SSE Computer Science Solved Official Sample Papers NTS Test 2017-2018

SSE Computer Science Solved Official Sample Papers NTS Test 2017-2018

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to D) below each.

1.     We must adjust ourselves ____ the changing circumstances.

A.           too

B.           to

C.           in

D.          by

Four options (A to D) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

2.     TERRESTRIAL: LAND::

A.           vegetarian: plants

B.           nocturnal: day

C.           arid: desert

D.          aquatic: water

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

3.     APPROPRIATE:

A.           unsuitable

B.           confiscate

C.           designate

D.          remove

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

4.     I did not break the fast.

A.           The fast has not been broken by me.

B.           The fast will not be broken by me.

C.           The fast was not broken by me.

D.          The fast is not broken by me.

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

5.     Ali says, “I have accomplished my mission.”

A.           Ali says that I have accomplished my mission.

B.           Ali says that he has accomplished his mission.

C.           Ali says that he had accomplished his mission.

D.          Ali says that I had accomplished my mission.

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

6.     CLASH:

A.           decline

B.           union

C.           conflict

D.          accord

Read the passage to answer questions 7-8

The recent rapid growth of industry has, in some cases, been so excessive that too much manufacturing capacity has been developed in some fields of production, which forces companies to sell their surplus products in world markets at prices lower than normal. This will make it almost impossible to develop local industries producing the same items because consumers will prefer to buy the cheaper imported product.

7.     The word „This‟ refers most closely and directly to:

A.           Development of local industries

B.           The recent rapid growth of industry

C.           Selling products of excessively higher prices

D.          Companies manufacturing surplus products

E.           Companies selling their production at cheaper prices

8.     Which of the following is/are most likely to hamper the development of local industries?

I.                  Availability of imported product at cheaper rates

II.               Consumer‟s tendency to refrain from using imported products

III.           Excessive production capacity and low production cost

A.           I only

B.           II only

C.           III only

D.          I and II only

E.           I and III only

SOCIAL STUDIES

9.     All of the following are important languages of Pakistan except:

A.           Punjabi

B.           Hindi

C.           Urdu

D.          Pashto

10. “Hinduism and Islam are not merely two religions but they are two separate social systems. It would be a dream to think that Hindus and Muslims will form a common nation”. Who said this?

A.           Allama Iqbal

B.           Muhammad Ali Johar

C.           Quaid-e-Azam

D.          Ayub Khan

E.           Sir Syed Ahmed Khan

ISLAMIAT

.11                                   قرآن مجید کتنے عرصے میں نبزل ہوا؟

.A  دس سبل

.B  تیئس سبل

.C  بیس سبل

.D  تیس سبل

.12                                   سب سے افضل جہبد ـــــــــــــــــــ ہے۔

.A  کفبر کے خالف

.B  نفس کے خالف

.C  دین کے لیے

.D  دوست کے لیے

CURRENT AFFAIRS / GENERAL KNOWLEDGE

13. Who has not been a Prime Minister of Pakistan?

A.           Liaquat Ali Khan

B.           Ayub Khan

C.           Benazir Bhutto

D.          Nawaz Sharif

14. Continent Africa is also known as

A.           The Fair Continent

B.           The Dark Continent

C.           The Red Continent

D.          All of the above

15. Who is the Chief Minister of Punjab province?

A.           Shahbaz Shareef

B.           Aslam Raissani

C.           Qaim Ali Shah

D.          Pervaiz Khatak

16. Which of the following countries hit by Mother of All Bombs (MOAB) in April 2017?

A.           Iraq

B.           Syria

C.           Afghanistan

D.          North Korea

SUBJECT

17. _________ is the packing of a data into single component.

A.           Inheritance

B.           Polymorphism

C.           Encapsulation

D.          Classes

E.           Functions

18. _________ database helps in activities loading some task, assessing queries and developing indexes.

A.           Parallel

B.           Network

C.           Physical

D.          Internet

19. _________ threads become problematic if thread is waiting for a source to be available.

A.           Preemptive multitasking

B.           Multithreading

C.           Cooperative multithreading

D.          Mutually exclusive threads

20. Network topology in which the computers connect to a backbone cable segment to form a straight line is called:

A.           Star Network

B.           Bus Network

C.           Ring Network

D.          Mash Network

21. Operating system is compulsory element for ___________ to run.

A.           Network

B.           Computer

C.           Systems

D.          All of the above

22. The DOS interface basically consists of:

A.           Prompt against a plain background

B.           Prompt against a dark background

C.           Prompt against a colored background

D.          None of the above

23. To represent something in the form of tables is:

A.           Descriptive form

B.           Tabular form

C.           Linear form

D.          Non linear form

24. Which option gives advantage(s) of a Database management system?

A.           only data integrity

B.           only security

C.           data Integrity and Security

D.          data definition language (DDL)

25. In Networks, the term bps is used for:

A.           bytes per second

B.           bits per second

C.           bandwidth per second

D.          baudrate per second

URDU

.26                     اس درخت پر بلبل ____ بسیرا تھا۔

.A  میں

.B  کو

.C  پر

.D  کا

.E  کے

.27                                   اخبار کا واحد کیا ہے؟

.A  خبرنبمہ

.B  خبر

.C  اخببرات

.D  خبریں

ANSWER KEY

Q #. Right Choice
1 B
2 D
3 A
4 C
5 B
6 C
7 B
8 E
9 B
10 C
11 B
12 B
13 B
14 B
15 A
16 C
17 C
18 A
19 C
20 B
21 B
22 A
23 B
24 C
25 B
26 D
27 B

SSE Computer Science Solved Official Sample Papers NTS Test 2017-2018