Assistant Director FGO Federal Government Organization Top Excellent Fresh MCQs Sample Test Papers Ability Test MCQs for FPSC PPSC NTS PTS Ground-Breaking Sample Papers Must Prepare Now

Assistant Director FGO Federal Government Organization Top Excellent Fresh MCQs Sample Test Papers Ability Test MCQs for FPSC PPSC NTS PTS Ground-Breaking Sample Papers Must Prepare Now

FPSC Written Test Syllabus Paper

Objective Type Test (MCQs)

Part-I
English = 20 Marks
Vocabulary, Grammar Usage, Sentence Structuring

Part-II
General Intelligence Test=80 Marks
Basic Arithmetic. 20 Marks
Current Affairs. 20 Marks
Pakistan Affairs & Islamic Studies. 20 Marks
Everyday/ General Science. 20 Marks

Assistant Director FGO Federal Government Organization Syllabus Test Criteria Wise MCQs All Sample Papers 2017 FPSC
English

General Knowledge

Pakistan Affairs  Current Affairs

Everyday Science

Islamic Studies  Pak Studies

Computers & Internet Skill

IQ Intelligence Test MCQs

1 Baghdad was founded by:
(a) Harun (b) Mansur (c) Mamun (d) None of these
2 Under which Caliph, Sindh was invaded by Muhammad bin Qasim in 711 AD?
a) Muawiyah b) Al-Walid I c) Abdul Malik d)None of these
3 He was the Governor – General of Indo-Pakistan before Mountbatten:
a) Lord Cruzan b) Lord Wavel c) Lord Minto d) Radcliff
4 Election to the First Constituent Assembly of Pakistan took place in:
a) 1947 b) 1946 c) 1954 d) 1971
5 First census of Pakistan was held in
a) 1950 b)1951 ) c) 1954 d) 1955
6 State Bank of Pakistan was inaugurated by Quaid in.
a) June 1948 b) July 1948 c) July 1948d) Dec 1948
7 “The Myth of Independence” was written by
a)I.H Qurashi b) Z.A. Bhutto c) AyubKhsn d) G.W Chudhary
8 Liaqat Nehru Pact announced at Delhi in.
a) April 1951 b) April 1950 c) April 1952 d) April 1953
9 Ghulam Muhammad dissolve the Constituent assembly on:
a) 26th October, 1954 b) 24th October, 1954 c) 28th October, 1954 d) 27th October, 1954
10 Simla Deputation was led by
a) Liaqat Ali b) Sir Agha Khan c) Ch. Rehmat Ali d) WaqarulMulk
11 Separate electorate was awarded to Muslims in
a)1916 b) 1909 c) 1919 d) 1932
12 “Comarade” was started by
13 a)Allama Iqbal b) Moulana Muhammad Ali c) Zafar Ali Khan d) Sir. Syed Ali Khan
14 “Zamindar” was brought about by
a)Iqbal b) Zafar Ali Khan c) Moulana Johar d) Ch.Rehamat Ali
15 Moplah rising in Malabar took place in
a) 1926 b) 1921 c) 1922 d) 1923
16 Chauri Chaura incident took place in
a) 1919 b) 1922 c) 1920 d) 1921
17 Simon Commission was sent to India in
a) 1929 b) 1927 c) 1928 d) 1930
18 Dyarchy was scrapped in
a) 1916 b) 1919 c) 1912 d) 1920
19 The Peking news was the first newspaper of the world.
a)Myanmar b) china c) Japan d) South Korea
20 “Plague” is a disease, which spreads by.
a)Rabbit b) Rat c) Cat d) Dog
21 Where is Kallar Kahar situated?
a)Rawalpindi b) Chakwal c) Jehlum d) Dina
22 Rohtas Fort” was constructed on the bank river of Jhelum by (on Sher Shah’s order).
a)Asfhani b) Todar Mal c) Miam Mir d) Abu Al Fazal
23 The capital of Argentina is.
a)Khelat b) Buenos Aires c) Peraug d) Sydney
24 “ANTARA” is the news agency of.
a) Sri lanka b) Russia c) Indonesia d) Malaysia
25 The river Danube rises in which country?
a) France b) Denmark c) Germany d) U.K
26 “Silk Air” is an airline of.
a) Germany b) Switzerland c) Singapore d) Vietnam
27 Of where is Amman the capital?
a) Oman b) Qatar c) Jordan d) Lebanon
28 Apiphobia is a fear of what?
a) Darkness b) Height c) Bees d) Birds
29 What is the national airline of Russia?
a) Lufthansa b) Silk Air c) Aeroflot d) Attartas
30 What was the former name for Sri Lanka?
a) Sri Bhagwan Pora b) Lanka c) Ceylon d) Adamia
31 Of where is Sofia the capital?
a) Azerbaijan b) Syria c) Bulgaria d)Oman
32 Great victoria desert is present in
a) Uganda b) Magnolia c) Australia d) China
33 Shahnama was written by:
a) Zafar Ali Khan b) Abu Al Kalam Azad c) Firdausi d) HafeezJalandhri
34 “Paradise Regained and Paradise Last” written by
a) Jan Austen b) Tolstoy c) John Milton d) Wolpert
35 The country known as the Land of White Elephant is
a) Nepal b) Bangladesh c) Thailand d) Sri Lanka
36 FORMOSA is the old name of.
a) Lebanon b) Japan c) Taiwan d) Vietnam
37 The coldest planet is
a) Earth b) Venus c) Neptune d) Pluto
38 Unit of work in SI units is
a) Watt b) Mole c) Joule d) Newton
39 ‘Broadway Street’ is famous for
a) Newspaper b) Banking c) Cinema Halls d) Stock Exchange
40 Eagle is the national emblem of
a) Turkey b) France c) Spain d) Germany
41 Hygrometer is used to measure:
67. a) Pressure b) Water c) humidity d) Air
42 The writer of The Spirit of Islam is
a) Molana Muhammad Ali Johar b) Allama Iqbal c) Amir Ali d) Sir. Syed Ali Khan
43 Who wrote India wins Freedom?
a) G.W Chudhary b) StonlyWolpert c) Maulana Abu’al Kalam Azad d)Amir Ali
44 War and Peace book is written by
a) Wolpert b) Richerd Nixon c) Leo Tolstoy d) Jan Austen
45 Pakistan’s second Governor General and 2nd Prime Minister was?
a) Feroz Khan Noon b) Sikandar Mirza c) Khawaja Nazimuddin d) Chudhary Muhammad Ali
46 Syed Ameer Ali founded Muslim League’s branch at London in.
a) 1905 b) 1907 c) 1908 d) 1909
47 Hottest place is Aziziyah in,
a) Magnolia b) Iran c) Libya d) Egypt
48 National emblem of Pakistan is.
a) Horse b) Star c) Eagle d) Crescent
49 Length of Indus River is
a) 2400 km b) 2700 km c) 2800 km d) 2900 km
50 SaifulMaluk is near
a) Chitral b) Gilgat c) Kaghan d) Naran
51 QutabMinar is in
a) Lahore b) Lakhnao c) Aagra d) Delhi
52 ‘City of flowers’ is called
a) Muree b) Lahore c) Quetta d) Peshawar
53 Johor strait separates Malaysia from.
a) Sri Lanka b) Nepal c) India d) Singapore
54 Malacca (Indonesia) strait separates Sumatra from Malay Peninsula. It is ______________strait in the world.
a) Tallest b) Smallest c) Largest d) longest
55 First battle of Panipat was fought b/w __________ and Babur in 1526.
a) Sher Shah Sori b) Ghiaasu Din Tughlaq c) BehlolLodhi d) Ibrahim Lodhi
56 _______________ links Pacific Ocean with Atlantic Ocean.
a) Lyloyed Canal b) Goti Canal c)Suez Canal d) Panama Canal
57 Taklimankan is desert in.
a) Afghanistan b) Iraq c) Iran d) China

58. _______ makes visiting him very difficult.
A) The fact that he is very busy
B) The reason why he is very busy
C) What I know is that he is very busy
D) It is a fact that he is very busy

59. _______ was clear from his letter.
A) He was angry
B) He resented being treated rudely
C) That he was not interested
D) What I knew
60. The fact that the experts say stagnation will continue for sometime _______.
A) industry will suffer a lot
B) we should be prepared for higher inflation
C) is annoying
D) we cannot avoid it

61. If grades are going to be given to students for their reports, it is
suggested that these _______ for expression and use of language.
A) given B) to be given C) are given D) be given

62. _______ best is riding horses.
A) She likes B) That she likes
C) What she liked D) What she likes
63. We had hoped _______ the game, but other team played very well.
A) the National Team to win
B) that the National Team win
C) that the National Team would win
D) the National Team’s winning

64. It is important that he _______ his reservations by Saturday.
A) will confirm B) confirm C) confirms D) must confirm

65. He asked me if I had ever played the piano. He asked me, “____?”
A) Do you ever play the piano
B) Did you ever play the piano
C) Have I ever played the piano
D) Have you ever played the piano

66. The doctor asked the patient if she had had a heart attack before.
The doctor asked the patient,” _______ a heart attack before?”
A) Has she had B) Have you had
C) Did she have D) Did you have

67. It is urgent that he _______ on time.
A) arrived B) will arrive C) would arrive D) arrive

68. It is important that you _______ honest.
A) will be B) be C) were D) to be

69. The doctor recommended that I _______ weight.
A) should lose B) would lose C) must lose D) will lose

70. Julia must understand the question. It is necessary.
It is necessary that Julia _______ the question.
A) understood B) understands
C) must understand D) should understand

71. Bill must talk to the teacher. It is urgent. It is urgent that Bill _______
to the teacher.
A) must talk B) talk C) talks D) has talked
B)
72. _______ because he got bored so easily.
A) Why he left early B) Why he was embarrassed
C) Why did he get angry D) Why he acted as he did was

73. I can’t imagine _______.
A) why did he recommend him
B) who recommended him for training
C) when will he recommend me
D) how will he recommend him

74. What would have suited him better _______.
A) would be to be a politician
B) to give up smoking
C) he shouldn’t have married her
D) than his father’s job

75. I suggested that she _______ a doctor.
A) will see B) would see C) must see D) see

76. I don’t know _______.
A) they were thinking about
B) that they were thinking about
C) what do they think about
D) what they were thinking about

77. I insisted that he _______ me the money.
A) was paid B) be paid C) pay D) will pay

78. It is not probable that _______ in the next ten years.
A) the world’s population stopped
B) man must discover a cure for cancer
C) computers must become more important
D) air pollution will decrease
Answer.
58-A 59-C 60-C 61-D 62-D 63-C 64-B
65-D 66-C 67-D 68-B 69-A 70-D 71-B 72-D
73-B 74-A 75-D 76-D 77-C 78-D
79. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th match and thus increases his average by 3. Find his average after 17th match

A.36
B.37
C.38
D.39
Answer: Option D
Explanation:
Let the average after 17th match is x
Then the average before 17th match is x-3
so 16(x-3) + 87 = 17x 
=> x = 87 – 48 = 39
80. Average weight of 10 people increased by 1.5 kg when one person of 45 kg is replaced by a new man. Then weight of the new man is

A.50
B.55
C.60
D.65
Answer: Option C
Explanation:
Total weight increased is 1.5 * 10 = 15.
So weight of new person is 45+15 = 60
81. Average of five numbers is 27. If one number is excluded the average becomes 25. The excluded number is

A.35
B.45
C.55
D.65
Answer: Option A
Explanation:
Number is (5*27) – (4*25) = 135-100 = 35
82. The average score of a cricketer for ten matches is 38.9 runs. If the average for first six matches is 42, then average for last four matches is

A.33.25
B.32.25
C.34.25
D.34.50
Answer: Option C
Explanation:
= {(38.9×10) − (42×6)}/4 
= (1216−750)4 =34.25 
83. Product of two natural numbers is 17. Then, the sum of reciprocals of their squares is

A.290/289 
B.1/289 
C.290/90 
D.290/19
Answer: Option A
Explanation:
If the numbers are a, b, then ab = 17,
as 17 is a prime number, so a = 1, b = 17.
1/a2 +1/b2 =1/12 +1/172
=290/289
84. The science related with the study of living–
(a) Physics
(b) Chemistry
(c) Biology
(d) Mathematics
85. Physiology is the branch of botany in which we study about–
(a) Algae
(b) Fungi
(c) Ecology
(d) Virus

86. Oath taken by medical graduates is given by–
(a) Aristotle
(b) Theophrastus
(c) Hippocrates
(d) Darwin

87. Branch of biology in which we study about relationship between living and their environment.
(a) Physiology
(b) Genetics
(c) Ecology
(d) Geology

88. Branch of biology in which we study about cultivation of flowering plant–
(a) Phenology
(b) Floriculture
(c) Agronomy
(d) Botany

89. Study of flower is called–
(a) Anthology
(b) Agrosteology
(c) Phenology
(d) Paleontology

90. Palaeobotany is the branch of botany is which we study about–
(a) Animal fossils
(b) Plant fossils
(c) Seed of plant
(d) Flower

91. Mycology is the branch of botany in which we study about–
(a) Algae
(b) Fungi
(c) Bacteria
(d) Virus

92. Branch of agriculture concerned with the production of crops–
(a) Agrotology
(b) Agronomy
(c) Agrostology
(d) Anthropology

93. Silviculture is the branch of botany in which we study about–
(a) Culture of algae
(b) Development of forest
(c) Culture of fungi
(d) Silciphida plant
94. Light year is related to
Distance
95. Which of the following instruments is used to measure pressure of gases?
Manometer
96. Joule is the unit of
Energy
97. How many Dynes are there in one gram weight?
981

How many Ergs are there in 1 Joule?107
Note:- There are 10 million (10000000) ergs in 1 joule

98. The unit of current is
Ampere
99. The unit of energy in MKS(Meter, Kilogram, Second) system is 
Joule
100. The intensity of an earthquake is measured with a
Seismograph

Assistant Director FGO Federal Government Organization Top Excellent Fresh MCQs Sample Test Papers Ability Test MCQs for FPSC PPSC NTS PTS Ground-Breaking Sample Papers Must Prepare Now