39. The qualification of Chairman NAB is provided in section 6______, of the National Accountability Ordinance, 1999

A.

(b)

B.

(ba)

C.

(c)

D.

None of above

Answer:  B

40. The section dealing with Deputy Chairman, National Accountability Bureau is

A.

6(d)

B.

7

C.

7-A

D.

None of above

Answer:  B

41. As per section 7(a), of the National Accountability Bureau there shall be ______ Deputy Chairman of NAB

A.

One

B.

Two

C.

Three

D.

None of above

Answer:  B

42. Qualification of Deputy Chairman of NAB are provided in section 7_____ of the National Accountability Ordinance, 1999

A.

(a)

B.

(aa)

C.

(b)

D.

All of above

Answer:  B

43. A person shall not be appointed as Deputy Chairman NAB unless he_______

A.

Is or has been an officer of the Armed Forces of Pakistan to the rank of a Major General

B.

Is or has been a Federal Government officer is BPS 21 or equivalent

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  C

44. The Deputy Chairman of NAB shall hold office for a period of

A.

Three years

B.

Four years

C.

Five years

D.

None of above

Answer:  A

45. Section _____ of the National Accountability Ordinance 1999 deals with Prosecutor General Accountability

A.

7-A

B.

7-B

C.

7-C

D.

8

Answer:  D

46. The Prosecutor General Accountability is appointed by President in consulation with

A.

Prime Minister

B.

Leader of Opposition

C.

Speaker of national Assembly

D.

Chairman of NAB

Answer:  D

47. Any person who is qualified to be appointed ______ may be appointed as Prosecutor General Accountability

A.

As a Judge of High Court

B.

As a Judge of Supreme Court

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

48. As per section 8(a)(iii) of the National Accountability Ordinance, 1999 the Prosecutor General Accountability shall hold office for a non-extendable period of ____ years

A.

Two

B.

Three

C.

Four

D.

None of above

Answer:  B

49. The Prosecutor General Accountability shall not be removed from his office except on the ground of removal of a judge of_____

A.

High Court

B.

Supreme Court

C.

Federal Shariat Court

D.

All of above

Answer:  B

50. As per section 8

A.

President

B.

Judge of NAB

C.

Chairman of NAB

D.

None of above

Answer:  C

51. As per section 9(b) all offences under National Accountability Ordinance are

A.

Non-bailable

B.

Bailable

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  A

52. Section 9(c) empowers______ to release the accused

A.

Prosecutor General Accountability

B.

Accountability Court

C.

Chairman NAB

D.

None of above

Answer:  B

53. Punishment for corruption and corrupt practices are dealt by section_____ of the National Accountability Ordinance

A.

9(e)

B.

10

C.

10-A

D.

None of above

Answer:  B

54. A holder of Public Office or any other person who commits the offence of corruption and corrupt practices shall be punishable with rigorous imprisonment for a term which may extend ____ years

A.

Ten

B.

Twelve

C.

Fourteen

D.

Twenty Five

Answer:  C

55. Section 10

A.

Provincial Government

B.

Federal Government

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

56. Section 11, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Acquittal of accused

B.

Conviction

C.

Imposition of fine

D.

None of above

Answer:  C

57. Where an accused found guilty of an offence is sentenced to pay fine the amount of fine shall in no case be less than the gain derived by the

A.

Accused

B.

Accused relatives

C.

Accused associates

D.

All of above

Answer:  D

58. Section 12, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Suspension of sentence

B.

Power to freeze property

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

59. Section 12, of the National Accountability Ordinance, empowers______ freeze property.

A.

The Chairman NAB

B.

The Court

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  C

60. As per section 12(c) of the National Accountability Ordinance, 1999 if the property ordered to be forzen is immovable property, the freezing shall, in the case of land paying revenue, be made through the_____ of the District in which the land situated.

A.

District Judge

B.

D.P.O.

C.

Collector

D.

None of above

Answer:  C

61. If the property ordered to be frozen under sub-section (a), section 12, is a debt or other moveable property, the freezing may be made by _____ ways as provided in sub-section (b) of section 12.

A. Two

B. Three

C. Four

D. All of above

Answer: C

62. Section 12(b), of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with freezing of

A. Movable property

B. Immovable property

C. Both (a) and (b)

D. None of above

Answer: A

63. Section 13, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A. Freezing through receiver

B. Freezing through Police

C. Claim or objection against freezing

D. None of above

Answer: C

64. The time limitation for claim or objection upon freezing before Court is_____ days

A. 10

B. 14

C. 18

D. None of above

Answer: B

65. Section 13(b) empowers ______ to extend the time for filing such claims or objection for a period not exceeding additional 14 days

A. The Chairman NAB

B. The Prosecutor General

C. The Court

D. None of above

Answer:  C

66. The claim or objection dismissed by the Court is

A. Revisionable

B. Reviewable

C. Appealable

D. All of above

Answer:  C

67. Time limitation for filing appeal against dismissal of claim or objection by aggrieved party is_____ days.

A. 10

B. 14

C. 20

D. None of above

Answer: A

68. Section 14, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A. Proof against accused accepting illegal gratifiction

B. Presumption against accused accepting illegal gratifiction

C. Presumption against complainant accepting illegal gratifiction

D. None of above

Answer: B

69. Section 15, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A. Disqualification of parliament membership

B. Disqualification to contest election

C. Both (a) and (b)

D. None of above

Answer: B

70. As per section 15(a) a person who has been convicted for an offence under section 9, of the National Accountability Ordinance, 1999 shall be disqualified for a period of

A. Seven years

B. Eight years

C. Nine years

D. Ten years

Answer: D

71. As per section 15(b) of the National Accountability ordinance, 1999 any person apply for or be granted or allow any financial facilities in the form of any loan of advanced or other financial accommodation by any Bank of Financial institution owned or controlled by Government for a period of

A.

Seven years

B.

Ten years

C.

Fourteen years

D.

None of above

Answer:  B

72. Section _______ of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with trial of offences.

A.

15-A

B.

15-B

C.

16

D.

16-A

Answer:  C

73. The trial of a case under section 16(a) shall be heard from

A.

Day to day

B.

Week to week

C.

Month to month

D.

As per accused wish

Answer:  A

74. Time limitation for disposal of a trial under section 16, of National Accountability Ordinance, 1999 is_____ days

A.

30 days

B.

60 days

C.

90 days

D.

120 days

Answer:  A

75. The place for sitting of the Court shall be determined by

A.

Federal Government

B.

Provincial Government

C.

Local Government

D.

None of above

Answer:  A

76. Section 16-A, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Issuance of commission

B.

Transfer of case

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

77. For transfer of a case from Court in one Province to court in another Province the application shall be made to the

A.

Chairman NAB

B.

High Court

C.

Supreme Court

D.

None of above

Answer:  C

78. Section 16-A (b) empowers_____ to apply for transfer of case

A.

Chairman NAB

B.

Prosecutor General Accountability

C.

Special prosecutor

D.

Both (b) and (c)

Answer:  D

79. Under section 16-A(c) ______ may also make an application for transfer of case

A.

Compliment

B.

Witness

C.

Accused

D.

None of above

Answer:  C

80. Section 16-B of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Joint trial

B.

Contempt of Chairman orders

C.

Contempt of Court

D.

None of above

Answer:  C

81. As per section 16-B, of the National Accountability Ordinance, 1999 the Court shall have the power to punish for contempt of Court with imprisonment for a term which may extend

A.

Six months and with fine which may extend to one million rupees

B.

Nine months and with fine which may extend to two million rupees

C.

One year and with fine which may extend to two million rupees

D.

None of above

Answer:  A

82. Section 17, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with application of

A.

Code of Civil Procedure

B.

Code of Criminal Procedure

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

83. Section______ empowers the Court established under National Accountability Ordinance, 1999 to follow any procedure as it may deem fit in the circumstances of the case

A.

17(a)

B.

17(b)

C.

17(c)

D.

All of above

Answer:  C

84. Section, 18, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Cognizance of offences

B.

Appeal

C.

Revision

D.

None of above

Answer:  A

85. The Accountability Court shall not take cognizance of any offence under the ordinance except on a reference made by

A.

Chairman NAB

B.

Authorized Officer

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  C

86. As per section 18(b) of the National Accountability Ordinance, 1999 a reference under this Ordinance shall be initiated by the Accountability Bureau on

A.

A reference received from the appropriate government

B.

Receipt of complaint

C.

Its own accord

D.

All of above

Answer:  D

87. As per section 18(c) of the Ordinance where the Chairman NAB or an officer of the NAB duly authorized is of the opinion that it is or may be necessary and appropriate to initiate proceeding against any person he shall refer the matter for

A.

Inquiry

B.

Investigation

C.

Both (a) and (b)

D.

Trial

Answer:  C

88. Section 18 (e), of the the National Accountability Ordinance, 1999 empowers NAB with

A.

Power of arrest

B.

Power of acquittal

C.

Power of release

D.

None of above

Answer:  A

89. No sitting member of Parliament or Provincial Assembly shall be arrested without taking into consideration the recommendation of the

A.

President

B.

Special Parliamentary Committee on Ethics

C.

Prime Minister

D.

None of above

Answer:  B

90. Section 19, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Power to call information

B.

Power to arrest any person

C.

Power to make rules

D.

None of above

Answer:  A

91. Section 19(a) deals with information from

A.

Specified person

B.

Foreigner

C.

Any person

D.

All of above

Answer:  C

92. Section 19(b) of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Oral evidence

B.

Production of relevant document or thing

C.

Evidence through commission

D.

None of above

Answer:  B

93. Section 19, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with information during

A.

Inquiry

B.

Investigation

C.

Trial

D.

Both (a) and (b)

Answer:  D

94. Section 19(c), of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Examination of a relevant person

B.

Examination of investigation officer

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  A

95. Section 19(d), of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with information from

A.

Intelligence agencies

B.

Bank or financial institution

C.

Police

D.

All of above

Answer:  B

96. Section 20, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Reporting of suspicious financial transaction

B.

Reporting of any further inquiry or investigation

C.

Judgment of any Court

D.

None of above

Answer:  A

97. Whoever being bound to suply information in accordance with sub-section (a) of section 20, shall be punished with rigorous imprisonment which may extend to

A.

Three years

B.

Five years

C.

Seven years

D.

None of above

Answer:  B

98. Section 21 of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Provincial cooperation request for mutual legal assistance

B.

International cooperation request for mutual legal assistance

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

99. As per section 21, ______ may request a foreign State for cooperation or mutual legal assistance

A.

Foreign Minister

B.

Prime Minister

C.

Chairman NAB or any authorized officer by Federal Government

D.

None of above

Answer:  C

100. Section 22, of the National Accountability Ordinance, deals with

A.

Jurisdiction of NAB Court

B.

Extra judicial activities

C.

Jurisdiction of Chairman NAB

D.

None of above

Answer:  C

101. Section 22, of the National Accountability Ordinance, 1999 empowers_____ to inquire or investigate any offence under the Ordinance

A.

Chairman NAB

B.

Any authorized officer

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  C

102. Section 22(b), of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with investigation by Chairman NAB in conjunction with

A.

Any other agency

B.

Any person

C.

Both (a) and (b)

D.

A specified agency

Answer:  C

103. Section 23, of the National Accountability Ordinance, 1999 declare transfer of case property

A.

Void

B.

Voidable

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  A

104. Any person who transfers or creates a change on property in contravention of sub-section (a) of section 23, of the National Accountability Ordinance shall be punished with imprisonment for a term which may extend to

A.

Two years

B.

Three years

C.

Five years

D.

None of above

Answer:  B

105. Section________ of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with arrest

A.

23-A

B.

23-B

C.

24

D.

All of above

Answer:  C

106. As per section 24(a) _____ shall have the power, at any stage of the (inquiry or) investigation under the National Accountability Ordinance, 1999 to direct that the accused, if not already arrested shall be arrested

A.

Chairman NAB

B.

Prosecutor General Accountability

C.

Accountability Court

D.

None of above

Answer:  A

107. No member of Provincial Assembly shall be arrested wthout taking into consideration the recommendation of

A.

Special Parliamentary Committee on Ethics

B.

Special Committee of the Provincial Assembly on Ethics

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

108. As per section 24 (aaa) of the National Accountability Ordinance, 1999 the Special Committee of the Provincial Assembly on Ethics consist Chairman and_____ members

A.

6

B.

8

C.

10

D.

12

Answer:  B

109. Section 25, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with voluntarily return

of assets by

A.

Accused

B.

Police

C.

NAB

D.

None of above

Answer:  A

110. Section 25(a) of the National Accountability Ordinance, 1999 empowers_____ to discarge the accused

A.

Prosecutor General

B.

Chairman NAB

C.

Accountability Court

D.

None of above

Answer:  B

111. Section 25(a), of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with voluntarily return of assets by accused_____

A.

Prior investigation

B.

After investigation

C.

During trial

D.

None of above

Answer:  A

112. Section 25(a), of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with discharge of the accused by Chairman NAB

A.

Prior investigation

B.

Before or after the commencement of investigation

C.

During pending of appeal

D.

Both (a) and (b)

Answer:  D

113. The amount deposited by the accused with the NAB shall be transfer to______

A.

Chairman NAB

B.

State treasury

C.

Concerned affected department

D.

None of above

Answer:  C

114. Section 25-A of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with_______

A.

Freezing of assets

B.

Payment of loans

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

115. Under section 25-A ______ may apply for reconciliation

A.

Accused

B.

Prosecutor General

C.

Chairman NAB

D.

None of above

Answer:  A

116. Under section 25-A(a) of the National Accountability Ordinance, 1999 accused may apply for reconciliation to_____

A.

Trial court

B.

Chairman NAB

C.

Prosecutor General Accountability

D.

Governor State Bank of Pakistan

Answer:  D

117. Section 25-A(aa) of the National Accountability Ordinance, 1999 empowers_____ to constitute Reconciliation Committee.

A.

Chairman NAB

B.

Trial Court

C.

Prosecutor General Accountability

D.

Governor State Bank of Pakistan

Answer:  D

118. The Conciliation Committee shall consist of a Chairman and ______ members

A.

4

B.

5

C.

6

D.

None of above

Answer:  B

119. As per section 25-A(b) the Chairman Conciliation Committee shall be appointed by

A.

Chairman NAB

B.

Governor State Bank

C.

Trial Court

D.

None of above

Answer:  B

120. As per section 25-A (bb) the Chairman of the Conciliation Committee shall convene the meetings and conduct proceedings of the Conciliation Committee in the manner______

A.

As he deems fit

B.

As provided in Cr.P.C.

C.

As provided in C.P.C

D.

None of above

Answer:  A

121. Section 25-A(d) deals with conclusion of______ reference

A.

Conciliation Committee

B.

Chairman NAB

C.

Trial Court

D.

None of above

Answer:  A

122. As per section 25-A(d) of the National Accountability Ordinance, 1999 the Conciliation Committee shall conclude the reference within _____ days

A.

20 days

B.

30 days

C.

60 days

D.

90 days

Answer:  B

123. As per section 25-A(f) of the National Accountability Ordinance, 1999 where the accused undertakes to repay the amount as determined by the Conciliation Committee, the Chairman NAB, with the approval of______ may release the accused

A.

Governor State Bank

B.

Chairman Conciliation Committee

C.

Court

D.

None of above

Answer:  C

124. Section, 26, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Re-investigation

B.

Re-trial

C.

Tender of pardon

D.

Release of accused

Answer:  C

125. Section 26(a) of the National Accountability Ordinance, 1999 empowers _____ with power of pardon to accused

A.

Trial Court

B.

Prosecutor General

C.

President

D.

Chairman NAB

Answer:  D

126. Under section 26(a), of National Accountability Ordinance, 1999 the Chairman NAB may pardon a person

A.

Fully

B.

Conditionally

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

127. As per section 26(e) any statement made before a Magistrate by a person who has accepted tender of pardon may______

A.

Not be given in evidence against him at the trial

B.

Be given in evidence against him at the trial

C.

Be given or not depends upon case nature

D.

None of above

Answer:  B

128. Section 27, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Power to fine

B.

Power to seek assistance

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

129. Section 27, of the National Accountability Ordinance, 1999 empowers _____ to seek assistance

A.

Chairman NAB

B.

Any authorized officer

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  C

 

130. Section 28, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Appointment of Chairman NAB

B.

Appointment of Co-Chairman NAB

C.

Appointment of member of the staff ans officers of the NAB

D.

All of above

Answer:  C

131. Section 28(a), of the National Accountability Ordinance, 1999 empowers_____ with power of appointments

A.

Chairman NAB

B.

Any authorized officer

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  C

132. As per section 28(d) the provisions of Civil Servants Act, 1973 shall

A.

Apply to the persons appointed in NAB

B.

Not apply to the persons appointed in NAB

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

133. Section 29, of the National Accountability Ordinance, 1999 declare accused

A.

As competent witness

B.

Not a competent witness

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  A

134. As per section 29, of the National Accountability Ordinance, 1999 an accused shall be a competent witness for the defence and may give evidence_____ in disproof of the charges made against him

A.

On oath

B.

Without oath

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  A

135. Section 30 of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Evidence on oath

B.

Evidence without oath

C.

False evidence

D.

None of above

Answer:  C

136. Section 3, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Prohibition to hamper investigation

B.

Prohibition to hamper trial

C.

Prohibition to deliver documents

D.

None of above

Answer:  A

137. Whoever commits offence under section 31(a) of the National Accountability Ordinance, 1999 shall be punishable with rigorous imprisonment for a term which may extend to

A.

Seven years

B.

Ten years

C.

Fourteen years

D.

None of above

Answer:  B

138. Section 31-A of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with

A.

Abscondence from prison

B.

Abscondence from Courts

C.

Abscondence to avoid from service of warrants

D.

None of above

Answer:  C

139. Whoever absconds in order to avoid being served with any process issued by any Court or any other authority or officer under NAB, Ordinance or in any manner prevents, avoid or evades the service on himself from the proceedings or punishment shall be punished with imprisonment for a term which may extend to

A.

One year

B.

Two years

C.

Three years

D.

None of above

Answer:  C

140. Section _______ of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with withdrawal from prosecution

A.

31-A

B.

31-B

C.

31-C

D.

31-D

Answer:  B

141. As per section 31-B of the National Accountability Ordinance, 1999 the Prosecutor General Accountability may, with the consent of_____ withdraw from prosecution of any accused

A.

Chairman NAB

B.

Court

C.

President

D.

None of above

Answer:  B

142. As per section 31-C of the National Accountability Ordinance, 1999 no Court established under this Ordinance shall take cognizance of an offence against an officer or an employee of a bank or financial institution for writing off, waiving, restructuring or refinancing any financial facility, interest or markup without prior approval of the

A.

President

B.

Chairman NAB

C.

Court

D.

State Bank of Pakistan

Answer:  D

143. Section______ of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with protection of witnesses

A.

31-C

B.

31-D

C.

31-E

D.

None of above

Answer:  C

144. Section______ of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with appeal and revision

A.

31-E

B.

31-F

C.

32

D.

None of above

Answer:  C

145. Any person aggrieved by the final judgment and order of the Court under National Accountability Ordinance, 1999 may prefer an appeal to the

A.

Court of District and Session Judge

B.

High Court

C.

Supreme Court

D.

None of above

Answer:  B

146. As per section 32, of the National Accountability Ordinance time limitation for filing appeal against Accountability Court order before the High Court is _____ days

A.

Ten days

B.

Twenty days

C.

Thirty days

D.

None of above

Answer:  A

147. As per section 32(b) of the National Accountability Ordinance, 1999 all appeals against the final judgment and order filed before the High Court will be heard by

A.

A single Judge

B.

A Bench of not less than two Judges

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

148. All appeals against the final judgment and order filed before the High Court shall be finally disposed of within____ days

A.

Thirty days

B.

Sixty days

C.

Ninety days

D.

None of above

Answer:  A

 

149. As per section 32(c) of the National Accountability Ordinance, 1999 no revision shall lie against

A.

Interlocutory Order

B.

Final Order

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  A

150. Section 33, of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with transfer of

A.

Proceedings pending before a Court under Ehtesab Act, 1997 to any Civil Court

B.

Proceedings pending before a Court under Ehtesab Act, 1997 to Court established under National Accountability Ordinance

C.

Both (a) and (b)

D.

None of above

Answer:  B

151. Section_____ of the National Accountability Ordinance, 1999 deals with NAB to submit an annual report

A.

33-B

B.

33-C

C.

33-D

D.

None of above

Answer:  C

152. Any fine or other sum due under the National Accountability Ordinance, 1999 or as determined by a Court, shall be recovered as

A.

Arrears of land revenue

B.

Fine

C.

Special cost

D.

None of above

Answer:  A

153. Delegation of power by Chairman NAB are dealt by section_____ of the National Accountability Ordinance, 1999

A.

34

B.

34-A

C.

35

D.

None of above

Answer:  B

154. Section 36, of the National Accountability Ordinance, 1999 provided immunity to

A.

Federal Government

B.

Chairman NAB

C.

Any member of NAB

D.

All of above

155. As per section 37, if any difficulty arises in giving effect to any provision of the Ordinance the Chairman NAB can remove difficulties with the approval of

A.

Minister of law

B.

President

C.

The Court

D.

None of above

Answer:  B

——————————————————————–

Questions 21-28:

Please read the selection below, then answer each question by choosing the best answer.

Over the past few years I’ve had an uncomfortable sense that someone, or something, has been tinkering with my brain, remapping the neural circuitry, reprogramming the memory. My mind isn’t going—so far as I can tell—but it’s changing. I’m not thinking the way I used to think. I can feel it most strongly when I’m reading.

Immersing myself in a book or a lengthy article used to be easy. My mind would get caught up in the narrative or the turns of the argument, and I’d spend hours strolling through long stretches of prose. That’s rarely the case anymore. Now my concentration often starts to drift after two or three pages. I get fidgety, lose the thread, begin looking for something else to do. I feel as if I’m always dragging my wayward brain back to the text. The deep reading that used to come naturally has become a struggle.

I think I know what’s going on. For more than a decade now, I’ve been spending a lot of time online, searching and surfing and sometimes adding to the great databases of the Internet. The Web has been a godsend to me as a writer. Research that once required days in the stacks or periodical rooms of libraries can now be done in minutes. A few Google searches, some quick clicks on hyperlinks, and I’ve got the telltale fact or pithy quote I was after. Even when I’m not working, I’m as likely as not to be foraging in the Web’s info-thickets’ reading and writing e-mails, scanning headlines and blog posts, watching videos and listening to podcasts, or just tripping from link to link to link. (Unlike footnotes, to which they’re sometimes likened, hyperlinks don’t merely point to related works; they propel you toward them.)

For me, as for others, the Net is becoming a universal medium, the conduit for most of the information that flows through my eyes and ears and into my mind. The advantages of having immediate access to such an incredibly rich store of information are many, and they’ve been widely described and duly applauded. “The perfect recall of silicon memory,” Wired’s Clive Thompson has written, “can be an enormous boon to thinking.”

But that boon comes at a price. As the media theorist Marshall McLuhan pointed out in the 1960s, media are not just passive channels of information. They supply the stuff of thought, but they also shape the process of thought. And what the Net seems to be doing is chipping away my capacity for concentration and contemplation. My mind now expects to take in information the way the Net distributes it: in a swiftly moving stream of particles. Once I was a scuba diver in the sea of words. Now I zip along the surface like a guy on a Jet Ski.

–Nicholas Carr, “Is Google Making Us Stupid?”

21. In the last paragraph, Carr asserts that the convenience of the internet comes with a price. By this he means:

A. Accessing the world wide web is expensive.

B. There is too much information available, and not enough time to absorb it all.

C. Deliberate, extended reading has become difficult.

D. People no longer visit libraries.

22. According to Marshall McLuhan, which of the following is NOT true:

A. The media are channels through which information is disseminated.

B. The media tell us what to think.

C. The media delimit how we think.

D. The media are both process and product.

23. Which of the following activities does Carr NOT perform online:

A. Research

B. Reading emails.

C. Watching streaming videos.

D. Writing blogs.

24. “Once I was a scuba diver in the sea of words. Now I zip along the surface like a guy on a Jet Ski.” This is an example of:

A. Simile.

B. Analogy.

C. Synecdoche.

D. Personification.

25. By “foraging in the Web’s info-thickets,” Carr means

A. Moving quickly from link to link.

B. Absorbing intellectual nourishment.

C. Looking for specific information.

D. Procrastinating.

26. Carr believes he isn’t thinking in the same ways that he did in the past because

A. He is suffering from a neurological condition.

B. He has lost his ability to concentrate for extended periods of time.

C. He is now more interested in water sports like scuba diving.

D. He has become addicted to the Google.

27. Which of the following is NOT true. According to Clive Thompson, information on the internet

A. Is never wrong.

B. Aides our ability to think.

C. Can be recalled exactly.

D. Is stored on silicon chips.

28. The selected passages are an example of which of following rhetorical modes:

A. Comparison and contrast.

B. Classification and division.

C. Narrative.

D. Cause and effect.

Questions 29-34

For each of the following questions, please select the word that is closest in meaning to the word given.

29. Belligerent

A. Angry.

B. Aggressive.

C. Fanciful.

D. Warlike.

30. Staccato

A. Leisurely.

B. Disjointed.

C. Wavering.

D. Unhappy.

31. Simper

A. Whimper

B. Smirk.

C. Pout.

D. Whine.

32. Calibrate

A. Think.

B. Discuss.

C. Agree.

D. Readjust.

33. Derelict

A. Ramshackle. 

B. Old.

C. Unyielding.

D. Destructive.

34. Restitution

A. Atonement.

B. Relaxation.

C. Restatement.

D. Dissatisfaction.

Questions 35-39

For each of the following question, please choose the best substitution for the underlined section of the sentence.

35. When we go to the beach, we are always taking a picnic lunch.

A. We always take

B. We are always taking

C. I am taking

D. I always take

36. According to the World Bank, by 2050 approximately 66% of the world’s population will live in cities.

A. In 2050 approximately 66% of the world’s population will live in cities.

B. Before 2050 approximately 66% of the world’s population will live in cities.

C. By 2050 approximately 66% of the world’s population will live in cities.

D. On 2050 approximately 66% of the world’s population will live in cities.

37. Nations are defined as geopolitical entities bounded by stable borders and governed by the common set of laws.

A. And governed by one common set of laws.

B. And governed by a common set of laws.

C. And governed by the common set of laws.

D. And governed in the common set of laws.

38. After braiding Ayesha’s hair, Salima decorated them with ribbons. 

A. Salima decorated it with ribbons.

B. Salima decorated the hair with ribbons.

C. Salima decorated them with ribbons.

D. Salima decorated the braids with ribbons.

39. Ahmed and Nadya said they are planning to buy the movie tickets.

A. Ahmed and Nadya said they are planning to buy the movie tickets.

B. Ahmed and Nadya say they were planning to buy the movie tickets.

C. Ahmed and Nadya said they were planning to buy the movie tickets.

D. Ahmed and Nadya said they had plan to buy the movie tickets.

Questions 40-45

Please read the passage below, and then answer the questions that follow.

Uncountable are the editorials in every American and European newspaper and magazine of note adding to this vocabulary of gigantism and apocalypse, each use of which is plainly designed to inflame the reader’s indignant passion as a member of the “west”, and what we need to do. Churchillian rhetoric is used inappropriately by self-appointed combatants in the west’s, and especially America’s, war against its haters, despoilers, destroyers, with scant attention to complex histories that defy such reductiveness and have seeped from one territory into another, overriding the boundaries that are supposed to separate us all into divided armed camps.

This is the problem with unedifying labels such as Islam and the west: they mislead and confuse the mind, which is trying to make sense of a disorderly reality that won’t be pigeon-holed. I remember interrupting a man who, after a lecture I had given at a West Bank university in 1994, rose from the audience and started to attack my ideas as “western”, as opposed to the strict Islamic ones he espoused. “Why are you wearing a suit and tie?” was the first retort that came to mind. “They’re western, too.” He sat down with an embarrassed smile on his face, but I recalled the incident when information on the 11 September terrorists started to come in: how they had mastered all the technical details required to inflict their homicidal evil on the World Trade Center, the Pentagon and the aircraft they had commandeered. Where does one draw the line between “western” technology and, as Berloscuni declared, “Islam’s” inability to be a part of “modernity”?

–Edward Said, “We All Swim Together”

40. The main purpose of this selection is

A. To make fun of the west.

B. To praise the technical skill of the terrorists.

C. To question conventional labels and identity categories.

D. To criticize the media.

41. Which of the following claims is NOT part of Said’s argument:

A. Labels are not useful.

B. The claim that Islam cannot be part of modernity is false.

C. The histories of the ‘west’ and Islam are complexly intertwined.

D. Israel’s occupation of the West Bank is a bad thing. 

42. By “pigeon-holed” in the second paragraph, Said means

A. Literally stuffed into a small space.

B. Thinking like a pigeon.

C. An inability to see beyond one’s own prejudices.

D. Narrowly categorized so as to be unhelpful.

43. According to Said, editorials in European and American magazine written about September 11th, 2001

A. Used language specifically designed to enrage western readers.

B. Argued for a measured approach to the terrorist attack.

C. Urged the west to set fire to the east.

D. Assessed complexly the relationships between Islam and western countries.

44. “Churchillian rhetoric” refers to

A. Bombastic pronouncements.

B. Inspirational public speaking.

C. Rhetoric full of abstract, archaic language.

D. Speaking with a stutter.

45. Said uses the example of the incident of the man at his lecture at a West Bank university to illustrate

A. His support for Palestinian rights.

B. How even Muslims wear western clothing.

C. How ‘east’ and ‘west’ are reductive categories.

D. How people from the east try to imitate those who live in the west.

Questions 46-50

For each of the following questions, please select the most appropriate option to complete each sentence.

46. In his final semester, Nadeem tried to pay more _______ to his studies, because he knew he would need to improve his GPA in order to ______ admission at a good graduate school.

A. Attention, secure.

B. Heed, seek.

C. Thought, find.

D. Mind, receive. 

47. Mahatma Gandhi _________ many modern leaders, including Martin Luther King Jr. and Nelson Mandela.

A. Have inspired.

B. Has inspired

C. Inspires.

C. Is inspiring.

48. Clinical trials are useful because _______ pharmaceutical companies pinpoint safety issues before medications are made available to the general public.

A. It helps.

B. They help

C. Of helping.

D. It is helping.

49. And ______ the waters are part of the ocean of history, trying to plough or divide them with barriers is futile.

A. Because

B. Although

C. That

D. Since

50. We were thrilled that the arrangements had worked out ______ for everyone.

A. Perfectly.

B. Perfect.

C. To perfection.

D. With perfection.

General Knowledge Section MCQs

51. The headquarter of Navy is located in __________?

A. Karachi

B. Lahore

C. Islamabad

D. Rawalpindi

52. Total numbers of seats in National Assembly of Pakistan are:

A. 306

B. 326

C. 332

D. 342

53. The national animal of Pakistan is __________ .

A. Tiger

B. Lamb

C. Markhor

D. Horse

54. The constitution of __________ named Pakistan as Islamic Republic of Pakistan.

A. 1948

B. 1956

C. 1962

D. 1973

55. The GSP Plus status to Pakistan has been granted till_______.

A. 2015

B. 2017

C. 2019

D. 2021

56. The GSP Plus status will allow Pakistan to export products without duties to____ European States.

A. 25

B. 26

C. 27

D. 28

57.  The largest source of electricity generation in Pakistan is_______ .

A. Thermal

B. Hydel

C. Wind

D. Solar

58. The Jhimpir Wind Power Plant is located in ______ district.

A. Karachi

B. Badin

C. Thatta

D. Khuzdar

59. Number of Districts in Sindh province are ____.

A. 21

B. 22

C. 23

D. 24

60. Who chose the name of Pakistan?

A. Quaid-e-Azam

B. Allama Iqbal

C. Hafiz Jalandhri

D. Chaudry Rehmat Ali 

61. Before General Elections 2013, who was the caretaker Prime Minister of Pakistan?

A. Mir Hazara Khan

B. Najam Sethi

C. Fakharuddin G. Ibrahim

D. Rana Bhagwan Das 

62. Who serves as the acting Prime Minister in the absence of Prime Minister?

A. Federal Senior Minister

B. Speaker National Assembly

C. Chairman Senate

D. Foreign Minister

63. Coal-based power project is approved at ________ .

A. Khairpur

B. Thatta

C. Karachi

D. Jamshoro

64. Contract to operate Gwadar Port was given to _______ .

A. United States

B. China

C. Saudi Arabia

D. Dubai

Reminder: It’s just a sample paper. The original paper will be fairly diverse, content wise as well as Jobs related & subject wise. by adspk

Assistant Director NAB Outstanding Fresh Top MCQs Sample Test Papers for NTS BTS PTS Ground-Breaking Sample Papers Must Prepare Now by Adspk