SSE Science Solved Official Sample Papers NTS Test 2017-2018

SSE Science Solved Official Sample Papers NTS Test 2017-2018

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to D) below each.

1.     We must adjust ourselves ____ the changing circumstances.

A.           too

B.           to

C.           in

D.          by

Four options (A to D) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

2.     TERRESTRIAL: LAND::

A.           vegetarian: plants

B.           nocturnal: day

C.           arid: desert

D.          aquatic: water

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

3.     APPROPRIATE:

A.           unsuitable

B.           confiscate

C.           designate

D.          remove

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

4.     I did not break the fast.

A.           The fast has not been broken by me.

B.           The fast will not be broken by me.

C.           The fast was not broken by me.

D.          The fast is not broken by me.

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

5.     Ali says, “I have accomplished my mission.”

A.           Ali says that I have accomplished my mission.

B.           Ali says that he has accomplished his mission.

C.           Ali says that he had accomplished his mission.

D.          Ali says that I had accomplished my mission.

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

6.     CLASH:

A.           decline

B.           union

C.           conflict

D.          accord

Read the passage to answer questions 7-8

The recent rapid growth of industry has, in some cases, been so excessive that too much manufacturing capacity has been developed in some fields of production, which forces companies to sell their surplus products in world markets at prices lower than normal. This will make it almost impossible to develop local industries producing the same items because consumers will prefer to buy the cheaper imported product.

7.     The word „This‟ refers most closely and directly to:

A.           Development of local industries

B.           The recent rapid growth of industry

C.           Selling products of excessively higher prices

D.          Companies manufacturing surplus products

E.           Companies selling their production at cheaper prices

8.     Which of the following is/are most likely to hamper the development of local industries?

I.                  Availability of imported product at cheaper rates

II.               Consumer‟s tendency to refrain from using imported products

III.           Excessive production capacity and low production cost

A.           I only

B.           II only

C.           III only

D.          I and II only

E.           I and III only

SOCIAL STUDIES

9.     All of the following are important languages of Pakistan except:

A.           Punjabi

B.           Hindi

C.           Urdu

D.          Pashto

10. “Hinduism and Islam are not merely two religions but they are two separate social systems. It would be a dream to think that Hindus and Muslims will form a common nation”. Who said this?

A.           Allama Iqbal

B.           Muhammad Ali Johar

C.           Quaid-e-Azam

D.          Ayub Khan

E.           Sir Syed Ahmed Khan

ISLAMIAT

.11   قرآن مجید کتنے عرصے میں نبزل ہوا؟

.A  دس سبل

.B  تیئس سبل

.C  بیس سبل

.D  تیس سبل

.12   سب سے افضل جہبد ـــــــــــــــــــ ہے۔

.A  کفبر کے خالف

.B  نفس کے خالف

.C  دین کے لیے

.D  دوست کے لیے

COMPUTER SCIENCE

13. In Windows operating system the ________ is the main screen area that one sees after he turn on a computer and log on to Windows.

A.           Taskbar

B.           Desktop

C.           Icons

D.          Wallpaper

14. Which type of website on the internet will assist you in finding specific information you require?

A.           News Portal

B.           Web Portal

C.           Search Engine

D.          Forums

15. Which of the following shortcut key is used to check spellings in Microsoft Word?

A.           F1

B.           F2

C.           F5

D.          F7

16. What is the function of Merge in MS Excel?

A.           It shows boarder lines of cells

B.           It increases the size of a cell

C.           It decreases the size of a cell

D.          It shows bold values in a cell

E.           It joins cells together

17. The Extension of Power Point file is:

A.   .doc

B.   .ppt

C.   .ptp

D.   .xls

CURRENT AFFAIRS / GENERAL KNOWLEDGE

18. Who has not been a Prime Minister of Pakistan?

A.           Liaquat Ali Khan

B.           Ayub Khan

C.           Benazir Bhutto

D.          Nawaz Sharif

19. Continent Africa is also known as:

A.           The Fair Continent

B.           The Dark Continent

C.           The Red Continent

D.          All of the above

20. Who is the Chief Minister of Punjab province?

A.           Shahbaz Shareef

B.           Aslam Raissani

C.           Qaim Ali Shah

D.          Pervaiz Khatak

21. Which of the following countries hit by Mother of All Bombs (MOAB) in April 2017?

A.           Iraq

B.           Syria

C.           Afghanistan

D.          North Korea

SUBJECT

22. Which of the following is an example of a scalar quantity?

A.           Velocity

B.           Force

C.           Angular momentum

D.          Electrostatic potential

E.           Acceleration

23. A 1000 kg car can accelerate from rest to a speed of 25 m/s in

10 s. What average power must the engine of the car produce in order to cause this acceleration? Neglect friction loss.

A.           61.25 kW

B.           57.66 kW

C.           42.69 kW

D.          31.25 kW

E.           67.1 kW

24. A traveling wave, in which the particles of the distributed medium move perpendicular to the direction of propagation of the wave is called:

A.           Longitudinal Wave

B.           Standing Wave

C.           Transverse Wave

D.          Both A and B

25. What is the product of both fermentation reactions and saponification reactions?

A.           An ester

B.           An acid

C.           An alcohol

D.          A soap

26. Hydrogen bonding is maximum in:

A.           Ethanol

B.           Diethyl ether

C.           Ethyl chloride

D.          Triethyl amine

27. Which of the following is an exothermic reaction?

A.           Combustion of methane

B.           Decomposition of water

C.           Nitration

D.          Conversion of graphite to diamond

28. Which is the hardest substance?

A.           Glass

B.           Diamond

C.           Corundum

D.          Bauxite

29. Which of the following nitrogenous bases are found in DNA?

I.                  Thymine

II.               Cytosine

III.           Uracil

A.           I only

B.           II only

C.           I and II only

D.          II and III only

30. A type of movement that requires energy and that moves substances against their concentration gradients is called:

A.           Diffusion

B.           Active transport

C.           Osmosis

D.          Transpiration

31. During Telophase:

A.           Nuclear membrane is formed around daughter nucleus

B.           Nucleolus is resynthesised

C.           Spindle fibres break into tubulin subunits

D.          All of the above

32. A vitamin used in the formation of red blood cells is

A.           Vitamin B1

B.           Vitamin B2

C.           Vitamin B12

D.          Calciferol

 

 

 

Q #. ANSWER KEY Right Choice
1 B
2 D
3 A
4 C
5 B
6 C
7 B
8 E
9 B
10 C
11 B
12 B
13 B
14 C
15 D
16 E
17 B
18 B
19 B
20 A
21 C
22 D
23 D
24 C
25 C
26 A
27 A
28 B
29 C
30 B
31 D
32 C
33 C
34 A
35 E
36 B
37 B

SSE Science Solved Official Sample Papers NTS Test 2017-2018