Latest PPSC Sociology MCQs Type Sample Paper 2015 for Lecturers Jobs Must Prepare Now

Latest PPSC Sociology MCQs Type Sample Paper 2015 for Lecturers Jobs Must Prepare Now

1. ‘Clothes’ being wore in a society is an example of
a. Material culture
b. Non-material culture
c. Both ‘a & b’
d. None of these
2. Non-Material culture is also called
a. Apparent culture
b. Implicit culture
c. Symbolic culture
d. None of these
3. Taking one’s own culture as standard of judging others’ cultures is
a. Ethnocentrism
b. Xenocentrism
c. Cultural shock
d. None of these
4. People face cultural shock when they
a. Practice old customs
b. Come in contact with different culture
c. Don’t practice norms
d. None of these
5. Judging another’s culture can lead a person to
a. Ethnocentrism
b. Xenocentrism
c. Both ‘a & b’
d. None of these
6. Language is an example of
a. Material culture
b. Symbolic culture
c. Both ‘a & b’
d. None of these
7. Which one of the following is not an example of material culture?
a. Buildings
b. Cars
c. Arts
d. Norms
8. Which one of the following is not an example of symbolic culture?
a. Norms
b. Gestures
c. Clothes
d. Language
9. Sanction is the way to enforce
a. Values
b. Norms
c. Both ‘a & b’
d. None of these
10. A sanction can be
a. Positive
b. Negative
c. Only negative
d. Both positive and negative
Answer Keys Sociology

1.A 2.C 3.A 4.B 5.C 6.B 7.D 8.C 9.B 10.D
11. ‘Folkway’ is an example of
a. Social Norm
b. Social value
c. Social sanction
d. None of these
12. Which is from the following is the least strictly enforced?
a. Folkway
b. Mores
c. Taboos
d. None of these
13. Which one of the following is most strictly enforced?
a. Folkway
b. Mores
c. Taboos
d. None of these
14. A group which has its values contradicting with the broader culture forms
a. Subculture
b. Counterculture
c. Both ‘a & b’
d. None of these
15. A society with different cultural values is
a. Pluralistic
b. Singular
c. Both ‘a & b’
d. None of these
16. Values shaped together from a larger whole forms
a. Value Group
b. Value Cluster
c. Both ‘a & b’
d. None of these
17. Values that run opposite to each other forms
a. Value contradictions
b. Value clusters
c. Value groups
d. None of these
18. Ideal culture is
a. Norms being manifested
b. Norms ought to be manifested
c. Norms violation
d. None of these
19. The way in which people actually follow norms is
a. Manifest culture
b. Ideal culture
c. Both ‘a & b’
d. None of these
20. The spread of cultural traits and patterns in space is called
a. Assimilation
b. Acculturation
c. Diffusion
d. None of these
Answer Keys Sociology

11. A 12. A 13. C 14. B 15. A 16. B 17. A 18. B 19. A 20.C

Latest PPSC Sociology MCQs Type Sample Paper 2015 for Lecturers Jobs Must Prepare Now