ESE Science Solved Official Sample Papers NTS Test 2017-2018

ESE Science Solved Official Sample Papers NTS Test 2017-2018

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to D) below each.

1.     We use chemical fertilizers _______ enrich the soil.

A.           to

B.           too

C.           for

D.          of

Four options (A to D) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

2.     SPARROW: NEST::

A.           fox: den

B.           cow: calf

C.           lion: hole

D.          sheep: coop

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

3.     GENTLY:

A.           suddenly

B.           kindly

C.           tenderly

D.          smoothly

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

4.     They bribed the officials.

A.           The officials were bribed by them.

B.           The officials are bribed by them.

C.           The officials were being bribed by them.

D.          The officials have been bribed by them.

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

5.     Akram said, “Alas I have failed this test.”

A.           Akram said that he had failed that test.

B.           Akram exclaimed with sorrow that he had failed that test.

C.           Akram exclaimed with sorrow that he has failed that test.

D.          Akram told angrily that he had failed that test.

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

6.     PART:

A.           pour

B.           whole

C.           fraction

D.          combine

Read the passage to answer questions 7-8

Cellular phones have given people the ability to communicate no matter where they are, to view pictures, and even access the internet. However, it’s surprising to note that all of these tasks can be performed by radio, a technology that is almost a hundred years old. Amateur radio operators, commonly called “hams,” can communicate with each other via portable radios, share pictures using a television, and configure a computer to receive transmissions. In addition, amateur radio signals can be picked up around the world and even in space, something certainly impossible with a cellular phone.

7.     The word “performed” most nearly means:

A.           attempted

B.           avoided

C.           completed

D.          determined

E.           attained

8.     The author would most likely agree that:

A.           amateur radio technology leads to the development of the cellular phone

B.           older technology often still has practical uses

C.           modern cellular phones offer no advantages not present in ham radios

D.          many amateur radio operators are primarily interested in outer space communication

E.           older technology should be destroyed before the implication of new technology

SOCIAL STUDIES

9.     All of the following are important languages of Pakistan except:

A.           Punjabi

B.           Hindi

C.           Urdu

D.          Pashto

10. “Hinduism and Islam are not merely two religions but they are two separate social systems. It would be a dream to think that Hindus and

Muslims will form a common nation”. Who said this?

A.           Allama Iqbal

B.           Muhammad Ali Johar

C.           Quaid-e-Azam

D.          Ayub Khan

E.           Sir Syed Ahmed Khan

ISLAMIAT

.11   قرآن مجید کتنے عرصے میں نبزل ہوا؟

.A  دس سبل

.B  تیئس سبل

.C  بیس سبل

.D  تیس سبل

.12   سب سے افضل جہبد ـــــــــــــــــــ ہے۔

.A  کفبر کے خالف

.B  نفس کے خالف

.C  دین کے لیے

.D  دوست کے لیے

COMPUTER SCIENCE

13. In Windows operating system the ________ is the main screen area that one sees after he turn on a computer and log on to Windows.

A.           Taskbar

B.           Desktop

C.           Icons

D.          Wallpaper

14. Which type of website on the internet will assist you in finding specific information you require?

A.           News Portal

B.           Web Portal

C.           Search Engine

D.          Forums

15. Which of the following shortcut key is used to check spellings in Microsoft Word?

A.           F1

B.           F2

C.           F5

D.          F7

16. What is the function of Merge in MS Excel?

A.           It shows boarder lines of cells

B.           It increases the size of a cell

C.           It decreases the size of a cell

D.          It shows bold values in a cell

E.           It joins cells together

17. The Extension of Power Point file is:

A.   .doc

B.   .ppt

C.   .ptp

D.   .xls

CURRENT AFFAIRS / GENERAL KNOWLEDGE

18. Sialkot is famous for:

A.           Carpet industry

B.           Textile industry

C.           Sports industry

D.          Chemical fertilizers

19. Khthamandu is the capital of _______.

A.           Nepal

B.           Tibet

C.           Bhutan

D.          Maldives

20. Who is the Chief Minister of Punjab province?

A.           Shahbaz Shareef

B.           Aslam Raissani

C.           Qaim Ali Shah

D.          Pervaiz Khatak

21. Which of the following countries hit by Mother of All Bombs (MOAB) in April 2017?

A.           Iraq

B.           Syria

C.           Afghanistan

D.          North Korea

SUBJECT

22. If 3 : 4 is equivalent to a : 12, then a =?

A.           1

B.           9

C.           11

D.          12

E.           14

23.         23  +  6  + 7  = ?

1,000  100  10

A.           0.7623

B.           0.0042

C.           0.783

D.          0.2367

E.           0.327

24. A triangle has ______ sides and ____ angles.

A.           2 … 3

B.           3 … 2

C.           2 … 2

D.          3 … 3

E.           4 … 4

25. The body temperature above normal is known as:

A.           Hypertension

B.           High temperature

C.           Fever

D.          Critical temperature

E.           Suffocation

26. Echo is formed as a result of:

A.           Refraction of sound

B.           Interference of sound

C.           Diffraction of sound

D.          Reflection of sound

E.           Vibration of sound

ANSWER KEY

Q #. Right Choice
1 A
2 A
3 A
4 A
5 B
6 C
7 C
8 B
9 B
10 C
11 B
12 B
13 B
14 C
15 D
16 E
17 B
18 C
19 A
20 A
21 C
22 B
23 C
24 D
25 C
26 D

ESE Science Solved Official Sample Papers NTS Test 2017-2018