Paper PPSC Lecturer COMPUTER SCIENCE 2017 Dated 29-07-2017 by PPSC

Paper PPSC Lecturer COMPUTER SCIENCE 2017 Dated 29-07-2017 by PPSC

1. The network layer concerns with
a) bits b) frames c) packets d) none of the mentioned
Answer:c
2. Which one of the following is not a function of network layer?
a) routing b) inter-networking c) congestion control d) none of the mentioned
Answere (d)
3. The 4 byte IP address consists of
a) network address b) host address c) both (a) and (b) d) none of the mentioned
Answer:c
4. In virtual circuit network each packet contains
a) full source and destination address b) a short VC number c) both (a) and (b) d) none of the mentioned
Answer:b
5. Which one of the following routing algorithm can be used for network layer design?
a) shortest path algorithm b) distance vector routing c) link state routing d) all of the mentioned

Answer:d

6. Two devices are in network if
a) a process in one device is able to exchange information with a process in another device
b) a process is running on both devices
c) PIDs of the processes running of different devices are same
d) none of the mentioned

Answer:a

7. In computer network nodes are
a) the computer that originates the data
b) the computer that routes the data
c) the computer that terminates the data
d) all of the mentioned

Answer:d

8. Communication channel is shared by all the machines on the network in
a) broadcast network
b) unicast network
c) multicast network
d) none of the mentioned

Answer:a

9. Bluetooth is an example of
a) personal area network
b) local area network
c) virtual private network
d) none of the mentioned

Answer:a

10. A ___ is a device that forwards packets between networks by processing the routing information included in the packet.
a) bridge
b) firewall
c) router
d) all of the mentioned

Answer:c

11. A list of protocols used by a system, one protocol per layer, is called
a) protocol architecture
b) protocol stack
c) protocol suit
d) none of the mentioned
Answer:b
12. Network congestion occurs
a) in case of traffic overloading
b) when a system terminates
c) when connection between two nodes terminates
d) none of the mentioned
Answer:a
13. Which one of the following extends a private network across public networks?
a) local area network
b) virtual private network
c) enterprise private network
d) storage area network
View Answer
Answer:b

14. Which module gives control of the CPU to the process selected by the short-term scheduler?
a) dispatcher
b) interrupt
c) scheduler
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
15. The processes that are residing in main memory and are ready and waiting to execute are kept on a list called
a) job queue
b) ready queue
c) execution queue
d) process queue
Answer:b
16. The interval from the time of submission of a process to the time of completion is termed as
a) waiting time
b) turnaround time
c) response time
d) throughput
Answer:b
17. Which scheduling algorithm allocates the CPU first to the process that requests the CPU first?
a) first-come, first-served scheduling
b) shortest job scheduling
c) priority scheduling
d) none of the mentioned
Answer:a
18. In priority scheduling algorithm
a) CPU is allocated to the process with highest priority
b) CPU is allocated to the process with lowest priority
c) equal priority processes can not be scheduled
d) none of the mentioned
Answer:a
19. In priority scheduling algorithm, when a process arrives at the ready queue, its priority is compared with the priority of
a) all process
b) currently running process
c) parent process
d) init process
Answer:b
20. Time quantum is defined in
a) shortest job scheduling algorithm
b) round robin scheduling algorithm
c) priority scheduling algorithm
d) multilevel queue scheduling algorithm
Answer:b
21. Process are classified into different groups in
a) shortest job scheduling algorithm
b) round robin scheduling algorithm
c) priority scheduling algorithm
d) multilevel queue scheduling algorithm
Answer:d
22. In multilevel feedback scheduling algorithm
a) a process can move to a different classified ready queue
b) classification of ready queue is permanent
c) processes are not classified into groups
d) none of the mentioned
Answer:a
23. Which one of the following can not be scheduled by the kernel?
a) kernel level thread
b) user level thread
c) process
d) none of the mentioned
Answer:b

Paper PPSC Lecturer COMPUTER SCIENCE 2017 Dated 29-07-2017 by PPSC