Assistant Director ASF Inspector ASF Medical Officer Airports Security Force Top Excellent Fresh MCQs Sample Test Papers Ability Test MCQs for FPSC PPSC NTS PTS Ground-Breaking Sample Papers Must Prepare Now

Assistant Director ASF Inspector ASF Medical Officer Airports Security Force Top Excellent Fresh MCQs Sample Test Papers Ability Test MCQs for FPSC PPSC NTS PTS Ground-Breaking Sample Papers Must Prepare Now

Assistant Director ASF Inspector ASF Medical Officer Airports Security Force Syllabus Test Criteria Wise MCQs All Sample Papers 2017 FPSC Jobs
English

General Knowledge

Pakistan Affairs

Everyday Science

Islamic Studies

Computers & Internet Skill

IQ Test MCQs

Written Test Syllabus Paper

Objective Type Test (MCQ)

Part-I
English = 20 marks
Vocabulary, Grammar Usage, Sentence Structuring

Part-II
General Intelligence Test=80 marks
Basic Arithmetic. 20 Marks
Current Affairs. 20 Marks
Pakistan Affairs & Islamic Studies. 20 Marks
Everyday/General Science. 20 Marks

=========================================

1. Eagle is the national emblem of

a) Turkey b) France c) Spain d) Germany

2. The writer of The Spirit of Islam is
a) Molana Muhammad Ali Johar b) Allama Iqbal c) Amir Ali d) Sir. Syed Ali Khan

3. Who wrote India wins Freedom?
a) G.W Chudhary b) StonlyWolpert c) Maulana Abu’al Kalam Azad d)Amir Ali

4. War and Peace book is written by
a) Wolpert b) Richard Nixon c) Leo Tolstoy d) Jan Austen

5. Pakistan’s second Governor General and 2nd Prime Minister was?
a) Feroz Khan Noon b) Sikandar Mirza c) Khawaja Nazimuddin d) Chudhary Muhammad Ali

6. Syed Ameer Ali founded Muslim League’s branch at London in.
a) 1905 b) 1907 c) 1908 d) 1909

7. Hottest place is Aziziyah in,
a) Mangolia b) Iran c) Libya d) Egypt

8. National emblem of Pakistan is.
a) Horse b) Star c) Eagle d) Crescent

9. Length of Indus River is
a) 2400 km b) 2700 km c) 2800 km d) 2900 km

10. Saif ul Maluk is near
a) Chitral b) Gilgat c) Kaghan d) Naran

11. QutabMinar is in
a) Lahore b) Lakhnao c) Aagra d) Delhi

12. ‘City of flowers’ is called
a) Muree b) Lahore c) Quetta d) Peshawar

13. Johor strait separates Malaysia from.
a) Sri Lanka b) Nepal c) India d) Singapore

14. Malacca (Indonesia) strait separates Sumatra from Malay Peninsula. It is ____strait in the world.
a) Tallest b) Smallest c) Largest d) longest

15. First battle of Panipat was fought b/w __________ and Babur in 1526.
a) Sher Shah Sori b) Ghiaasu Din Tughlaq c) BehlolLodhi d) Ibrahim Lodhi

16. _______________ links Pacific Ocean with Atlantic Ocean.
a) Lyloyed Canal b) Goti Canal c)Suez Canal d) Panama Canal

17. Taklimankan is desert in.
a) Afghanistan b) Iraq c) Iran d) China

18. _______ makes visiting him very difficult.
A) The fact that he is very busy
B) The reason why he is very busy
C) What I know is that he is very busy
D) It is a fact that he is very busy

19. _______ was clear from his letter.
A) He was angry
B) He resented being treated rudely
C) That he was not interested
D) What I knew

20. The fact that the experts say stagnation will continue for sometime _______.
A) industry will suffer a lot
B) we should be prepared for higher inflation
C) is annoying
D) we cannot avoid it

21. If grades are going to be given to students for their reports, it is
suggested that these _______ for expression and use of language.
A) given B) to be given C) are given D) be given

22. _______ best is riding horses.
A) She likes B) That she likes
C) What she liked D) What she likes
23. We had hoped _______ the game, but other team played very well.
A) the National Team to win
B) that the National Team win
C) that the National Team would win
D) the National Team’s winning

24. It is important that he _______ his reservations by Saturday.
A) will confirm B) confirm C) confirms D) must confirm

25. He asked me if I had ever played the piano. He asked me, “____?”
A) Do you ever play the piano
B) Did you ever play the piano
C) Have I ever played the piano
D) Have you ever played the piano

26. The doctor asked the patient if she had had a heart attack before.
The doctor asked the patient,” _______ a heart attack before?”
A) Has she had B) Have you had
C) Did she have D) Did you have

27. It is urgent that he _______ on time.
A) arrived B) will arrive C) would arrive D) arrive

28. It is important that you _______ honest.
A) will be B) be C) were D) to be

29. The doctor recommended that I _______ weight.
A) should lose B) would lose C) must lose D) will lose

30. Julia must understand the question. It is necessary.
It is necessary that Julia _______ the question.
A) understood B) understands
C) must understand D) should understand

31. Bill must talk to the teacher. It is urgent. It is urgent that Bill _______
to the teacher.
A) must talk B) talk C) talks D) has talked
B)
32. _______ because he got bored so easily.
A) Why he left early B) Why he was embarrassed
C) Why did he get angry D) Why he acted as he did was

33. I can’t imagine _______.
A) why did he recommend him
B) who recommended him for training
C) when will he recommend me
D) how will he recommend him

34. What would have suited him better _______.
A) would be to be a politician
B) to give up smoking
C) he shouldn’t have married her
D) than his father’s job

35. I suggested that she _______ a doctor.
A) will see B) would see C) must see D) see

36. I don’t know _______.
A) they were thinking about
B) that they were thinking about
C) what do they think about
D) what they were thinking about

37. I insisted that he _______ me the money.
A) was paid B) be paid C) pay D) will pay

38. It is not probable that _______ in the next ten years.
A) the world’s population stopped
B) man must discover a cure for cancer
C) computers must become more important
D) air pollution will decrease
Answer.
18-A 19-C 20-C 21-D 22-D 23-C 24-B
25-D 26-C 27-D 28-B 29-A 30-D 31-B 32-D
33-B 34-A 35-D 36-D 37-C 38-D

39. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th match and thus increases his average by 3. Find his average after 17th match

A.36
B.37
C.38
D.39
Answer: Option D
Explanation:
Let the average after 17th match is x
Then the average before 17th match is x-3
so 16(x-3) + 87 = 17x 
=> x = 87 – 48 = 39
40. Average weight of 10 people increased by 1.5 kg when one person of 45 kg is replaced by a new man. Then weight of the new man is

A.50
B.55
C.60
D.65
Answer: Option C
Explanation:
Total weight increased is 1.5 * 10 = 15.
So weight of new person is 45+15 = 60

Assistant Director ASF Inspector ASF Medical Officer Airports Security Force Top Excellent Fresh MCQs Sample Test Papers Ability Test MCQs for FPSC PPSC NTS PTS Ground-Breaking Sample Papers Must Prepare Now