Latest Data Entry Operator / Computer Operator Jobs MCQs Sample Paper 2015-16 Complete Computer Science Syllabus for District and Session Courts Jobs NTS PPSC FPSC SPSC KPPSC Jobs MCQs Paper Must Prepare Now

Latest Data Entry Operator / Computer Operator Jobs MCQs Sample Paper 2017-2018 Complete Computer Science Syllabus for District and Session Courts Jobs NTS PPSC FPSC SPSC KPPSC Jobs MCQs Paper Must Prepare Now

Essential Computer Science MCQs Paper for All Jobs

  1. UNIVAC is
    A) Universal Automatic Computer
    B) Universal Array Computer
    C) Unique Automatic Computer
    D) Unvalued Automatic Computer
  2. The basic operations performed by a computer are
    A) Arithmetic operation
    B) Logical operation
    C) Storage and relative
    D) All the above
  3. The two major types of computer chips are
    A) External memory chip
    B) Primary memory chip
    C) Microprocessor chip
    D) Both b and c
  4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
    A) First Generation
    B) Second Generation
    C) Third Generation
    D) Fourth Generation
  5. What is the main difference between a mainframe and a super computer?
    A) Super computer is much larger than mainframe computers
    B) Super computers are much smaller than mainframe computers
    C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
    D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.
  6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?
    A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
    B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
    C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
    D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code
  7. The brain of any computer system is
    A) ALU
    B) Memory
    C) CPU
    D) Control unit
  8. Storage capacity of magnetic disk depends on
    A) tracks per inch of surface
    B) bits per inch of tracks
    C) disk pack in disk surface
    D) All of above
  9. The two kinds of main memory are:
    A) Primary and secondary
    B) Random and sequential
    C) ROM and RAM
    D) All of above
  10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
    A) Memory
    B) Buffer
    C) Accumulator
    D) Address
  11. Computer is free from tiresome and boredom. We call it
    A) Accuracy
    B) Reliability
    C) Diligence
    D) Versatility
  12. Integrated Circuits (Ics) are related to which generation of computers?
    A) First generation
    B) Second generation
    C) Third generation
    D) Fourth generation
  13. CD-ROM is a
    A) Semiconductor memory
    B) Memory register
    C) Magnetic memory
    D) None of above
  14. A hybrid computer
    A) Resembles digital computer
    B) Resembles analogue computer
    C) Resembles both a digital and analogue computer
    D) None of the above
  15. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?
    A) Minicomputers
    B) Microcomputers
    C) Mainframe computers
    D) Super computer
  16. The ALU of a computer responds to the commands coming from
    A) Primary memory
    B) Control section
    C) External memory
    D) Cache memory
  17. Chief component of first generation computer was
    A) Transistors
    B) Vacuum Tubes and Valves
    C) Integrated Circuits
    D) None of above
  18. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n
    A) RGB monitor
    B) Plotter
    C) Ink-jet printer
    D) Laser printer
  19. What are the stages in the compilation process?
    A) Feasibility study, system design and testing
    B) Implementation and documentation
    C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
    D) None of the above
  20. Which of the following IC was used in third generation of computers?
    A) SSI
    B) MSI
    C) LSI
    D) Both a and b
  21. The main electronic component used in first generation computers was
    A) Transistors
    B) Vacuum Tubes and Valves
    C) Integrated Circuits
    D) None of above
  22. A dumb terminal has
    A) an embedded microprocessor
    B) extensive memory
    C) independent processing capability
    D) a keyboard and screen
  23. One millisecond is
    A) 1 second
    B) 10thof a seconds
    C) 1000thof a seconds
    D) 10000th of a seconds
  24. The output quality of a printer is measured by
    A) Dot per sq. inch
    B) Dot per inch
    C) Dots printed per unit time
    D) All of the above
  25. Which of the following was a special purpose computer?
    A) ABC
    B) ENIAC
    C) EDVAC
    D) All of the above
  26. What was the computer invented by Attanasoff and Clifford?
    A) Mark I
    B) ABC
    C) Z3
    D) None of above
  27. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
    A) Floppy Disk
    B) Hard Disk
    C) Compact Disk
    D) Magneto Optic Disk
  28. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when court invalidated the patent?
    A) ENIAC
    B) MARK I
    C) Z3
    D) ABC
  29. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as
    A) Path
    B) Address bus
    C) Route
    D) All of the above
  30. High density double sided floppy disks could store _____ of data
    A) 1.40 MB
    B) 1.44 GB
    C) 1.40 GB
    D) 1.44 MB
  31. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs
    A) Dot matrix printer
    B) Digital plotter
    C) Line printer
    D) All of the above
  32. Which of the following is not an input device?
    A) OCR
    B) Optical scanners
    C) Voice recognition device
    D) COM (Computer Output to Microfilm)
  33. The accuracy of the floating-point numbers represent able in two 16-bit words of a computer is approximately
    A) 16 digits
    B) 6 digits
    C) 9 digits
    D) All of above
  34. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?
    A) Motherboard
    B) Daughterboard
    C) Breadboard
    D) Fatherboard
  35. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
    A) Motherboard
    B) Breadboard
    C) Daughter board
    D) Grandmother board
  36. Magnetic disks are the most popular medium for
    A) Direct access
    B) Sequential access
    C) Both of above
    D) None of above
  37. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
    A) Pulse code modulation
    B) Pulse stretcher
    C) Query processing
    D) Queue management
  38. Regarding a VDU, Which statement is more correct?
    A) It is an output device
    B) It is an input device
    C) It is a peripheral device
    D) It is hardware item
  39. A modern electronic computer is a machine that is meant for
    A) Doing quick mathematical calculations
    B) Input, storage, manipulation and outputting of data
    C) Electronic data processing
    D) Performing repetitive tasks accurately
  40. When was vacuum tube invented?
    A) 1900
    B) 1906
    C) 1910
    D) 1880
  41. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
    A) Laser printer
    B) Ink jet printer
    C) Plotter
    D) Dot matrix printer
  42. Computers with 80286 microprocessor is 
    A) XT computer
    B) AT comptuers
    C) PS/2 computer
    D) None of above
  43. An application suitable for sequential processing is
    A) Processing of grades
    B) Payroll processing
    C) Both a and b
    D) All of above
  44. Which of the following is not processing?
    A) arranging
    B) manipulating
    C) calculating
    D) gathering
  45. The digital computer was developed primarily in
    A) USSR
    B) Japan
    C) USA
    D) UK
  46. Software in computer
    A) Enhances the capabilities of the hardware machine
    B) Increase the speed of central processing unit
    C) Both of above
    D) None of above
  47. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?
    A) Tabulator Machine Co.
    B) Computing Tabulating Recording Co.
    C) The Tabulator Ltd.
    D) International Computer Ltd.
  48. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?
    A) Track number
    B) Sector number
    C) Surface number
    D) All of above
  49. The arranging of data in a logical sequence is called
    A) Sorting
    B) Classifying
    C) Reproducing
    D) Summarizing
  50. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
    A) To produce result
    B) To compare numbers
    C) To control flow of information
    D) To do math’s works
  51. Abacus was the first
    A) electronic computer
    B) mechanical computer
    C) electronic calculator
    D) mechanical calculator
  52. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be
    A) 216
    B) 65,536
    C) 64K
    D) Any of the above
  53. Instructions and memory address are represented by
    A) Character code
    B) Binary codes
    C) Binary word
    D) Parity bit
  54. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:
    A) Data collection terminal
    B) OCR register terminal
    C) Video Display terminal
    D) POS terminal
  55. A set of flip flops integrated together is called ____
    A) Counter
    B) Adder
    C) Register
    D) None of the above
  56. People often call ______ as the brain of computer system
    A) Control Unit
    B) Arithmetic Logic Unit
    C) Central Processing Unit
    D) Storage Unit
  57. Which is used for manufacturing chips?
    A) Bus
    B) Control unit
    C) Semiconductors
    D) A and b only
  58. The value of each bead in heaven is
    A) 1
    B) 3
    C) 5
    D) 7
  59. The first computer introduced in Nepal was
    A) IBM 1400
    B) IBM 1401
    C) IBM 1402
    D) IBM1402
  60. Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?
    A) Machine language
    B) Assembly language
    C) High level language
    D) None of above
  61. Instruction in computer languages consists of
    A) OPCODE
    B) OPERAND
    C) Both of above
    D) None of above
  62. Which generation of computer is still under development
    A) Fourth Generation
    B) Fifth Generation
    C) Sixth Generation
    D) Seventh Generation
  63. A register organized to allow to move left or right operations is called a ____
    A) Counter
    B) Loader
    C) Adder
    D) Shift register
  64. Which was the most popular first generation computer?
    A) IBM 1650
    B) IBM 360
    C) IBM 1130
    D) IBM 2700
  65. Which is considered a direct entry input device?
    A) Optical scanner
    B) Mouse and digitizer
    C) Light pen
    D) All of the above
  66. A set of information that defines the status of resources allocated to a process is
    A) Process control
    B) ALU
    C) Register Unit
    D) Process description
  67. Each set of Napier’s bones consisted of ______ rods.
    A) 5
    B) 9
    C) 11
    D) 13
  68. BCD is
    A) Binary Coded Decimal
    B) Bit Coded Decimal
    C) Binary Coded Digit
    D) Bit Coded Digit
  69. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
    A) Hewlett-Packard, 1980
    B) Epson, 1981
    C) Laplink Traveling Software Inc, 1982
    D) Tandy Model-200, 1985
  70. From which generation operating systems were developed?
    A) First
    B) Second
    C) Third
    D) Fourth
  71. The first firm to mass-market a microcomputer as a personal computer was
    A) IBM
    B) Super UNIVAC
    C) Radio Shaks
    D) Data General Corporation
  72. How many address lines are needed to address each machine location in a 2048 x 4 memory chip?
    A) 10
    B) 11
    C) 8
    D) 12
  73. Properly arranged data is called
    A) Field
    B) Words
    C) Information
    D) File
  74. A computer consists of
    A) A central processing unit
    B) A memory
    C) Input and output unit
    D) All of the above
  75. Why are vacuum tubes also called valves?
    A) Because they can amplify the weak signals and make them strong
    B) Because they can stop or allow the flow of current
    C) Both of above
    D) None of above
  76. John Napier invented Logarithm in
    A) 1614
    B) 1617
    C) 1620
    D) None of above
  77. An integrated circuit is
    A) A complicated circuit
    B) An integrating device
    C) Much costlier than a single transistor
    D) Fabricated on a tiny silicon chip
  78. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
    A) Bus control
    B) Interrupts
    C) Bus arbitration
    D) Status
  79. Where as a computer mouse moves over the table surface, the trackball is
    A) Stationary
    B) Difficult to move
    C) Dragged
    D) Moved in small steps
  80. Which of the following is used as a primary storage device?
    A) Magnetic drum
    B) Hard Disks
    C) Floppy
    D) All of above
  81. Multi user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several
    A) Personal computers
    B) Workstations
    C) Dumb terminals
    D) Mainframes
  82. What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?
    A) Grater than
    B) Less than
    C) Equal to
    D) All of the above
  83. The word processing task associated with changing the appearance of a document is
    A) Editing
    B) Writing
    C) Formatting
    D) All of above
  84. Nepal brought a computer for census of 2028 BS. This computer was of
    A) first generation
    B) second generation
    C) third generation
    D) fourth generation
  85. Algorithm and Flow chart help us to
    A) Know the memory capacity
    B) Identify the base of a number system
    C) Direct the output to a printer
    D) Specify the problem completely and clearly
  86. Which statement is valid about computer program?
    A) It is understood by a computer
    B) It is understood by programmer
    C) It is understood user
    D) Both a & b
  87. The difference between memory and storage is that memory is _____ and storage is __
    A) Temporary, permanent
    B) Permanent, temporary
    C) Slow, fast
    D) All of above
  88. When was Pascaline invented?
    A) 1617
    B) 1620
    C) 1642
    D) 1837
  89. Which of the following statement is valid?
    A) Lady Augusta is the first programmer
    B) Ada is the daughter of Lord Byron, a famous English poet
    C) ADA is a programming language developed by US Defense
    D) All of above
  90. A compiler is a translating program which
    A) Translates instruction of a high level language into machine language
    B) Translates entire source program into machine language program
    C) It is not involved in program’s execution
    D) All of above
  91. What is required when more than one person uses a central computer at the same time?
    A) Light pen
    B) Mouse
    C) Digitizer
    D) Terminal
  92. Which of the following is the first computer to use Stored Program Concept?
    A) UNIVAC
    B) ENIAC
    C) EDSAC
    D) None of above
  93. The term gigabyte refers to
    A) 1024 bytes
    B) 1024 kilobytes
    C) 1024 megabytes
    D) 1024 gigabyte
  94. in which year was UK’s premier computing event called ?The which computer? started?
    A) 1980
    B) 1985
    C) 1986
    D) 1987
  95. Once you load the suitable program and provide required data, computer does not need human intervention. This feature is known as
    A) Accuracy
    B) Reliability
    C) Versatility
    D) Automatic
  96. What is a brand?
    A) The name of companies that made computers
    B) The name of product a company gives to identify its product in market
    C) A name of class to indicate all similar products from different companies
    D) All of above
  97. Machine language is
    A) Machine dependent
    B) Difficult to program
    C) Error prone
    D) All of above
  98. A byte consists of
    A) One bit
    B) Four bits
    C) Eight bits
    D) Sixteen bits
  99. Modern Computers are very reliable but they are not
    A) Fast
    B) Powerful
    C) Infallible
    D) Cheap
  100. What is the date when Babbage conceived Analytical engine
    A) 1642
    B) 1837
    C) 1880
    D) 1850
  101. What was the expected feature of fifth generation computers when Japan started FGCS?
    A) Operating Systems
    B) Paralled Processing
    C) ULSI
    D) None of above
  1. Which of the following memory medium is not used as main memory system?
    A) Magnetic core
    B) Semiconductor
    C) Magnetic tape
    D) Both semiconductor and magnetic tape
  1. The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of __ or __ media with varying capacities
    A) Memory or video
    B) Magnetic or optical
    C) Optical or memory
    D) Video or magnetic
  1. Programs designed to perform specific tasks is known as
    A) system software
    B) application software
    C) utility programs
    D) operating system
  1. Computer operators
    A) writes computer programs for specific problems
    B) operate the device which input and output data from the computer
    C) normally require a college degree in computer science
    D) all of the above
  1. Which of the following is not anti-viruses software?
    A) NAV
    B) F-Prot
    C) Oracle
    D) McAfee
  1. What is a compiler?
    A) A compiler does a conversion line by line as the program is run
    B) A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
    C) A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
    D) None of the above
  1. _______ computers are also called personal computers
    A) Mainframe Computer
    B) Mini Computers
    C) Micro Computers
    D) Super Computers
  1. Which of the following is not input unit device?
    A) scanner
    B) camera
    C) plotter
    D) digitizer
  1. Identify the correct statement
    A) IBM PCs used RISC CPU designs
    B) Macintosh used CISC CPU design
    C) IBM used CISC CPU design
    D) None of above is true
  1. Which of the following statement is false?
    A) Mechanical analog computers have existed for thousands of years
    B) There are mechanical analog computers and electronic analog computers.
    C) All electronic computers are digital computers
    D) All of above are false
  1. Which of the following require large computers memory?
    A) Imaging
    B) Graphics
    C) Voice
    D) All of Above
  1. Which of the following is machine independence program?
    A) High level language
    B) Low level language
    C) Assembly language
    D) Machine language
  1. When was the first electro-mechanical computer developed?
    A) 1880
    B) 1990
    C) 1944
    D) None of above
  1. The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was:
    A) ENIAC
    B) Mark-I
    C) Analytic Engine
    D) UNIVAC-1
  1. Which one is the largest space?
    A) kilobyte
    B) petabyte
    C) terrabyte
    D) gigabyte
  1. FORTRAN programming language is more suitable for ____
    A) Business Applications
    B) Marketing Applications
    C) Scientific Applications
    D) None of the above
  1. The brain of any computer system is
    A) Control Unit
    B) Arithmetic Logic Unit
    C) Central Processing Unit
    D) Storage Unit
  1. Analog computer works on the supply of
    A) Continuous electrical pulses
    B) Electrical pulses but not continuous
    C) Magnetic strength
    D) None of the above
  1. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?
    A) Leech
    B) Squid
    C) Slug
    D) Glitch
  1. The advantage of COM are its __ and __
    A) Compact size; speed readability
    B) Compact size, speed
    C) Readability; speed
    D) Low cost; readability
  1. The BIOS is the abbreviation of ________.
    A) Basic Input Output System
    B) Best Input Output System
    C) Basic Input Output Symbol
    D) Base Input Output System
  1. Which printer is very commonly used for desktop publishing?
    A) Laser printer
    B) Inkjet printer
    C) Daisywheel printer
    D) Dot matrix printer
  1. IBM 1401 is
    A) First Generation Computer
    B) Second Generation Computer
    C) Third Generation Computer
    D) Fourth Generation Computer
  1. Most of the first generation computers were
    A) Special purpose computers
    B) General purpose computers
    C) Both of above
    D) None of above
  1. Floppy disks typically in diameter
    A) 3
    B) 5.25
    C) 8
    D) All of above
  1. The output quality of a printer is measured by
    A) Dot per inch
    B) Dot per sq. inch
    C) Dots printed per unit time
    D) All of above
  1. On a PC, how much memory is available to application software?
    A) 1024 KB
    B) 760 KB
    C) 640 KB
    D) 560 KB
  1. In a computer _____ is capable to store single binary bit.
    A) Capacitor
    B) Flip flop
    C) Register
    D) Inductor
  1. What does DMA stand for?
    A) Distinct Memory Access
    B) Direct Memory Access
    C) Direct Module Access
    D) Direct Memory Allocation
  1. Who invented Integrated Circuits?
    A) Jack Kilby
    B) Robert Noyce
    C) Both of above
    D) None of above
  1. Operating system, editors, and debuggers comes under?
    A) System Software
    B) Application Software
    C) Utilities
    D) None of the above
  1. One computer that is not considered a portable is
    A) Minicomputer
    B) Laptop computer
    C) Notebook computer
    D) All of above
  1. Which of the following is not an electronic computer?
    A) ENIAC
    B) ABC
    C) UNIVAC
    D) EDVAC
  1. What is the name of the display feature that highlights are of the screen which requires operator attention?
    A) Pixel
    B) Reverse video
    C) Touch screen
    D) Cursor
  1. Which is the largest computer?
    A) Mainframe Computer
    B) Mini Computers
    C) Micro Computers
    D) Super Computers
  1. Which of the following are the best units of data on an external storage device?
    A) Bits
    B) Bytes
    C) Hertz
    D) Clock cycles
  1. The personal computer industry was started by
    A) IBM
    B) Apple
    C) Compaq
    D) HCL
  1. What is meant by a dedicated computer?
    A) Which is used by one person only
    B) Which is assigned one and only one task
    C) Which uses one kind of software
    D) Which is meant for application software
  1. Which programming languages are classified as low level languages?
    A) Basic, COBOL, FORTRAN
    B) Prolog 2, Expert Systems
    C) Knowledge based Systems
    D) Assembly Languages
  1. What was the main disadvantage of vacuum tubes?
    A) They were larger in size
    B) They consumed a lot of electricity
    C) They produced heat and often burned out
    D) The operation cost was high
  1. Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as
    A) PC
    B) Memory address registers
    C) General purpose register
    D) Flags
  1. Which is not a comptuer of first generation?
    A) ENIAC
    B) UNIVAC
    C) IBM 360
    D) IBM 1401
  1. Registers which are partially visible to users and used to hold conditional codes (bits set by the CPU hardware as the result of operations), are known as
    A) PC
    B) Flags
    C) Memory Address Registers
    D) General Purpose Registers
  1. Who invented vacuum tubes?
    A) John Bardeen
    B) William Shockley
    C) Lee de Forest
    D) All of above
  1. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is
    A) On-line thesaurus
    B) Multiprogramming
    C) Over lapped processing
    D) Outline processor
  1. Who suggested Stored Program Concept
    A) John Mauchley
    B) J.P. Eckert
    C) John Neumann
    D) Joseph Jacquard
  1. The central processing unit (CPU) consists of
    A) Input, output and processing
    B) Control unit, primary storage, and secondary storage
    C) Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage
    D) Control unit, processing, and primary storage
  1. The notable features like keyboards, monitors, GUI were developed in
    A) First generation
    B) Second generation
    C) Third generation
    D) Fourth generation
  1. UNIVAC is 
    A) Universal Automatic Computer
    B) Universal Array Computer
    C) Unique Automatic Computer
    D) Unvalued Automatic Computer
  2. Which is the highest form?
    A) Data
    B) Information
    C) Knowledge
    D) All of above
  3. Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns in a waving machine?
    A) Pascal
    B) Hollerith
    C) Babbage
    D) Jacquard
  4. What is an interpreter?
    A) An interpreter does the conversion line by line as the program is run
    B) An interpreter is the representation of the system being designed
    C) An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution
    D) None of the above
  5. Which is a semi conductor memory?
    A) Dynamic
    B) Static
    C) Bubble
    D) Both a & b
  6. RJ45 UTP cable has ________ Cables.
    A) 2 pair
    B) 3 pair
    C) 4 pair
    D) 5 pair
  7. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?
    A) 8?
    B) 5 ¼?
    C) 3 ½?
    D) 5 ½?
  8. The earliest calculating devices are
    A) Abacus
    B) Clock
    C) Difference Engine
    D) None of these
  9. Word length of a Personal Computer is ___
    A) 4 bits
    B) 8 bits
    C) 16 bits
    D) 64 bits
  10. What was the first computer to perform all calculation using electronics rather than wheels, ratchets, or mechanical switches?
    A) Mark I
    B) ABC
    C) Z3
    D) None of above
  11. A directly accessible appointment calendar is feature of a __ resident package
    A) CPU
    B) Memory
    C) Buffer
    D) ALU
  12. Which unit converts computer data into human readable form?
    A) Input unit
    B) Output unit
    C) ALU
    D) Control Unit
  13. The full form of ALU is
    A) Arithmetic Logic Unit
    B) Array Logic Unit
    C) Application Logic Unit
    D) None of above
  14. What produces useful information out of data?
    A) Computer
    B) Processing
    C) Programming
    D) none of above
  15. Which of the following device was not invented by Babbage?
    A) Pascaline
    B) Difference Engine
    C) Analytical Engine
    D) None of above
  16. A digital computer did not score over an analog computer in terms of
    A) Speed
    B) Accuracy
    C) Reliability
    D) Cost
  17. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
    A) Binary
    B) Decimal
    C) Hexadecimal
    D) Octal
  18. A computer has very low failure rate because it uses electronic components. It produces very consistent results. This is highlighted by which of the feature of computer?
    A) Accuracy
    B) Reliability
    C) Versatility
    D) Automatic
  19. A paper printout of a document is known as 
    A) Softcopy output
    B) Hardcopy output
    C) Permanent Output
    D) All of above
  20. Which electronic component was made out of semiconductor material?
    A) Vacuum tubes
    B) Transistors
    C) Ics
    D) All of above
  21. The act of retrieving existing data from memory is called
    A) Read-out
    B) Read from
    C) Read
    D) All of above
  22. Which part of the computer is used for calculating and comparing?
    A) Disk unit
    B) Control unit
    C) ALU
    D) Modem
  23. ABC is a 
    A) Special purpose computer
    B) General purpose computer
    C) All Purpose Computer
    D) None of above
  24. The computer code for the interchange of information between terminals is
    A) ASCII
    B) BCD
    C) EBCDIC
    D) All of above
  25. When was the X window system born?
    A) 1984
    B) 1989
    C) 1988
    D) 1990
  26. What is the first stage in software development?
    A) Specification and design
    B) Testing
    C) System Analysis
    D) Maintenance
  27. Which of the following is valid statement?
    A) Data in itself is useless unless it is processed
    B) The data that is processed is called a program
    C) The data which is not yet processed is information
    D) Information is processed by computer to generate data.
  28. The Second Generation Computer was based on ________.
    A) Vacuum Tube
    B) Silicon Chips
    C) Transistor
    D) Bio Chips
  29. EBCDIC stands for
    A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
    B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
    C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
    D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code
  30. Personnel who design, program, operates and maintains computer equipment refers to
    A) Console-operator
    B) Programmer
    C) Peopleware
    D) System Analyst
  31. IBM System/360 is 
    A) Mainframe Computer
    B) Mini Computers
    C) Micro Computers
    D) None of above
  32. A system is 
    A) an integration of different units so as to achieve an objective
    B) input unit
    C) input and output unit
    D) input, output and storage units
  33. Which of the following programming language started from second generation?
    A) COBOl
    B) BASIC
    C) C
    D) LISP
  34. The translator program used in assembly language is called
    A) Compiler
    B) Interpreter
    C) Assembler
    D) Translator
  35. EEPROM stands for
    A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
    B) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
    C) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
    D) None of the above
  36. Regarding data, computers are very good at
    A) store
    B) Processing
    C) retrieve
    D) All of above
  37. Bit map terminal
    A) support display containing multiple window
    B) require considerable amount of video RAM
    C) requires tremendous amount of copying and hence low performance
    D) all of above
  38. First generation computers used _________ for memory
    A) vacuum tubes
    B) silicon chips
    C) magnetic drum
    D) RAM
  39. Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?
    A) ROM
    B) RAM
    C) EPROM
    D) None of above
  40. EPROM can be used for
    A) Erasing the contents of ROM
    B) Reconstructing the contents of ROM
    C) Erasing and reconstructing the contents of ROM
    D) Duplicating ROM
  41. ENIAC uses 
    A) Decimal Numbering System
    B) Octal Numbering System
    C) Binary Numbering System
    D) Hexadecial Numbering System
  42. A term associated with the comparison of processing speeds of different computer system is:
    A) EFTS
    B) MPG
    C) MIPS
    D) CPS
  43. which of the following is problem oriented language?
    A) High level language
    B) Machine language
    C) Assembly language
    D) Low level language
  44. A 32 bit microprocessor has the word length equal to
    A) 2 byte
    B) 32 byte
    C) 4 byte
    D) 8 byte
  45. The term GIGO is related to 
    A) Accuracy
    B) Reliability
    C) Versatility
    D) Automatic
  46. Web cam is an
    A) input unit device
    B) output unit device
    C) processing device
    D) Input and Output device
  47. Bit stands for
    A) Binary digits
    B) bit of system
    C) a part of byte
    D) All of above
  48. Access time is
    A) seek time + latency time
    B) seek time
    C) seek time ? latency time
    D) latency time
  49. Which device can understand difference between data & programs?
    A) Input device
    B) Output device
    C) Memory
    D) Microprocessor
  50. Which of the following is a read only memory storage device?
    A) Floppy Disk
    B) CD-ROM
    C) Hard Disk
    D) None of these
  51. Symbolic logic was discovered by
    A) George Boole
    B) Herman Hollerith
    C) Van Neumann
    D) Basic Pascal
  52. Which of the following is not valid statement?
    A) Hard is referred to mean something temporary
    B) Hard is used to mean something tangible
    C) Soft is used to mean something permanent
    D) Soft is used to mean something tangible
  53. Digital devices are
    A) Digital Clock
    B) Automobile speed meter
    C) Clock with a dial and two hands
    D) All of them
  54. Primary memory stores
    A) Data alone
    B) Programs alone
    C) Results alone
    D) All of these
  55. After copying the content how many times can you paste?
    A) 1
    B) 16
    C) 32
    D) Many
  56. WAN stands for
    A) Wap Area Network
    B) Wide Area Network
    C) Wide Array Net
    D) Wireless Area Network
  57. An error in computer data is called
    A) Chip
    B) Bug
    C) CPU
    D) Storage device
  58. The instructions for starting the computer are house on
    A) Random access memory
    B) CD-Rom
    C) Read only memory chip
    D) All of above
  59. 1 nibble equals to
    A) 1 bits
    B) 2 bits
    C) 4 bits
    D) 8 bits
  60. Perforated paper used as input of output media is known as
    A) paper tapes
    B) magnetic tape
    C) punched papers tape
    D) card punch
  61. The secondary storage devices can only store data but they cannot perform
    A) Arithmetic Operation
    B) Logic operation
    C) Fetch operations
    D) Either of the above
  62. Which American computer company is called Big Blue?
    A) Microsoft
    B) Compaq Corp
    C) IBM
    D) Tandy Svenson
  63. It was in 2028 BS the _________ was brought in to calculate census data.
    A) IBM 1400
    B) IBM 1401
    C) ICL 2950
    D) None of above
  64. Who is the inventor of ABC Computer?
    A) John v. Atanasoff
    B) Clifford Berry
    C) Both of above
    D) None of above
  65. Which of the following is the largest unit?
    A) data
    B) field
    C) record
    D) database file
  66. Find out who is not the inventor of transistors among following names
    A) John Burdeen
    B) William Shockley
    C) Walter Brattain
    D) Lee de Forest
  67. Which of the following is not true for a magnetic disk?
    A) It is expensive relative to magnetic tape
    B) It provides only sequential access to stored data
    C) Users can easily update records by writing over the old data
    D) All of above
  68. A disadvantage of the laser printer is
    A) It is quieter than an impact printer
    B) It is very slow
    C) The output is of a lower quality
    D) None of the above
  69. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called
    A) ASCII
    B) EBCDIC
    C) BCD
    D) All of above
  70. Which access method is used to access cassette tape?
    A) Direct
    B) Sequential
    C) Both of the above
    D) None of the above
  71. A Compiler is ____
    A) a combination of computer hardware
    B) a program which translates from one high-level language to another
    C) a program which translates from one high-level to a machine level language
    D) None of these
  72. Which unit holds data temporarily?
    A) Input unit
    B) Secondary storage unit
    C) Output Unit
    D) Primary Memory Unit
  73. The computer size was very large in
    A) First Generation
    B) Second Generation
    C) Third Generation
    D) Fourth Generation
  74. A name or number used to identify storage location devices?
    A) A byte
    B) A record
    C) An address
    D) All of above
  75. Which of the following is not computer language?
    A) High level language
    B) Medium level language
    C) Low level language
    D) All of the above
  76. Reading data is performed in magnetic disk by
    A) Read/write leads
    B) Sectors
    C) Track
    D) Lower surface
  77. IBM 7000 digital computer
    A) Belongs to second generation
    B) Uses VLSI
    C) Employs semiconductor memory
    D) Has modular constructions

Computer Fundamental Book will be available to download as PDF file soon. Please stay tuned!

  1. Which of the following is not electro-mechanical computer?
    A) Mark I
    B) ABC
    C) Zuse
    D) UNIVAC
  2. The term ‘computer’ is derived from
    A) Greek language
    B) Sanskrit language
    C) Latin language
    D) German language
  3. Which statement is valid about magnetic tape?
    A) It is a plastic ribbon
    B) It is coated on both sides with iron oxide
    C) It can be erased and reused
    D) All of above
  4. Which of the following is first generation computer?
    A) EDSAC
    B) IBM 1401
    C) CDC 1604
    D) ICL 2950
  5. A hard copy would be prepared on a
    A) Line printer
    B) Dot matrix Printer
    C) Typewriter terminal
    D) All of the above
  6. The term GIGO is related to which characteristics of computers?
    A) Speed
    B) Automatic
    C) Accuracy
    D) Reliability
  7. Which of the following programming language were used in first generation computers?
    A) Machine language
    B) Assembly language
    C) Both of above
    D) None of above
  8. To locate a data item for storage is
    A) Field
    B) Feed
    C) Database
    D) Fetch
  9. Who used punched cards practically for the first time in the history of computers?
    A) Charles Babbage
    B) Dr. Herman Hollerith
    C) Howard Aikin
    D) Joseph Jacquard
  10. Hard disk is coated in both sides with
    A) Magnetic metallic oxide
    B) Optical metallic oxide
    C) Carbon layer
    D) All of the above
  11. Which of the following term means to reckon?
    A) putare
    B) com
    C) computa
    D) computar
  12. An input /output device at which data enters or leaves a computer system is
    A) Keyboard
    B) Terminal
    C) Printer
    D) Plotter
  13. Which of the following is first generation of computer
    A) EDSAC
    B) IBM-1401
    C) CDC-1604
    D) ICL-2900
  14. A name or number used to identify a storage location is called
    A) A byte
    B) A record
    C) An address
    D) All of above
  15. Computer professionals working in a computer centre are
    A) Software
    B) Firmware
    C) Hardware
    D) Humanware
  16. The first general purpose electronic computer in the world was
    A) UNIVAC
    B) EDVAC
    C) ENIAC
    D) All of above
  17. The contents of information are stored in
    A) Memory data register
    B) Memory address register
    C) Memory arithmetic registers
    D) Memory access register
  18. Which of the following is correct full form of BCD?
    A) Binary Coded Decimal
    B) Bit Coded Decimal
    C) Binary Coded Digit
    D) Bit Coded Digit
  19. Which was the world’s first microcomputer that used Intel 80386 microprocessor chip?
    A) IBM PS/2
    B) HP-9830
    C) DeskPro-386
    D) IBM-360
  20. The qualitative or quantitative attribute of a variable or set of variables is termed as
    A) data
    B) information
    C) both of above
    D) none of above
  21. Main storage is also called
    A) Accumulator
    B) Control Unit
    C) Register Unit
    D) Memory
  22. Which of the following are (is) considered to be video component?
    A) Resolution
    B) Color depth
    C) Refresh rate
    D) All of the alcove
  23. For what Antikyathera was used?
    A) For counting
    B) For Calculating tax collection
    C) For calculating astronomical positions
    D) For calculating firing weapons
  24. Memory unit is one part of
    A) Input device
    B) Control unit
    C) Output device
    D) Central Processing Unit
  25. Microprocessors can be used to make
    A) Computer
    B) Digital systems
    C) Calculators
    D) All of the above
  26. Which statement is valid about computer program?
    A) High level languages must be converted into machine language to execute
    B) High level langage programs are more efficient and faster to execute
    C) It is more difficult to identify errors in high level language program than in low level programs
    D) All of above
  27. By programmable machine we mean
    A) computers
    B) modern television
    C) washing machines
    D) anything that can be set to perform different taks with suitable programs
  28. Which of the following is a secondary memory device?
    A) Keyboard
    B) Disk
    C) ALU
    D) All of the above
  29. The memory which is programmed at the time it is manufactured
    A) ROM
    B) RAM
    C) PROM
    D) EPROM
  30. One of the popular mass storage device is CD ROM. What does CD ROM stand for?
    A) Compactable Read Only Memory
    B) Compact Data Read Only Memory
    C) Compactable Disk Read Only Memory
    D) Compact Disk Read Only Memory
  31. Identify the true statement
    A) Computers are 100% accurate but it can suffer from GIGO
    B) Computers are reliable because they use electronic component which have very low failure rate
    C) Computer is never tired and does not suffer from boredom
    D) All of above
  32. FORTRAN is
    A) File Translation
    B) Format Translation
    C) Formula Translation
    D) Floppy Translation
  33. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
    A) Hardware
    B) Software
    C) Firmware
    D) ROM ware
  34. Which of the following memories must be refreshed many times per second?
    A) Static RAM
    B) Dynamic RAM
    C) EPROM
    D) ROM
  35. What do you call the translator which takes assembly language program as input & produce machine language code as output?
    A) Compiler
    B) Interpreter
    C) Debugger
    D) Assembler
  36. Serial access memories are useful in applications where
    A) Data consists of numbers
    B) Short access time is required
    C) Each stored word is processed differently
    D) Data naturally needs to flow in and out in serial form
  37. In ________ mode, the communication channel is used in both directions at the same time?
    A) Full-duplex
    B) Simplex
    C) Half-duplex
    D) None of the above
  38. Who invented Slide Rules?
    A) John Napier
    B) William Oughtred
    C) Gottfried Leibnitz
    D) Blaise Pascal
  39. The proper definition of a modern digital computer is
    A) An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
    B) A more sophistic and modified electronic pocket calculator
    C) Any machine that can perform mathematical operations
    D) A machine that works on binary code

These questions are suitable for IC3 Computer Fundamentals too!

  1. Memory is made up of
    A) Set of wires
    B) Set of circuits
    C) Large number of cells
    D) All of these
  2. Which of the following is the most powerful computers?
    A) Mainframe Computer
    B) Mini Computers
    C) Micro Computers
    D) Super Computers
  3. Which of the printers used in conjunction with computers uses dry ink powder?
    A) Daisy wheel printer
    B) Line printer
    C) Laser printer
    D) Thermal printer
  4. What is the path from which data flow in a computer system is knon as
    A) Car
    B) Bus
    C) Truck
    D) Road
  5. Which term is used to describe RAM?
    A) Dynamic RAM (DRAM)
    B) Static RAM (SRAM)
    C) Video RAM (VRAM)
    D) All of the above
  6. In which year was chip used inside the computer for the first time?
    A) 1964
    B) 1975
    C) 1999
    D) 1944
  7. Assembly language started to be used from
    A) first generation computers
    B) second generation computers
    C) third generation computers
    D) fourth generation computers
  8. Which technology is more reliable?
    A) Mechanical
    B) Electro-Mechanical
    C) Electronic
    D) For reliability it does not matter. So all of above are reliable
  9. Which of the following is not an XT microprocessor?
    A) 8006
    B) 8086
    C) 8088
    D) None of above
  10. Hard disk is coated in both side with
    A) Magnetic metallic oxide
    B) Optical metallic oxide
    C) Carbon layer
    D) All of the above
  11. ASCII stands for
    A) American Stable Code for International Interchange
    B) American Standard Case for Institutional Interchange
    C) American Standard Code for Information Interchange
    D) American Standard Code for Interchange Information
  12. Raw facts and figures about any particular topic are
    A) Information
    B) facts
    C) data
    D) none of above
  13. A computer can solve more than one kind of problem. This is related to which of the following characteristics?
    A) Accuracy
    B) Reliability
    C) Versatility
    D) Automatic
  14. From which generation computers the printers were used?
    A) first
    B) second
    C) third
    D) fourth
  15. How many symbols exist in Baudot code?
    A) 32
    B) 116
    C) 58
    D) 76
  16. Following IC chip integrates 100 thousands electronic components per chip
    A) SSI
    B) MSI
    C) LSI
    D) VLSI
  17. An application program that helps the user to change any number and immediately see the result of that change is
    A) Desktop publishing program
    B) Database
    C) Spreadsheet
    D) All of above
  18. In 1830, Charles Babbage designed a machine called the Analytical Engine which he showed at the Paris Exhibition. In which year was it exhibition?
    A) 1820
    B) 1860
    C) 1855
    D) 1870
  19. What is the name of the new color laptop computer which is powered by a 386 processor at 33 MHz and is built by Epson?
    A) AX3/33
    B) NEC-20
    C) Magnum 2000
    D) HCL-3000
  20. In analog computer
    A) Input is first converted to digital form
    B) Input is never converted to digital form
    C) Output is displayed in digital form
    D) All of the above
  21. Which of the following computer is not invented by J.P. Eckert and John Mauchly?
    A) ENIAC
    B) EDVAC
    C) UNIVAC
    D) EDSAC
  22. When was the company named IBM?
    A) 1914
    B) 1924
    C) 1975
    D) None of above
  23. Which of the following storage device can store the largest amount of data?
    A) Hard Disks
    B) Flash Disks
    C) Blu-Ray Disks
    D) DVDs
  24. Who invented Mark I?
    A) Howard Aikin
    B) J. P. Eckert
    C) John Mauchley
    D) John v. Atanasoff
  25. ALU is
    A) Arithmetic Logic Unit
    B) Array Logic Unit
    C) Application Logic Unit
    D) None of above
  26. A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an
    A) Interpreter
    B) CPU
    C) Compiler
    D) Simulator
  27. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
    A) 1978
    B) 1984
    C) 1990
    D) 1991
  28. The purpose of vacuum tube was to NOT ack like
    A) an amplifier
    B) a switch
    C) a router
    D) None of above
  29. As compared to diskettes, the hard disks are
    A) More expensive
    B) More portable
    C) Less rigid
    D) Slowly accessed
  30. Which of the following is the most quickly accessible storage?
    A) RAM
    B) Registers
    C) Disks
    D) Pen Drive
  31. The octal equivalence of 111010 is
    A) 81
    B) 72
    C) 71
    D) None of above

You can find Computer Fundamentals Quiz under the Quiz menu that allows you to choose correct answers and find result once you are done with all the questions.

  1. Excessive parallel processing is related to
    A) First generation
    B) Fourth generation
    C) Fifth Generation
    D) Third generation
  2. second generation computers were developed during
    A) 1949 to 1955
    B) 1956 to 1965
    C) 1965 to 1970
    D) 1970 to 1990
  3. What do you call a single point on a computer screen?
    A) Cell
    B) Element
    C) Pixel
    D) Bit
  4. Mostly which of the following device is used to carry user files?
    A) Floppy Disk
    B) Hard Disk
    C) RAM
    D) CDROM
  5. Which of the following computer implemented binary numbers, perform calculations using electronics and implemented separate computation and memory for the first time?
    A) Mark I
    B) ABC
    C) Z3
    D) None of above
  6. FORTRAN is a programming language. What does FORTRAN stand for?
    A) File Translation
    B) Format Translation
    C) Formula Translation
    D) Floppy Translation
  7. Which of the following memories needs refreshing?
    A) SRAM
    B) DRAM
    C) ROM
    D) All of above
  8. Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?
    A) Data
    B) Bytes
    C) Graphics
    D) Pictures

Computer Fundamentals Download will be available under ‘Downloads’ menu.

  1. An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio response is
    A) Magnetic tape
    B) Voice response unit
    C) Voice recognition unit
    D) Voice band
  2. Which of the items below are considered removable storage media?
    A) Removable hard disk cartridges
    B) (Magneto-optical) disk
    C) Flexible disks cartridges
    D) All of the above
  3. Which of the following is not purely output device?
    A) Screen
    B) Printer
    C) Speaker
    D) Plotter
  4. Who developed a mechanical device in the 17thcentury that could add, subtract, multiple, divide and find square roots?
    A) Napier
    B) Babbage
    C) Pascal
    D) Leibniz
  5. The first Macintosh computer was from
    A) First generation
    B) Second generation
    C) Third generation
    D) Fourth generation
  6. Which of the following is not a form of data?
    A) numbers and characters
    B) images
    C) sound
    D) none of above
  7. Which is not a computer classification?
    A) mainframe
    B) maxframe
    C) mini
    D) notebook
  8. The control unit of a microprocessor
    A) Stores data in the memory
    B) Accepts input data from keyboard
    C) Performs arithmetic/logic function
    D) None of above
  9. Which of the following is internal memory?
    A) Disks
    B) Pen Drives
    C) RAM
    D) CDs
  10. Which operation is not performed by computer
    A) Inputting
    B) Processing
    C) Controlling
    D) Understanding
  11. Floppy disks which are made from flexible plastic material are also called?
    A) Hard disks
    B) High-density disks
    C) Diskettes
    D) Templates
  12. The magnetic storage chip used to provide non-volatile direct access storage of data and that have no moving parts are known as
    A) Magnetic core memory
    B) Magnetic tape memory
    C) Magnetic disk memory
    D) Magnetic bubble memory
  13. A collection of related instructions organized for a common purpose is referred to as
    A) File
    B) Database
    C) Program
    D) None of above
  14. Plotter accuracy is measured in terms of repeatability and
    A) Buffer size
    B) Resolution
    C) Vertical dimensions
    D) Intelligence

Visit MCQ Quiz menu for Computer Fundamentals Quiz

  1. Computer instructions written with the use of English words instead of binary machine code is called
    A) Mnemonics
    B) Symbolic code
    C) Gray codes
    D) Opcode
  2. Which language is directly understood by the computer without translation program?
    A) Machine language
    B) Assembly language
    C) High level language
    D) None of above
  3. On which aspect the analog computers are better than digital?
    A) Speed
    B) Accuracy
    C) Reliability
    D) Automatic
  4. Which of the following processors use RISC technology?
    A) 486dx
    B) Power PC
    C) 486sx
    D) 6340
  5. Which of the following machine was not invented by Charles Babbage?
    A) Tabulating Machine
    B) Analytical Engine
    C) Difference Engine
    D) Both C and D

Computer Fundamental Exam Papers

  1. How many numbers could ENIAC store in its internal memory
    A) 100
    B) 20
    C) 80
    D) 40
  2. The subject of cybernetics deals with the science of
    A) Genetics
    B) Control and communication
    C) Molecular biology
    D) Biochemistry
  3. Why ABC is considered electro-mechanical computer?
    A) Because it was invented before electronic computers were developed
    B) Because there are wheels, drums, bars to rotate and move to produce result
    C) Because they use the flow of electrons in different component
    D) None of above
  4. Binary circuit elements have
    A) One stable state
    B) Two stable state
    C) Three stable state
    D) None of above
  5. Which of the following is used for manufacturing chips?
    A) Control bus
    B) Control unit
    C) Parity unit
    D) Semiconductor
  6. Which of the following is not a micro computer?
    A) Laptop PCs
    B) Tablet PCs
    C) Desktop PCs
    D) None of above
  7. The value of each bead in earth is 
    A) 1
    B) 3
    C) 5
    D) 7
  8. When did John Napier develop logarithm?
    A) 1416
    B) 1614
    C) 1641
    D) 1804
  9. Which of the following terms is the most closely related to main memory?
    A) Non volatile
    B) Permanent
    C) Control unit
    D) Temporary
  10. Which was the world’s first minicomputer and when was it introduced?
    A) PDP-I, 1958
    B) IBM System/36, 1960
    C) PDP-II, 1961
    D) VAX 11/780, 1962
  11. A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is
    A) Cylinder
    B) Surface
    C) Track
    D) Cluster
  12. The word length of a computer is measured in
    A) Bytes
    B) Millimeters
    C) Meters
    D) Bits
  13. What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special softw3are called EMS (expanded memory specification)?
    A) Extended
    B) Expanded
    C) Base
    D) Conventional
  14. Which unit holds data permanently?
    A) Input unit
    B) Secondary storage unit
    C) Output Unit
    D) Primary Memory Unit
  15. Before a disk can be used to store data. It must be_______
    A) Formatted
    B) Reformatted
    C) Addressed
    D) None of the above
  16. Computer system comprises of major units
    A) input unit, output unit, control unit
    B) input unit, output unit, control unit and storage
    C) input unit, output unit, central processing unit and storage unit
    D) input, output and storage units
  17. The first general purpose electronic digital computer in the world was
    A) UNIVAC
    B) EDVAC
    C) ENIAC
    D) All of above
  18. Signals can be analog or digital and a computer that processes the both type of signals is known as
    A) Analog computer
    B) Digital Computer
    C) Hybrid Computer
    D) Mainframe Computer
  19. High level language is also called
    A) Problem oriented language
    B) Business oriented language
    C) Mathematically oriented language
    D) All of the above
  20. Human beings are referred to as Homosapinens, which device is called Silico Sapiens?
    A) Monitor
    B) Hardware
    C) Robot
    D) Computer
  21. Which of the following file organization is most efficient for a file with a high degree of file activity?
    A) Sequential
    B) ISAM
    C) VSAM
    D) B-Tree Index
  22. Which of the following is associated with error detector?
    A) Odd parity bit
    B) Even parity bit
    C) Both of the above
    D) None of above
  23. Magnetic tape can serve as
    A) Secondary storage media
    B) Output media
    C) Input media
    D) All of the above
  24. Which company is the biggest player in the microprocessor industry?
    A) Motorola
    B) IBM
    C) Intel
    D) AMD
  25. The first digital computer built with IC chips was known as
    A) IBM 7090
    B) Apple ? 1
    C) IBM System / 360
    D) VAX-10
  26. EBCDIC can code up to how many different characters?
    A) 256
    B) 16
    C) 32
    D) 64
  27. MICR stands for
    A) Magnetic Ink Character Reader
    B) Magnetic Ink Code Reader
    C) Magnetic Ink Cases Reader
    D) None
  28. Number crunchier is the informal name for
    A) Mini computer
    B) Super computer
    C) Microcomputer
    D) Mainframe computer
  29. RATS stand for
    A) Regression Analysis Time Series
    B) Regression Analysis Time Sharing
    C) Real Analysis Series
    D) All of above
  30. Which technology is used in Compact disks?
    A) Mechanical
    B) Electrical
    C) Electro Magnetic
    D) Laser
  31. Different components of the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?
    A) Conductors
    B) Buses
    C) Connectors
    D) Consecutive
  32. Which is the first electronic digital computer?
    A) ENIAC
    B) MARK I
    C) Z3
    D) ABC
  33. Which of the following is a storage device?
    A) Tape
    B) Hard Disk
    C) Floppy Disk
    D) All of the above
  34. The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers are called
    A) Hard disks
    B) Floppy disk
    C) Winchester disk
    D) Flexible disk
  35. A computer program that converts an entire program into machine language is called a/an
    A) Interpreter
    B) Simulator
    C) Compiler
    D) Commander
  36. Intel corporation produces chips for which computers?
    A) IBM PCs
    B) Apple/Macintosh PCs
    C) Both of above
    D) None of above
  37. The first microprocessor built by the Intel corporation was called
    A) 8008
    B) 8080
    C) 4004
    D) 8800
  38. Which of the following is not a class of computers based on size?
    A) Mainframe Computers
    B) Mini Computers
    C) Micro Computers
    D) Super Computers
  39. Who invented EDSAC?
    A) John v. Neumann
    B) J.p. Eckert and John Mauchley
    C) Maurice Wilkes
    D) Howard Aiken
  40. EEPROM stands for
    A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
    B) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
    C) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
    D) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
  41. Which of the following is a class of computers based on model?
    A) Digital Computer
    B) Hybrid Computers
    C) Analog Computers
    D) AT Computers
  42. What are the computers called that performs calculations and comparisons usually in the binary numbering system?
    A) Analog Computers
    B) Digital Computers
    C) Hybrid Computers
    D) None of above
  43. ASCII stands for
    A) American Standard Code for Information Interchange
    B) American Scientific Code for International Interchange
    C) American Standard Code for Intelligence Interchange
    D) American Scientific Code for Information Interchange
  44. The data recording format in most of the modern magnetic tape is
    A) 7-bit ASCII
    B) 7-bit EBCDIC
    C) 8-bit ASCII
    D) 8-bit EBCDIC
  45. Why ABC computer is called so?
    A) Because it was developed by Atanasoff and Berry
    B) Because it was thought to be the first computer so named with first alphabets of English
    C) Both of above are the reason to name the computer ABC
    D) None of above are true
  46. Who designed the first electronics computer ? ENIAC/
    A) Von Neumann
    B) Joseph M Jacquard
    C) J. P. Eckert and J. W. Mauchly
    D) All of above
  47. Central Processing Unit is combination of
    A) Control and storage
    B) Control and output unit
    C) Arithmetic logic and input unit
    D) Arithmetic logic and control unit
  48. IBM 1401 computer was
    A) Mainframe Computer
    B) Mini Computers
    C) Micro Computers
    D) None of above
  49. Time during which a job is processed by the computer is
    A) Delay times
    B) Real time
    C) Execution time
    D) Down time
  50. CD-ROM stands for
    A) Compactable Read Only Memory
    B) Compact Data Read Only Memory
    C) Compactable Disk Read Only Memory
    D) Compact Disk Read Only Memory
  51. Which unit converts user data into machine readable form?
    A) Input unit
    B) Output unit
    C) ALU
    D) Control Unit
  52. Which unit is known as nerve center of computer?
    A) ALU
    B) CU
    C) Memory
    D) Registers
  53. What does the disk drive of a computer do?
    A) Rotate the disk
    B) Read the disk
    C) Load a program from the disk into the memory
    D) Both b and c
  54. Access time is
    A) seek time + latency time
    B) seek time
    C) seek time
    D) latency time
  55. Who invented the microprocessor?
    A) Marcian E Huff
    B) Herman H Goldstein
    C) Joseph Jacquard
    D) All of above
  56. MICR stands for
    A) Magnetic Ink Character Reader
    B) Magnetic Ink Code Reader
    C) Magnetic Ink Case Reader
    D) None of the above
  57. The Width of a processor’s data path is measured in bits. Which of the following are common data paths?
    A) 8 bits
    B) 12 bits
    C) 16 bits
    D) 32 bits
  58. MSI is the abbreviation of
    A) Medium Scale Integrated
    B) Medium System Integrated
    C) Medium Scale Intelligent
    D) Medium System Intelligent
  59. IMB launched its first personal computer called IBM-PC in 1981. It had chips from Intel, disk drives from Tandon, operating system from Microsoft, the printer from Epson and the application software from everywhere. Can you name the country which contributed
    A) India
    B) China
    C) Germany
    D) Taiwan
  60. Which statement is valid about interpreter?
    A) It translates one instruction at a time
    B) Object code is saved for future use
    C) Repeated interpretation is not necessary
    D) All of above
  61. Easily reloctable language is
    A) Machine language
    B) Assembly language
    C) High level language
    D) Medium level language
  62. Which of the following memories needs refresh?
    A) SRAM
    B) DRAM
    C) ROM
    D) All of above
  63. Through which device the main components of the computer communicate with each other?
    A) Keyboard
    B) System Bus
    C) Monitor
    D) Memory
  64. What type of device is computer keyboard?
    A) Memory
    B) Output
    C) Storage
    D) Input
  65. Which is the limitation of high level language?
    A) Lower efficiency
    B) Machine dependence
    C) machine level coding
    D) None of above
  66. An example of a digital device can be
    A) Digital clock
    B) Automobile speed meter
    C) Clock with a dial and two hands
    D) All of the above
  67. Which of the following is not true?
    A) Transistors are much smaller
    B) Transistors produce low heat
    C) Transistors were less reliable
    D) Transistors were used in radios and other electronic devices
  68. A characteristic of card systems is:
    A) Slowness in processing data
    B) Using cards as records of transactions
    C) Needing a larger DP staff
    D) All of the above
  69. The full form of EEPROM is
    A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
    B) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
    C) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
    D) None of the above
  70. The original ASCII code used__bits of each byte, reserving that last bit for error checking
    A) 5
    B) 6
    C) 7
    D) 8
  71. A computer programmer
    A) Does all the thinking for a computer
    B) Can enter input data quickly
    C) Can operate all types of computer equipments
    D) Can draw only flowchart
  72. Fifth generation computer is also known as
    A) Knowledge information processing system
    B) Very large scale integration (VLSI)
    C) Both of above
    D) None of above
  73. The commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called
    A) ASCII
    B) EBCDIC
    C) BCD
    D) All of above
  74. Which of the following have low failure rate?
    A) mechanical devices
    B) electronic devices
    C) electro-mechanical devices
    D) None of above
  75. Which of the following memories need refresh?
    A) SRAM
    B) DRAM
    C) ROM
    D) All of the above
  76. A typical personal computer used for business purposes would have__ of RAM.
    A) 4 KB
    B) 16 K
    C) 64 K
    D) 256 K
  77. The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage element called
    A) Semiconductor memory
    B) Registers
    C) Hard disks
    D) Magnetic disk

Basic Microsoft Word MCQs Paper

  1. How many different positions can you set for drop cap?
  2. 1
    b. 2
    c. 4
    d. 6
  1. How many ways you can save a document?
  2. 3
    b. 4
    c. 5
    d. 6
  1. What is the maximum number of lines you can set for lines to drop box?
  2. 3
    b. 5
    c. 10
    d. 15
  1. Single spacing in MS-WORD document causes ____ point line spacing?
  2. 10
    b. 12
    c. 14
    d. 16
  1. What is the default number of lines to drop for drop cap
  2. 3
    b. 10
    c. 15
    d. 20
  1. What is the maximum number of lines you can set for a drop cap?
  2. 3
    b. 10
    c. 15
    d. 20
  1. How many columns can you insert in a word document in maximum?
  2. 35
    b. 45
    c. 55
    d. 65
  1. In a document what is the maximum number of columns that can be inserted in MS Word Table?
  2. 35
    b. 15
    c. 63
    d. 65
  1. What is the maximum scale percentage available in Scale drop down box?
  2. 500
    b. 200
    c. 100
    d. 90
  1. What is the maximum font size you can apply for any character
  2. 163
    b. 1638
    c. 16038
    d. None of above
  1. Word, by default, places a tab stop at every _____ mark on the ruler.
  2. .25″
    b. .5″
    c. .75″
    d. 1″
  1. What is the default file extension for all Word documents?
  2. .txts
    b. .word
    c. .docs
    d. .docx
  1. The file type _____ indicates the file is a Word document.
  2. .msw
    b. .wor
    c. .wrd
    d. .doc
  1. With Word’s AutoCorrect entries, to display an indifferent face ( ) type _____.
  2.  : )
    b.  : (
    c.  : |
    d.  : /
  1. Which of the following button will allow you to add, delete, or change records in your Data Source?
  2. ‘Data Source’ button
    b. ‘Edit’ button
    c. ‘Edit Data Source’ button
    d. ‘Data Editing’ button
  1. How much space in minimum must be provided between columns?
  2. 0″
    b. 0.5″
    c. 1″
    d. 1.5″
  1. What is the smallest width of a column?
  2. 0″
    b. 0.5″
    c. 1″
    d. 1.5″
  1. By default, your document prints with:
  2. 1 inch top and bottom margins
    b. a portrait orientation
    c. 1.25 inches left and right margins
    d. all of the above
  1. Word is preset to use standard 8.5-by-11-inch paper with _____ margins.
  2. 1-inch left, right, top, and bottom
    b. 1.25-inch left, right, top, and bottom
    c. 1.25-inch left and right margins and 1-inch top and bottom
    d. 1-inch left and right margins and 1.25-inch top and bottom
  1. What is the default left margin in Word 2003 document?
    a. 1″
    b. 1.25″
    c. 1.5″
    d. 2″
  1. What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on formatting toolbar?
  2. 8 and 72
    b. 8 and 64
    c. 12 and 72
    d. None of above
  1. The Footnote Text style defines characters as _____.
  2. 12-point Times New Roman and paragraphs as single-spaced and right-aligned
    b. 10-point Times New Roman and paragraphs as double-spaced and left-aligned
    c. 12-point Times New Roman and paragraphs as double-spaced and right-aligned
    d. 10-point Times New Roman and paragraphs as single-spaced and left-aligned
  1. What is the default font size of a new Word document based on Normal template in Word 2003?
  2. 10 pt
    b. 12 pt
    c. 14 pt
    d. None of above
  1. The minimum number of rows and columns in MS Word document is
  2. 1 and 1
    b. 2 and 1
    c. 2 and 2
    d. None of above
  1. How will MS Word will respond in repeated word.
  2. A Red wavy line under the repeated word
    b. A Green wavy line under the repeated word
    c. A Blue wavy line under the repeated word
    d. None of the above
  1. In mail merge operation which of the following might represent the main document?
  2. A sales brochure
    b. A form letter
    c. A database of Names and Addresses
    d. All of above
  1. Pressing F8 key for three times selects
  2. a word
    b. a sentence
    c. a paragraph
    d. entire document
  1. What do you call ‘a collection of character and paragraph formatting commands’?
  2. the defaults
    b. a template
    c. a style
    d. a boilerplate
  1. What is a Document Outline View?
  2. A preview in a full screen
    b. A preview with margins
    c. A View with a margins and gutter
    d. A view with a structure of heading at various levels
  1. Ctrl + Z
  2. Undo the last Action
    b. Redo the last Action
    c. Add the new page
    d. Paste the contents from clipboard
  1. The _____ in the Resume Wizard dialog box indicates the wizard is ready to create the document.
  2. Start panel
    b. Address panel
    c. Add/Sort Heading panel
    d. Finish panel
  1. What does Ctrl + = key effect?
  2. Superscript
    b. Subscript
    c. All Caps
    d. Shadow
  1. The spike
  2. Allows you to combine text from several documents and tehn insert all the text into one document at onwe time
    b. Allows you to edit auto text entries
    c. Allows you to format uto text entries
    d. All of above
  1. The word wrap reature
  2. Automatically move text to the next line when necessary
    b. Appears at the bottom of the document
    c. Allows you to type over text
    d. is the short horizontal line
  1. How can you make the selected character superscripted
  2. Ctrl + =
    b. Ctrl + Shift +  =
    c. Alt + Ctrl + Shift + =
    d. None of above
  1. When typing in a word field manually, what must you press to insert the code’s braces?
  2. Ctrl + F6
    b. Ctrl + F9
    c. Alt + F11
    d. Shift + F12
  1. What is the short cut key to open the Open dialog box?
  2. F12
    b. Shift F12
    c. Alt + F12
    d. Ctrl + F12
  1. What is the shortcut key to split a table?
  2. Ctrl + Alt + Enter
    b. Ctrl + Shift + Enter
    c. Alt + Shift + Enter
    d. Alt + Space + Enter
  1. Which key is used to increase left indent?
  2. Ctrl+I
    b. Ctrl+M
    c. Alt+I
    d. F10
  1. When the same word is used in multiple locations or a word is used that was not quite appropriate, a thesaurus can be used to look up a (n) _____ or a word similar in meaning.
  2. synonym
    b. homonym
    c. antonym
    d. metronym
  1. How many different documents you can open at one time?
    a. No more than three
    b. Only one
    c. As many as your computer memory will hold
    d. As many as your taskbar can display
  1. Which of the following is the second step in creating a macro?
  2. Start recording
    b. Using your mouse or keyboard, perform the task you want to automate
    c. Assign a keyboard shortcut to the macro
    d. Give the macro a name
  1. When assigning a shortcut key to a symbol, you should always try to select a key or key combination that is:
  2. unassigned
    b. located on the ten-key pad section of your keyboard.
    c. assigned to another task.
    d. from the same font family as the symbol.
  1. Which feature is used to replace straight quotes with smart quotes as you type?
  2. Auto Correct as you type
    b. Auto Change as you type
    c. Auto Format as you type
    d. Smart Tags as you type
  1. Which of the following command is not available in Tools menu?
  2. Auto text
    b. Autocorrect
    c. Auto summarize
    d. Macro
  1. Word has a list of predefined typing, spelling, capitalization, and grammar errors that _____ can detect and correct.
  2. AutoEntry
    b. AutoCorrect
    c. AutoAdd
    d. AutoSpell
  1. If you want to convert a symbol or several lines of text into an AutoCorrect entry, you should:
  2. Insert the symbol or type the text in a Word document first. Then, select the text or symbol and go to the AutoCorrect dialog box.
    b. Click the Tools menu and choose AutoCorrect Options. Then, click the Insert menu and choose Symbol (or click the Format menu and choose Paragraph) to add the symbol or paragraph to AutoCorrect.
    c. AutoCorrect can only accommodate one line of text. It is not possible to convert a symbol or multiple lines of text into an AutoCorrect entry.
    d. Insert the symbol or type the text in a Word document first. Then, select the text or symbol and click the Edit menu followed by Paste Special. Select New AutoCorrect Entry and then click OK.
  1. Which option is not available in Insert Table Autofit behavior?
  2. Fixed Column Width
    b. AutoFit to Contents
    c. Autofit to Window
    d. Autofit to Column
  1. When you click on File menu in Word 2010, it opens
    a. File menu
    b. File Commands
    c. Backstage View
    d. File Ribbon
  1. Tabs stop position cannot be the following alignment
  2. Decimal Alignment
    b. Center Alignment
    c. Bar Alignment
    d. Justify Alignment
  1. Why the document you created at home displays with a different font at school?
  2. Because you have a different printer at school than at home
    b. Because you have a different monitor at school than at home
    c. Because the font you used at home is not installed on your school computer
    d. Because the version of Windows is different
  1. Ctrl + B
  2. Search the selected text
    b. Paste the selected text
    c. Bold the selected text
    d. Open the specified file
  1. A master document contains_________, each of which contains a pointer to a file on a disk?
    a. Placeholders
    b. subdocuments
    c. bookmarks
    d. references
  1. If the number of columns is selected 1 and the line between check box is marked, where is the line drawn?
  2. in the left margin
    b. in the right margin
    c. both in left and right margin
    d. None of Above
  1. A feature of MS Word that saves the document automatically after certain interval is available on
    a. Save tab on Options dialog box
    b. Save As dialog box
    c. Both of above
    d. None of above
  1. After typing header text, how can you quickly enter footer text?
  2. Press PageDown key and type the text for footer
    b. Click on Switch between Heeder & Footer then type the text
    c. Both of above
    d. None of above
  1. To move the cursor page to page of document
  2. Ctrl+PgDn
    b. Ctrl+PgUp
    c. Both of above
    d. None of above
  1. You can jump to the next column by
  2. Clicking with your mouse on the next column
    b. Press Alt + Down-arrow
    c. Both of above
    d. None of Above
  1. Which of the following enables you to paste data multiple times?
  2. Windows Clipboard
    b. Office Clipboard
    c. Both Windows & Office Clipboard
    d. None of the all
  1. You need to jump to the next column breaking current column right at the cursor position. How can you break column?
  2. Pressing Ctrl+Enter
    b. Pressing Alt+Shift+Enter
    c. Break command from Insert menu
    d. Both b and c
  1. In Word you can force a page break
  2. By positioning your cursor at the appropriate place and pressing the F1 key
    b. By using the Insert/Section break on the Insert tab
    c. By positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl+Enter
    d. By changing the font size of your document
  1. How can you increase the font size of selected text by one point every time?
  2. By pressing Ctrl + ]
    b. By pressing Ctrl + [
    c. By pressing Ctrl + }
    d. By pressing Ctrl + {
  1. How to use Format Painter multiple times
  2. By Click on Lock Format Painter Icon
    b. By Double Click on the Format Painter Icon
    c. By Selecting Edit -> Format Painter -> Multiple Use
    d. Format Painter cannot be use multiple times
  1. What is the default font used in MS Word 2007 document?
  2. Times New Roman
    b. Arial
    c. Calibri
    d. Preeti
  1. Word includes a series of predefined graphics called _____ that can be inserted into a Word document.
  2. clip art
    b. hyperlinks
    c. captions
    d. bookmarks
  1. A (n) _____is a dot or other symbol positioned at the beginning of a paragraph.
  2. bullet
    b. logo
    c. cell
    d. target
  1. Which of the following is not a type of page margin?
  2. Left
    b. Right
    c. Center
    d. Top
  1. Uppercase on Change Case dialog box and All Caps on Fonts dialog box both converts selected text into Capital Letters. What’s the difference between the two?
    a. Both are same. They are only two different ways of capitalize text.
    b. It is faster to convert from Change Case than from Font dialog box
    c. Change Case makes conversion permanent but All Caps on Font can always be reverted
    d. All Caps on Font dialog box makes the change permanent where Change Case can be always reverted
  1. Ctrl + A
  2. Align Right
    b. Select All
    c. Change font
    d. Save document
  1. Which of the following is not on Home ribbon?
  2. Columns
    b. Font color
    c. Change Style
    d. Font
  1. When three hyphens, underscores, equal signs, asterisks, or number signs are typed and then the enter key is pressed, the AutoFormat feature _____.
  2. places a border above a paragraph
    b. creates a numbered list
    c. changes the characters to an em dash
    d. creates a bulleted list
  1. Microsoft Office Word is a (n) _____.
    a. area in the computer’s main memory in which Microsoft Office text files are stored temporarily
    b. program included with Windows 2000 that can be used only to create or edit text files, smaller than 64K, that do not require formatting
    c. classified password that prevents unauthorized users from accessing a protected Microsoft Office item or document
    d. full-featured word processing program that can be used to create and revise professional looking documents easily
  1. Ctrl + E
    a. Exit Application
    b. Select All
    c. Clear All
    d. Align Center
  1. When a custom tab stop is set, Word _____.
  2. clears all default tab stops
    b. clears all default tab stops to the right of the custom tab stop
    c. clears all default tab stops to the left of the custom tab stop
    d. does not clear any default tab stops
  1. When inserting Page number in footer it appeared 1 but you wish to show a. How can you do that?
  2. From format menu choose bullets and Numbering and configure necessary setting
    b. From Insert menu choose Page Number and specify necessary setting
    c. Click on Page Number Format tool and specify required setting
    d. All of above
  1. How do you close a word document without closing Word window?
  2. Click on the Close button on the title bar
    b. Click on X minimize button on the title bar
    c. Click on the Close command on Office menu
    d. Click Exit on the File menu
  1. To switch between insert mode and overtype mode, _____.
  2. click Caption on the Insert menu
    b. double-click the OVR status indicator on the status bar
    c. click Text Box on the Insert menu
    d. double-click the INS status indicator on the status bar
  1. What should you do if you require to paste the same format in many places?
  2. Click the Format painter and go on pasting in many places holding Alt Key
    b. Double click the format painter then go on pasting in many places
    c. Click the format painter then go on pasting to many places holding Ctrl Key
    d. All of above
  1. Which would you choose to save a document with a new name?
  2. Press Ctrl+S
    b. Click File, Save
    c. Click Tools, Options, Save
    d. Click File, Save As
  1. You cannot close MS Word application by
  2. Choosing File menu then Exit submenu
    b. Press Alt+F4
    c. Click X button on title bar
    d. From File menu choose Close submenu
  1. Which of the following option is not available in Insert >> Picture ?
  2. Chart
    b. Word Art
    c. Clip Art
    d. Graph
  1. Which option in File pull-down menu is used to close a file in MSWord?
  2. New
    b. Quit
    c. Close
    d. Exit
  1. Ctrl + O
  2. Save Document
    b. Print Document
    c. Close Document
    d. Open Document
  1. Which feature do you use to create a newspaper like document?
  2. Bullets & numbering
    b. Tables
    c. Columns
    d. Tab stops
  1. A _____ contains buttons, boxes, and menus that allow tasks to be performed more quickly than using the menu bar.
  2. format bar
    b. status bar
    c. command bar
    d. toolbar
  1. A letterhead should contain all of the following EXCEPT ____.
  2. full street address
    b. logo
    c. complete legal name of the company, group, or individual
    d. None of the above
  1. Which of the following is not available in Font Spacing?
  2. Normal
    b. Loosely
    c. Condensed
    d. Expanded
  1. To convert a hyperlink e-mail address to regular text, right-click the e-mail address and then click _____ on the shortcut menu.
  2. Edit Hyperlink
    b. Select Hyperlink
    c. Convert Hyperlink
    d. Remove Hyperlink
  1. Which enables you to move directly to specific location in a document?
  2. Subdocuments
    b. Bookmarks
    c. Cross-references
    d. Outlines
  1. Each time the _____ key is pressed, the paragraph formatting in the previous paragraph is carried forward to the next paragraph.
  2. enter
    b. shift
    c. ctrl
    d. alt
  1. What is the shortcut key you can press to create a copyright symbol?
    a. Alt+Ctrl+C
    b. Alt + C
    c. Ctrl + C
    d. Ctrl + Shift + C
  1. What is the short cut key to open Font dialog box?
  2. Ctrl + F
    b. Alt + Ctrl + F
    c. Ctrl + D
    d. Ctrl + Shift + D
  1. What is the shortcut key to “Center Align” the selected text?
  2. Ctrl + C
    b. Ctrl + E
    c. Ctrl + F
    d. None of above
  1. What is the shortcut key for Spelling Check in document?
  2. F7
    b. Shift + F7
    c. Ctrl + F7
    d. Alt + F7
  1. What is the shortcut key to Update Formula in a table?
  2. F9
    b. Alt + F9
    c. Ctrl + F9
    d. Shift + F9
  1. What is the shortcut key for “Font” dialog box?
  2. Ctrl + F
    b. Ctrl + D
    c. Ctrl + G
    d. None of the above
  1. What is the shortcut key for “Find and Replace” dialog box?
  2. Ctrl + F
    b. Ctrl + R
    c. Ctrl + H
    d. Ctrl + Shift + F
  1. What is the shortcut key to “Insert Hyperlink” in a document?
  2. Ctrl + H
    b. Ctrl + L
    c. Ctrl + K
    d. None of above
  1. How can you access the font size tool on formatting toolbar?
  2. Ctrl + S
    b. Ctrl + Shift + S
    c. Ctrl + P
    d. Ctrl + Shift + P
  1. What is the shortcut key for “Subscript” the selected text?
  2. Ctrl + =
    b. Ctrl + –
    c. Ctrl + Shift + =
    d. Ctrl + Shift + –
  3. The ability to combine name and addresses with a standard document is called _________ 
    a. document formatting
    b. database management
    c. mail merge
    d. form letters
  4. Which enables us to send the same letter to different persons?
    a. macros
    b. template
    c. mail merge
    d. none
  5. A word processor would most likely be used to do
    a. keep an account of money spent
    b. do a computer search in media center
    c. maintain an inventory
    d. type a biography
  6. What is gutter margin?
    a. Margin that is added to the left margin when printing
    b. Margin that is added to right margin when printing
    c. Margin that is added to the binding side of page when printing
    d. Margin that is added to the outside of the page when printing
  7. Which can be used for quick access to commonly used commands and tools?
    a. Status bar
    b. Tool bar
    c. Menu bar
    d. Title bar
  8. Which of the following is not essential component to perform a mail merge operation?
    a. Main document
    b. Data source
    c. Merge fields
    d. Word fields
  9. When the Language bar is _____, it means that you do not see it on the screen but it will be displayed the next time you start your computer.
    a. restored
    b. hidden
    c. minimized
    d. closed
  10. AutoCorrect was originally designed to replace _________ words as you type.
    a. short, repetitive
    b. grammatically incorrect
    c. misspelled
    d. none of the above
  11. Home Key
    a. Moves the cursor beginning of the document
    b. Moves the cursor beginning of the paragraph
    c. Moves the cursor beginning of the screen
    d. Moves the cursor beginning of the line
  12. “Ctrl + Right Arrow” is used to
    a. Moves the cursor one word right
    b. Moves the cursor end of the line
    c. Moves the cursor end of the document
    d. Moves the cursor one Paragraph down
  13. End Key
    a. Moves the cursor end of the line
    b. Moves the cursor end of the document
    c. Moves the cursor end of the paragraph
    d. Moves the cursor end of the screen
  14. “Ctrl + PageDown” is used to
    a. Moves the cursor one Paragraph Down
    b. Moves the cursor one Page Down
    c. Moves the cursor one Line Down
    d. Moves the cursor one Screen Down
  15. “Ctrl + Down Arrow” is used to
    a. Moves the cursor one paragraph down
    b. Moves the cursor one line down
    c. Moves the cursor one page down
    d. Moves the cursor one screen down
  16. Page Up Key
    a. Moves the cursor one line up
    b. Moves the cursor one screen up
    c. Moves the cursor one page up
    d. Moves the cursor one paragraph up
  17. “Ctrl + Left Arrow” is used to
    a. Moves the cursor beginning of the Line
    b. Moves the cursor one word left
    c. Moves the cursor one paragraph up
    d. Moves the cursor one paragraph down
  18. Page Down Key
    a. Moves the cursor one line down
    b. Moves the cursor one page down
    c. Moves the cursor one screen down
    d. Moves the cursor one paragraph down
  19. “Ctrl + PageUp” is used to
    a. Moves the cursor one Page Up
    b. Moves the cursor one Paragraph Up
    c. Moves the cursor one Screen Up
    d. Moves the cursor one Line Up
  20. “Ctrl + Up Arrow” is used to
    a. Moves the cursor one page up
    b. Moves the cursor one line up
    c. Moves the cursor one screen up
    d. Moves the cursor one paragraph up
  21. “Ctrl + Home” is used to
    a. Moves the cursor to the beginning of Document
    b. Moves the cursor to the beginning of Line
    c. Moves the cursor to the beginning of Paragraph
    d. All of the above
  22. “Ctrl + End” is used to
    a. Moves the cursor to the end of Line
    b. Moves the cursor to the end of Document
    c. Moves the cursor to the end of Paragraph
    d. None of the Above
  23. Which of the following are word processing software?
    a. WordPerfect
    b. Easy Word
    c. MS Word
    d. All of above
  24. Which file starts MS Word?
    a. winword.exe
    b. word.exe
    c. msword.exe
    d. word2003.exe
  25. Ctrl + N
    a. Save Document
    b. Open Document
    c. New Document
    d. Close Document
  26. To exit from the Resume Wizard and return to the document window without creating a resume, click the _____ button in any panel in the Resume Wizard dialog box.
    a. Cancel
    b. Back
    c. Next
    d. Finish
  27. What are inserted as cross-reference in Word?
    a. Placeholders
    b. Bookmarks
    c. Objects
    d. Word fields
  28. Which of the following is not the Section Break Option?
    a. Next Page
    b. Previous Page
    c. Odd Page
    d. Even Page
  29. Which of the following is not valid version of MS Office?
    a. Office XP
    b. Office Vista
    c. Office 2007
    d. None of above
  30. By default, on which page the header or the footer is printed?
    a. on first page
    b. on alternate page
    c. on every page
    d. none of the above
  31. Where can you find the horizontal split bar on MS Word screen?
    a. On the left of horizontal scroll bar
    b. On the right of horizontal scroll bar
    c. On the top of vertical scroll bar
    d. On the bottom of vertical scroll bar
  32. Ctrl + G
    a. Open Paragraph Dialog box activating Goto Tab
    b. Open Page Setup Dialog box activating Goto Tab
    c. Open Find and Replace Dialog box with activating Goto Tab
    d. Open Goto Dialog box
  33. Ctrl + F
    a. Open Find and Replace Dialog box with activating Find Tab
    b. Open Page Setup Dialog box with activating Layout Tab
    c. Open Font Dialog Box with activating Font tab
    d. Open File Save as Dialog box
  34. Ctrl + H
    a. Open Find and Replace Dialog box with activating Replace Tab
    b. Open Format Dialog box activating Insert Hyper Link tab
    c. Open Insert Dialog box activating Insert Hyper Link Tab
    d. Open Insert Hyper Link Dialog box
  35. Ctrl + P
    a. Open Paragraph Dialog Box
    b. Open Page Format Dialog Box
    c. Open Save Dialog Box
    d. Open Print Dialog box
  36. Ctrl + T
    a. Hanging Indent
    b. Left Indent
    c. Open Tabs Dialog box
    d. Terminate all opened Dialog box
  37. When sharing data in Office, the ________ document is the document in which the data was first entered.
    a. source
    b. destination
    c. original
    d. primary
  38. With which view can you see how text and graphics will appear on the printed page?
    a. Normal
    b. Print Layout
    c. Outline
    d. Web Layout
  39. Portrait and Landscape are
    a. Page Orientation
    b. Paper Size
    c. Page Layout
    d. All of above
  40. To verify that the note text is positioned correctly on the page, switch to _____ view or display the document in print preview.
    a. normal
    b. print layout
    c. page layout
    d. page edit
  41. Which of the following is true regarding page Orientation of a Document?
    a. Page Orientation can be change at any time
    b. Page Orientation of document determines by printer
    c. Page Orientation must be set before start typing
    d. Page Orientation of a document cannot be changed.
  42. Which feature helps you to inserts the contents of the Clipboard as text without any formatting
    a. Paste Special
    b. Format Painter
    c. Page Setup
    d. Styles
  43. switching between portrait and landscape modes involves the:
    a. header and footer toolbar
    b. print layout view
    c. page setup dialog box
    d. none of the above
  44. Where can you change the vertical alignment?
    a. Formatting toolbar
    b. Paragraph dialog box
    c. Page Setup dialog box
    d. Standard toolbar
  45. A _____ is a collection of predefined design elements and color schemes.
    a. feature
    b. hyperlink
    c. palette
    d. theme
  46. Change the _____ to create a document in wide format
    a. Page Orientation
    b. Page margins
    c. Paper Style
    d. Paper Source
  47. _____ formatting is the process of changing the way letters, numbers, punctuation marks, and symbols appear on the screen and in print.
    a. Document
    b. Character
    c. Paragraph
    d. Object
  48. The Word Count command on the Tools menu displays the number of words as well as the number of _____ in the current document.
    a. lines
    b. characters
    c. paragraphs
    d. all of the above
  49. Which operation you will perform if you need to move a block of text?
    a. Copy and Paste
    b. Cut and Paste
    c. Paste and Delete
    d. Paste and Cut
  50. Ctrl + V
    a. Paste Texts in the beginning of Document
    b. Paste Images in the beginning of Document
    c. Paste Tables at the middle of Document
    d. None of the above
  51. The _____, or typeface, defines the appearance and shape of letters, numbers, and special characters.
    a. font
    b. font size
    c. point
    d. paragraph formatting
  52. Columns dialog box can be opened from
    a. Format menu Columns submenu
    b. Double click on column space in ruler
    c. Press Alt + O + C
    d. All of above
  53. You can detect spelling and grammar errors by
    a. Press Shift + F7
    b. Press Ctrl + F7
    c. Press Alt+ F7
    d. Press F7
  54. How can you break the current column and start a new column immediately?
    a. Press Ctrl + Shift + Enter
    b. Press Alt + Enter
    c. Press Ctrl + Enter
    d. Press Alt + Shift + Enter
  55. How can you disable extended selection mode?
    a. Press F8 again to disable
    b. Press Del to disable
    c. Press Esc to disable
    d. Press Enter to disable
  56. To instruct Word to stop bulleting paragraphs, do any of the following except _____.
    a. press the enter key twice
    b. click the Undo button on the Standard toolbar
    c. press the backspace key to remove the bullet
    d. click the Bullets button on the Formatting toolbar
  57. Which of these toolbars allows changing of Fonts and their sizes?
    a. Standard
    b. Formatting
    c. Print Preview
    d. None of these
  58. to view headers and footers, you must switch to
    a. normal view
    b. print layout view
    c. print preview mode
    d. both B and C
  59. Ctrl + C
    a. Copy the selected text
    b. Cut the selected text
    c. Print the selected text
    d. Paste the selected text
  60. Ctrl + Q
    a. Paragraph formatting (Line Space and Paragraph Space)
    b. Close Word Application without saving Document
    c. Print Whole Document without confirmation
    d. Does nothing
  61. Background color or effects applied on a document is not visible in
    a. Web layout view
    b. Print Layout view
    c. Reading View
    d. Print Preview
  62. Ctrl + R
    a. Re-Open the last closed document
    b. Re-Print the last printed page
    c. Re-Apply the last paragraph formatting
    d. Right align the selected Paragraph
  63. When Word flags a possible spelling or grammar error, it also changes the mark on the Spelling and Grammar Status icon to a _____.
    a. green X
    b. green check mark
    c. red X
    d. red check mark
  64. Which of the following is not a font style?
    a. Bold
    b. Italics
    c. Regular
    d. Superscript
  65. The other Col# are inactive when you’ve select 3 columns. How will you activate those boxes?
    a. double click on spacing box
    b. double click on inactive Col#
    c. Remove mark from Line between checkbox
    d. Remove mark from Equal Column Width check box
  66. From where you can access Save command?
    a. Home tab
    b. Insert tab
    c. Review tab
    d. None of above
  67. How can you remove tab stop markers from ruler?
    a. Double click the tab marker and choose Clear All
    b. Drag the tab stop marker out of the ruler
    c. Right click the tab stop marker and choose remove
    d. All of above
  68. Ctrl + M
    a. New Document
    b. Close Document
    c. Right Indent
    d. Left Indent
  69. Which of the following is not available on the Ruler of MS Word screen?
    a. Tab stop box
    b. Left Indent
    c. Right Indent
    d. Center Indent
  70. In Word, the default alignment for paragraphs is _____.
    a. left-aligned, or flush margins at the left edge and uneven edges at the right edge
    b. centered, or equidistant from both the left edge and the right edge
    c. right-aligned, or flush margins at the right edge and uneven edges at the left edge
    d. justified, or flush margins at both the left and right edges
  71. In MS Word, Ctrl+S is for …..
    a. Scenarios
    b. Size
    c. Save
    d. Spelling Check
  72. Ctrl + W
    a. Save and Print the Document
    b. Save and Close Word Application
    c. Save and Close document
    d. Without Save, Close Document
  73. The key F12 opens a
    a. Save As dialog box
    b. Open dialog box
    c. Save dialog box
    d. Close dialog box
  74. Ctrl + I
    a. Italic
    b. Left Indent
    c. Save Document
    d. Close Document
  75. Ctrl + S
    a. Save Document with different name
    b. Save Document with same name
    c. Save Document and Close Word Application
    d. Save Document and Print whole Pages
  76. If you will be displaying or printing your document on another computer, you’ll want to make sure and select the _____________ option under the ‘Save’ tab.
    a. Embed Fonts
    b. Embed True Type Fonts
    c. Save True Type Fonts
    d. Save Fonts
  77. Ctrl + J
    a. Align Justify
    b. Insert Hyperlink
    c. Search
    d. Print
  78. What is a portion of a document in which you set certain page formatting options?
    a. Page
    b. Document
    c. Section
    d. Page Setup
  79. If you need to double underline a word, how will  you do that?
    a. Go to Format menu and then Font option. Open Underline Style and choose Double Underline
    b. From Format menu choose Font option and then from Font tab open Underline Style and select Double Underline
    c. Select the text then choose Format >> Font and on Font tab, open Underline Style and choose Double Underline
    d. Click double underline tool on formatting toolbar
  80. How can you apply exactly the same formatting you did to another text?
    a. Copy the text and paste in new location. Then type the new text again.
    b. Copy the text and click on Paste Special tool on new place
    c. Select the text then click on Format Painter and select the new text
    d. All of above
  81. Which of the following is not one of the three ‘Mail Merge Helper’ steps?
    a. merge the two files
    b. create the main document
    c. set the mailing list parameters
    d. create the data source
  82. To select a block of text, click at the beginning of the selection, scroll to the end of the selection, position the mouse pointer at the end of the selection, hold down the _____ key, and then click (or drag through the text).
    a. ctrl
    b. alt
    c. shift
    d. tab
  83. What is the shortcut-key for manual line break?
    a. CTRL + Enter
    b. Alt + Enter
    c. Shift + Enter
    d. Space + Enter
  84. Which key should be pressed to start a new paragraph in MS-Word?
    a. Down Cursor Key
    b. Enter Key
    c. Shift + Enter
    d. Ctrl + Enter
  85. What is the shortcut key to display field codes?
    a. Alt + F9
    b. Ctrl + F9
    c. Shift + F9
    d. Space + F9
  86. To use your keyboard instead of the mouse to select tools on the ribbon, you display the KeyTips by pressing the _____________key?
    a. Alt
    b. Ctrl
    c. Shift+Enter
    d. Alt+Enter
  87. Press _____ to create a line break, which advances the insertion point to the beginning of the next physical line – ignoring any paragraph formatting instructions.
    a. shift+enter
    b. ctrl+enter
    c. shift+tab
    d. ctrl+tab
  88. A word field may consist of an optional field instruction called a(n) ______ 
    a. subdocument
    b. symbol
    c. signal
    d. switch
  89. Essential business letter elements include the _____.
    a. date line and inside address
    b. message
    c. signature block
    d. all of the above
  90. Which of the following helps to reduce spelling error in the document?
    a. Auto Format
    b. Auto Correct
    c. Smart Tags
    d. Auto Text
  91. It is possible to _______ a data source before performing a merge.
    a. create
    b. modify
    c. sort
    d. all of the above
  92. Word has Web authoring tools allow you to incorporate _____ on Web pages.
    a. bullets
    b. hyperlinks
    c. sounds
    d. all of the above
  93. When typing in Preeti font all the Ukars turn to something else? What’s the cause?
    a. Autotext
    b. Autocorrect
    c. Speller
    d. Preeti font does not work with Word
  94. Which of the following commands should you always use before submitting a document to others?
    a. find command
    b. Replace command
    c. Spelling and Grammar
    d. Thesaurus
  95. What is placed to the left of horizontal scroll bar
    a. Tab stop buttons
    b. View buttons
    c. Split buttons
    d. Indicators
  96. Insert Date, Format Page Number, and Insert AutoText are buttons on the _____ toolbar.
    a. Formatting
    b. Header and Footer
    c. Standard
    d. Edit
  97. Which of the following do you use to change margins?
    a. formatting toolbar
    b. page setup dialog box
    c. Standard toolbar
    d. paragraph dialog box
  98. In order to email a Word document from within MS Word
    a. Office button >> Send to >> Mail Recipient
    b. Save the file as an email attachment
    c. Start Outlook and attach the file while open in Word
    d. This is an impossible operation
  99. A screen element of MS Word that is usually located below the title bar that provides categorized options is
    a. Menu mar
    b. Tool Bar
    c. Status Bar
    d. All of the above
  100. In Word 2007 the Zoom is placed on
    a. View tab
    b. Home tab
    c. Status bar
    d. A & C both
  101. The _____ is a short horizontal line indicating the conclusion of a document.
    a. insertion point
    b. end mark
    c. status indicator
    d. scroll box
  102. Small squares, called _____, on the selection rectangle that surrounds a graphic can be used to change the dimensions of the graphic.
    a. scroll boxes
    b. sizing handles
    c. status indicators
    d. move handles
  103. A _____ is not attached to an edge of the Word window; that is, it displays in the middle of the Word window and can be moved anywhere in the window.
  104. floating toolbar
  105. scroll bar
  106. status toolbar
  107. menu bar
  108. Which of the following best describes the contents of a mail merge main document?
  109. Information that is unique for every form letter created
  110. Information that is same for every form letter created
  111. Styles and fonts for the data source
  112. None of above
  113. A character that is raised and smaller above the baseline is known as
  114. outlined
  115. raised
  116. superscript
  117. subscript
  118. The shortcut keys for the _____ character formatting are ctrl+ shift+ plus sign.
  119. case of letters
  120. underline words, not spaces
  121. superscript
  122. all capital letters
  123. Using Find command in Word, we can search?
  124. characters
  125. formats
  126. symbols
  127. All of the above
  128. Thesaurus tool in MS Word is used for
  129. Spelling suggestions
  130. Grammar options
  131. Synonyms and Antonyms words
  132. All of above
  133. Which of the following can be used to divide a web page into areas?
  134. frames
  135. theme
  136. table of contents
  137. none of the above
  138. The ribbon in Word 2007 consists of a series of
  139. Gates
  140. Smaller ribbons
  141. Tabs
  142. Icons
  143. Borders can be applied to
  144. cells
  145. paragraph
  146. text
  147. All of above
  148. Which tab in Font dialog box contain options to apply font effects?
  149. Font tab
  150. Character Spacing
  151. Text Effects
  152. Standard Toolbar
  153. To save an existing document with a different file name, click _____.
  154. the Save button on the Standard toolbar
  155. Save on the File menu
  156. the Save As button on the Standard toolbar
  157. Save As on the File menu
  158. When you point to a text entry in the Office Clipboard gallery in the Clipboard task pane, _____.
  159. the first several characters of text in the item display as a ScreenTip
  160. the text entry is deleted from the Office Clipboard gallery
  161. the text entry is pasted into the document at the location of the insertion point
  162. all of the above
  163. What happens if you mark on Hidden check box of Font dialog box after you select some text?
  164. The text is deleted from document and you need to bring from Recycle Bin if required again.
  165. The text is hidden and you need to bring it by removing the check box if needed again
  166. The text is deleted and cannot be returned back
  167. The text is hidden and cannot be returned back
  168. Which is true when you insert an excel worksheet into a word document?
  169. word is the destination document
  170. excel is the destination document
  171. the worksheet is the destination document
  172. the document is the source document
  173. Which of the following provides a list ofx synonyms?
  174. Find command
  175. Replace Command
  176. Thesaurus
  177. Spelling and Grammar
  178. The _____ is a special toolbar that displays a series of names, each of which represents a list of commands that can be used to perform tasks.
  179. scroll bar
  180. status bar
  181. title bar
  182. menu bar
  183. Dropcap means
  184. All Caps
  185. Small Caps
  186. Title case
  187. None of above
  188. Press the enter key in all of the following circumstances except _____.
  189. to insert a blank line into a document
  190. when the insertion point reaches the right margin
  191. to begin a new paragraph
  192. in response to certain Word commands
  193. Why Drop Caps are used in document?
  194. To drop all the capital letters
  195. To automatically begin each paragraph with capital letter
  196. To begin a paragraph with a large dropped initial capital letter
  197. None of above
  198. In MS-Word, for what does ruler help?
  199. to set tabs
  200. to set indents
  201. to change page margins
  202. All of the above
  203. What is the purpose of inserting header and footer in document?
  204. to enhance the overall appearance of the document
  205. to mark the starting and ending of page
  206. to make large document more readable
  207. to allow page headers and footers appear on document when printed
  208. A bookmark is an item or location in document that you identify as a name for future reference. Which of the following task is accomplish by using bookmarks?
  209. to add anchors in web page
  210. to mark the ending of a paragraph of document
  211. to quickly jump to specific location in document
  212. to add hyperlinks in webpage
  213. What is the use of bookmarks in Microsoft Word?
  214. To easily correct the spelling errors
  215. To quickly jump to a specific location in the document
  216. To quickly jump to the ending of the document
  217. To create a link within the document
  218. What is the use of Document Map?
  219. to quickly format the document
  220. to quickly print required page
  221. to quickly navigate the document
  222. to quickly correct spelling mistakes
  223. Which bar is usually located below that Title Bar that provides categorized options?
  224. Menu bar
  225. Status Bar
  226. Tool bar
  227. Scroll bar
  228. The formats defined by _____ include character formatting, such as the font and font size; paragraph formatting, such as line spacing and text alignment; table formatting; and list formatting.
  229. options
  230. styles
  231. toolbars
  232. tabs
  233. To get to the ‘Symbol’ dialog box, click on the ______ menu and choose ‘Symbol’.
  234. Insert
  235. Format
  236. Tools
  237. Table
  238. To insert a drop cap in one of the paragraph you should access
  239. Insert Menu
  240. Format
  241. Tools
  242. None of above
  243. To set an exception to an AutoCorrect rule, click _____ on the menu bar and then click AutoCorrect Options to display the AutoCorrect dialog box.
  244. Format
  245. Edit
  246. Tools
  247. View
  248. How do you magnify your document?
  249. View, Zoom
  250. Format, Font
  251. Tools, Options
  252. Tools, Customize
  253. Which would you choose to list Synonyms & Antonyms of a selected word?
  254. Tools, Spelling & Grammar
  255. Tools, Language
  256. Tools, Options
  257. Insert, Cross-reference
  258. Which would you choose to display the statistics about a document?
  259. tools, word count
  260. insert, statistics
  261. tools, spelling and grammar
  262. tools, statistics
  263. Which is an Office feature that makes it easy to edit embedded objects? 
  264. pasting
  265. visual editing
  266. tools, update, links
  267. edit, links
  268. When using the MLA style, position explanatory notes either at the _____.
  269. top of the page as head notes or at the end of the paper as endnotes
  270. bottom of the page as footnotes or at the end of the paper as endnotes
  271. top of the page as head notes or at the beginning of the paper as front notes
  272. bottom of the page as footnotes or at the beginning of the paper as front notes
  273. If you want to keep track of different editions of a document which features will you use?
  274. Editions
  275. Versions
  276. Track Change
  277. All of above
  278. Which feature is used for monitoring all document changes?
  279. Edit Document
  280. Monitor Change
  281. Track Change
  282. Track all
  283. Which of the following line spacing is invalid?
  284. Single
  285. Double
  286. Triple
  287. Multiple
  288. How many margins sare there on a page?
  289. Two (header and footer)
  290. Four (top, bottom, right and left)
  291. Two (landscape and portrait)
  292. Four (center, top, left and bottom)
  293. Which of the following is correct regarding Underline in MS-Word?
  294. Color of Underline can be change
  295. Style of Underline can be change
  296. Underline can be set using by shortcut key
  297. All of the above
  298. On the works cited page, list works by each author’s last name and _____ the title of the work.
  299. italicize or underline
  300. boldface or italicize
  301. underline or boldface
  302. enlarge or underline
  303. Ctrl + U
  304. Undelete the previously deleted text
  305. Undo the last changes
  306. Underline the document name
  307. Underline the selected text
  308. When a hyperlink is created, Word formats the Web address as _____.
  309. italicized and colored red
  310. italicized and colored blue
  311. underlined and colored red
  312. underlined and colored blue
  313. What is the name of the feature that will allow you to take a step backward if you’ve made a mistake?
  314. Redo
  315. Cancel
  316. Undo
  317. Backspace
  318. To read through a document you may
  319. Use the arrow key
  320. Dragging the scroll box on the scroll bar
  321. Use your ENTER key to go down line by line
  322. Only A & B
  323. Which of the following can you change using the page setup dialog box?
  324. margins
  325. page orientation
  326. vertical alignment
  327. all of the above
  328. The header and footer command are located on the ____ tab
  329. Home
  330. Insert
  331. View
  332. Header
  333. The column command is located on the _____ tab.
  334. Insert
  335. Home
  336. View
  337. Page Layout
  338. Using the ribbon where should you go to activate the ruler on your document?
  339. View >> toolbars
  340. File >> Open
  341. View >> Ruler
  342. Insert >> Reference
  343. Which menu do you choose to shade words and paragraph?
  344. format, borders and shading
  345. insert, borders and shading
  346. view, shading
  347. none of the above
  348. Suppose you wanted to create an AutoCorrect entry that would type the words ‘We regret to inform you that your submission has been declined’ Of the following choices, which would be the best name you could assign to this entry?
  349. regret
  350. subdecl
  351. We regret to inform you that your submission has been declined
  352. 11
  353. Before creating a master document, you must switch to _________ 
  354. Normal View
  355. Outline View
  356. Web Layout View
  357. Print Layout View
  358. Before moving a subdocument to another location within a master document, you must switch to _________
  359. Normal View
  360. Outline View
  361. Web Layout View
  362. Print Layout View
  363. Which of the following can be used to navigate documents?
  364. frames
  365. hyperlinks
  366. web toolbar
  367. all of the above
  368. Which of the following symbol sets would be most likely to contain a mathematical symbol such as a degree sign, greater than or equal to, or a Greek letter?
  369. Wingdings
  370. Wingdings 3
  371. Webdings
  372. Symbol
  373. The _____ on the right side of the menu bar lets users type free-form questions, such as how do I save, or terms, such as copy, and Word responds by displaying a list of topics related to the word or phrase entered.
  374. Type a question for help box
  375. Question Mark button
  376. What’s this? command
  377. Index sheet
  378. Selecting text means, selecting?
  379. a word
  380. an entire sentence
  381. whole document
  382. any of the above
  383. Which of the following is the latest version of MS Word?
  384. Word 2000
  385. Word 2007
  386. Word 2010
  387. Word 2011
  388. Bold, Italic, Regular are known as
  389. font styles
  390. font effects
  391. word art
  392. text effects
  393. Shimmer, Sparkle text, Blinking Background etc. are known as
  394. font styles
  395. font effects
  396. word art
  397. text effects
  398. Superscript, subscript, outline, emboss, engrave are known as
  399. font styles
  400. font effects
  401. word art
  402. text effects
  403. The main elements of the _____ are the insertion point, end mark, mouse pointer, rulers, scroll bars, and status bar.
  404. Word toolbar
  405. Formatting toolbar
  406. Word document window
  407. Graphics toolbar
  408. MS-Word automatically moves the text to the next line when it reaches the right edge of the screen and is called?
  409. Carriage Return
  410. Enter
  411. Word Wrap
  412. None of the above
  413. Which of the following statement is false?
  414. You can set different header footer for even and odd pages
  415. You can set different page number formats for different sections
  416. You can set different header footer for first page of a section
  417. You can set different header and footer for last page of a section

Basic Microsoft Excel MCQs Paper

  1. Which of the following methods cannot be used to enter data in a cell
  1. Pressing an arrow key
  2. Pressing the Tab key
  3. Pressing the Esc key
  4. Clicking on the formula bar
  1. Which of the following will not cut information?
  1. Pressing Ctrl + C
  2. Selecting Edit>Cut from the menu
  3. Clicking the Cut button on the standard
  4. Pressing Ctrl+X
  1. Which of the following is not a way to complete a cell entry?
  1. Pressing enter
  2. Pressing any arrow key on the keyboard
  3. Clicking the Enter button on the Formula bar
  4. Pressing spacebar
  1. You can activate a cell by
  1. Pressing the Tab key
  2. Clicking the cell
  3. Pressing an arrow key
  4. All of the above
  1. Text formulas:
  1. Replace cell references
  2. Return ASCII values of characters
  3. Concatenate and manipulate text
  4. Show formula error value
  1. How do you insert a row?
  1. Right-click the row heading where you want to insert the new row and select Insert from the shortcut menu
  2. Select the row heading where you want to insert the new row and select Edit >Row from the menu
  3. Select the row heading where you want to insert the new row and click the Insert Row button on the standard toolbar
  4. All of the above
  1. Which of the following is not a basic step in creating a worksheet?
  1. Save workbook
  2. Modifiy the worksheet
  3. Enter text and data
  4. Copy the worksheet
  1. How do you select an entire column?
  1. Select Edit > Select > Column from the menu
  2. Click the column heading letter
  3. Hold down the shift key as you click anywhere in the column.
  4. Hold down the Ctrl key as you click anywhere in the column
  1. How can you print three copies of a workbook?
  1. Select File>Properties form the menu and type 3 in the Copies to print text box.
  2. Select File >Print from the menu and type 3 in the Number of copies text box.
  3. Click the Print button on the standard toolbar to print the document then take it to Kinko’s and have 2 more copies made
  4. Press Ctrl+P+3
  1. To create a formula, you first:
  1. Select the cell you want to place the formula into
  2. Type the equals sign (=) to tell Excel that you’re about to enter a formula
  3. Enter the formula using any input values and the appropriate mathematical operators that make up your formula
  4. Choose the new command from the file menu
  1. To center worksheet titles across a range of cells, you must
  1. Select the cells containing the title text plus the range over which the title text is to be centered
  2. Widen the columns
  3. Select the cells containing the title text plus the range over which the title text is to be enfettered
  4. Format the cells with the comma style
  1. How do you delete a column?
  1. Select the column heading you want to delete and select the Delete Row button on the standard toolbar
  2. Select the column heading you want to delete and select Insert Delete from the menu
  3. Select the row heading you want to delete and select Edit>Delete from the menu
  4. Right click the column heading you want to delete and select delete from the shortcut menu
  1. How can you find specific information in a list?
  1. Select Tools > Finder from the menu
  2. Click the Find button on the standard toolbar
  3. Select Insert > Find from the menu
  4. Select Data > Form from the menu to open the Data Form dialog box and click the Criteria button
  1. When integrating word and excel, word is usually the
  2. Server
  1. Destination
  2. Client
  3. Both b and c
  1. When a label is too long to fit within a worksheet cell, you typically must
  1. Shorten the label
  2. Increase the column width
  3. Decrease the column width
  4. Adjust the row height
  1. The name box
  1. Shows the location of the previously active cell
  2. Appears to the left of the formula bar
  3. Appears below the status bar
  4. Appears below the menu bar
  1. Comments put in cells are called
  1. Smart tip
  2. Cell tip
  3. Web tip
  4. Soft tip
  1. Which is used to perform what if analysis?
  1. Solver
  2. Goal seek
  3. Scenario Manager
  4. All of above
  1. You can use the horizontal and vertical scroll bars to
  1. Split a worksheet into two panes
  2. View different rows and columns edit the contents of a cell
  3. Edit the contents of a cell
  4. view different worksheets
  1. Multiple calculations can be made in a single formula using
  1. standard formulas
  2. array formula
  3. complex formulas
  4. smart formula
  1. Hyperlinks can be
  1. Text
  2. Drawing objects
  3. Pictures
  4. All of above
  1. To activate the previous cell in a pre-selected range, press
  1. The Alt key
  2. The Tab key
  3. The Enter key
  4. None of the above
  1. Which button do you click to add up a series of numbers?
  1. The autosum button
  2. The Formula button
  3. The quicktotal button
  4. The total button
  1. When the formula bar is active, you can see
  1. The edit formula button
  2. The cancel button
  3. The enter button
  4. All of the above
  1. To copy formatting from one area in a worksheet and apply it to another area you would use:
  1. The Edit>Copy Format and Edit>Paste Format commands form the menu.
  2. The Copy and Apply Formatting dialog box, located under the Format>Copy and Apply menu.
  3. There is no way to copy and apply formatting in Excel – You have to do it manually
  4. The Format Painter button on the standard toolbar
  1. In a worksheet you can select
  1. The entire worksheet
  2. Rows
  3. Columns
  4. All of the above
  1. When you link data maintained in an excel workbook to a word document
  1. The word document cannot be edit
  2. The word document contains a reference to the original source application
  3. The word document must contain a hyperlink
  4. The word document contains a copy of the actual data
  1. Which area in an excel window allows entering values and formulas
  1. Title bar
  2. Menu bar
  3. Formula bar
  4. Standard toolbar
  1. To hold row and column titles in place so that they do not scroll when you scroll a worksheet click the
  1. Unfreeze panes command on the window menu
  2. Freeze panes command on the window menu
  3. Hold titles command on the edit menu
  4. Split command on the window menu
  1. To edit in an embedded excel worksheet object in a word document
  1. Use the excel menu bar and toolbars inside the word application
  2. Edit the hyperlink
  3. Edit the data in a excel source application
  4. Use the word menu bar and toolbars
  1. To create a formula, you can use:
  1. Values but not cell references
  2. C ell references but not values
  3. Values or cell references although not both at the same time
  4. Value and cell references
  1. Status indicators are located on the
  1. Vertical scroll bar
  2. Horizontal scroll bar
  3. Formula bar
  4. Standard toolbar
  1. Which of the following is the oldest spreadsheet package?
  1. VisiCalc
  2. Lotus 1-2-3
  3. Excel
  4. StarCalc
  1. Rounding errors can occur
  1. When you use multiplication, division, or exponentiation in a formula
  2. When you use addition and subtraction in a formula
  3. Because excel uses hidden decimal places in computation
  4. When you show the results of formulas with different decimal places that the calculated results
  1. You can copy data or formulas
  1. With the copy, paste and cut commands on the edit menu
  2. With commands on the shortcut menu
  3. With buttons on the standard toolbars
  4. All of the above
  1. You cannot link excel worksheet data to a word document
  1. With the right drag method
  2. With a hyperlink
  3. With the copy and paste special commands
  4. With the copy and paste buttons on the standard toolbar.
  1. Which of the following is a popular DOS based spreadsheet package?
  1. Word
  2. Smart cell
  3. Excel
  4. Lotus 1-2-3
  1. An excel workbook is a collection of
  1. Workbooks
  2. Worksheets
  3. Charts
  4. Worksheets and charts
  1. Excel files have a default extension of
  1. Xls
  2. Xlw
  3. Wk1
  4. 123
  1. You can use the format painter multiple times before you turn it off by
  1. You can use the format painter button on ly one time when you click it
  2. Double clicking the format painter button
  3. Pressing the Ctrl key and clicking the format painter button
  4. Pressing the Alt key and clicking the format painter button
  1. You can use the formula palette to
  1. Format cells containing numbers
  2. Create and edit formulas containing functions
  3. Enter assumptions data
  4. Copy a range of cells
  1. You can convert existing excel worksheet data an charts to an HTML document by using
  1. FTP wizard
  2. Internet assistant wizard
  3. Intranet wizard
  4. Import wizard
  1. A circular reference is
  1. Geometric modeling tool
  2. A cell that points to a drawing object
  3. A formula that either directly or indirectly depends on itself
  4. Always erroneous
  1. Which of following is Not one of Excel’s what-if function?
  1. Goal seek
  2. Solver
  3. Scenario manager
  4. Auto Outline
  1. When you insert an excel file into a word document. The data are
  1. Hyperlinked placed in a word table
  2. Linked
  3. Embedded
  4. Use the word menu bar and toolbars
  1. Which of the following is not information you can specify using the solver?
  1. Input cells
  2. Constraints
  3. Target cell
  4. Changing cells
  1. Each excel file is called a workbook because
  1. It can contain text and data
  2. It can be modified
  3. It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
  4. You have to work hard to create it
  1. Excel probably considers the cell entry January 1, 2000 to be a
  1. Label
  2. Value
  3. Formula
  4. Text string
  1. You can enter which types of data into worksheet cells?
  1. Labels, values, and formulas
  2. Labe3ls and values but not formulas
  3. Values and formulas but not labels
  4. Formulas only
  1. All worksheet formula
  1. Manipulate values
  2. Manipulate labels
  3. Return a formula result
  4. Use the addition operator
  1. Which of the following is a correct order of precedence in formula calculation?
  1. Multiplication and division exponentiation positive and negative values
  2. Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction
  3. Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation
  4. All of above
  1. The Paste Special command lets you copy and paste:
  1. Multiply the selection by a copied value
  2. Cell comments
  3. Formatting options
  4. The resulting values of a formula instead of the actual formula
  1. The numbers in our worksheet look like this: You want them to look like this: $1,000.How can you accomplish this?
  1. None of these
  2. Select Format > Money from the menu
  3. Click the Currency Style button on the formatting toolbar
  4. You have to retype everything and manually add the dollar signs, commas, and decimals.
  1. Which of the following is not a valid data type in excel
  1. Number
  2. Character
  3. Label
  4. Date/time
  1. Excel worksheet cells work very similarly to what common element of the windows graphical user interface
  1. Option buttons
  2. List boxes
  3. Text boxes
  4. Combo boxes
  1. Which of the following options is not located in the Page Setup dialog box?
  1. Page Break Preview.
  2. Page Orientation
  3. Margins
  4. Headers and Footers
  1. You want to track the progress of the stock market on a daily basis. Which type of chart should you use?
  1. Pie chart
  2. Row chart
  3. Line chart
  4. Column chart
  1. Without using the mouse or the arrow keys, what is the fastest way of getting to cell A1 in a spreadsheet?
  1. Press Ctrl +Home
  2. Press Home
  3. Press Shift + Home
  4. Press Alt + Home
  1. Which of the following methods can not be used to edit the contents of a cell?
  1. Press the Alt key
  2. Clicking the formula bar
  3. Pressing the F2 key
  4. Double clicking the cell
  1. If you begin typing an entry into a cell and then realize that you don’t want your entry placed into a cell, you:
  1. Press the Erase key
  2. Press Esc
  3. Press the Enter button
  4. Press the Edit Formula button
  1. to view a cell comment
  1. click the edit comment command on the insert menu
  2. click the display comment command on the window menu
  3. position the mouse pointer over the cell
  4. click the comment command on the view menu
  1. When you want to insert a blank imbedded excel object in a word document you can
  1. Click the object command on the insert menu
  2. Click the office links button on the standard toolbar
  3. Click the create worksheet button on the formatting toolbar
  4. Click the import excel command on the file menu
  1. To save a workbook, you:
  1. Click the save button on the standard toolbar from the menu
  2. Press Ctrl+F5
  3. Click Save on the Windows Start button
  4. Select Edit>Save
  1. You can edit a cell by
  1. Clicking the formula button
  2. Double clicking the cell to edit it in-place
  3. Selecting Edit>Edit Cell from the menu
  4. None of above
  1. You can select a single range of cells by
  1. Clicking the upper-left cell in a group of cells and then pressing the Shift key while clicking the lower right cell in a group of cells
  2. Pressing the Ctrl key while dragging over the desired cells
  3. Pressing the Shift key and an arrow key
  4. Dragging over the desired cells
  1. Which elements of worksheet can be protected from accidental modification
  1. Contents
  2. Objects
  3. Scenarios
  4. All of above
  1. You can use the drag and drop method to
  1. Copy cell contents
  2. Move cell contents
  3. Add cell contents
  4. a and b
  1. It is acceptable to let long text flow into adjacent cells on a worksheet when
  1. Data will be entered in the adjacent cells
  2. No data will be entered in the adjacent cells
  3. There is no suitable abbreviation of the text
  4. There is not time to format the next
  1. How can you delete a record?
  1. Delete the column from the worksheet
  2. Select Data > Form from the menu to open the Data Form dialog box, find the record and Click the Delete button
  3. Select Data > Delete Record from the menu
  4. Click the Delete button on the Standard toolbar
  1. Right clicking something in Excel:
  1. Deletes the object
  2. Nothing the right mouse button is there for left handed people
  3. Opens a shortcut menu listing everything you can do to the object
  4. Selects the object
  1. Documentation should include
  1. Destination and users of the output data
  2. Source of input data
  3. Information on the purpose of the workbook
  4. All of the above
  1. Files created with Lotus 1-2-3 have an extension
  1. DOC
  2. XLS
  3. 123
  4. WK1
  1. To delete an embedded objects, first
  1. Double click the object
  2. Select the object by clicking it
  3. Press the Shift + Delete keys
  4. Select it and then press the delete key
  1. Comments can be added to cells using
  1. Edit > Comments
  2. Insert > Comments
  3. File > Comments
  4. View > Comments
  1. Which of the following is not a worksheet design criterion?
  1. Efficiency
  2. Aditibility
  3. Description
  4. Clarity
  1. To copy cell contents using drag and drop press the
  1. End key
  2. Shift key
  3. Ctrl key
  4. Esc key
  1. Which of the following is the latest version of Excel
  1. Excel 2000
  2. Excel 2002
  3. Excel ME
  4. Excel XP
  1. When you copy a formula
  1. Excel erases the original copy of the formula
  2. Excel edits cell references in the newly copied formula
  3. Excel adjusts absolute cell references
  4. Excel doesn’t adjust relative cell references
  1. The autofill feature
  1. extends a sequential series of data
  2. automatically adds range of cell values
  3. applies a boarder around the selected cells
  4. none of the above
  1. Which menu option can be sued to split windows into two
  1. Format > window
  2. View > window > split
  3. Window > split
  4. View > split
  1. Which of the following is an absolute cell reference?
  1. !A!1
  2. $A$1
  3. #a#1
  4. A1
  1. What symbol is used before a number to make it a label?
  1. ” (quote)
  2. = (equal)
  3. _ (underscore)
  4. ‘ (apostrophe)
  1. Which symbol must all formula begin with?
  1. =
  2. +
  3. (
  4. @
  1. Which of the following formulas is not entered correctly?
  1. =10+50
  2. =B7*B1
  3. =B7+14
  4. 10+50
  1. Which of the following formulas will Excel Not be able to calculate?
  1. =SUM(Sales)-A3
  2. =SUM(A1:A5)*.5
  3. =SUM(A1:A5)/(10-10)
  4. =SUM(A1:A5)-10
  1. A typical worksheet has …. Number of columns
  1. 128
  2. 256
  3. 512
  4. 1024
  1. How many characters can be typed in a single cell in Excel?
  1. 256
  2. 1024
  3. 32000
  4. 65535
  1. A worksheet can have a maximum of …. Number of rows
  1. 256
  2. 1024
  3. 32000
  4. 65535
  1. Which of the following is not an example of a value?
  1. 350
  2. May 10, 2001
  3. 0.57
  4. Serial Number 50771
  1. The chart wizard term data series refers to
  1. A chart legend
  2. A collection of chart data markers
  3. A set of values you plot in a chart
  4. A data label
  1. The Chart wizard term data categories refers to;
  1. A chart plot area
  2. A horizontal axis
  3. The organization of individual values with a chart’s data series
  4. The data range that supply chart data
  1. A worksheet range is a
  1. A command used for data modeling
  2. A range of values such as from 23 to 234
  3. A group of cells
  4. A group of worksheets
  1. Getting data from a cell located in a different sheet is called …
  1. Accessing
  2. Referencing
  3. Updating
  4. Functioning
  1. Tab scrolling button
  1. Allow you to view a different worksheet
  2. Allow you to view additional worksheet rows down
  3. Allow you to view additional worksheet columns to the right
  4. Allow you to view additional sheets tabs
  1. A numeric value can be treated as a label value if it precedes with
  1. Apostrophe (&lsquo
  2. Exclamation (!)
  3. Hash (#)
  4. Ampersand (&
  1. Concatenation of text can be done using
  1. Apostrophe (&lsquo
  2. Exclamation (!)
  3. Hash (#)
  4. Ampersand (&
  1. Data can be arranged in a worksheet in a easy to understand manner using
  1. auto formatting
  2. applying styles
  3. changing fonts
  4. all of above
  1. You can use drag-and-drop to embed excel worksheet data in a word document
  1. By dragging a range of excel data to the word button on the taskbar while pressing the Ctrl key
  2. By dragging a range of excel data to the word button on the taskbar while pressing Shift key
  3. By dragging a range of excel data to the word button on the taskbar while pressing Alt key
  4. None of above
  1. The auto calculate feature
  1. Can only add values in a range of cells
  2. Provides a quick way to view the result of an arithmetic operation on a range of cells
  3. Automatically creates formulas and adds them to a worksheet
  4. A and c
  1. Excel uniquely identifies cells within a worksheet with a cell name
  1. Cell names
  2. Column numbers and row letters
  3. Column letters and row numbers
  4. Cell locator coordinates
  5. You can zoom a worksheet
  1. With the mouse pointer in Print Preview
  2. With the zoom button on the Print Preview toolbar
  3. With the Zoom command on the view menu
  4. All of the above
  1. You can not link Excel worksheet data to a Word document
  1. With the right drag method
  2. With a hyperlink
  3. With the copy and paste special commands
  4. With the copy and paste buttons on the standard toolbar
  1. This type of software is similar to an accountant’s worksheet
  1. Word processing
  2. Database
  3. Spreadsheets
  4. Graphics
  1. which function will calculate the number of workdays between 6/9/2004 and 8/12/2004?
  1. Workday
  2. Date
  3. Networkdays
  4. All of the above
  1. Data marker on a chart are linked to data points in a worksheet, therefore,
  1. You can automatically apply formatting to a data series
  2. You can change the position of a data marker and automatically change the data point value in the worksheet
  3. You can change a data print value and automatically are draw the chart
  4. a and b
  1. When you group worksheets
  1. You can enter variable data on multiple worksheets at one time
  2. You can print more than one worksheet at a time
  3. You can enter common data, formats, and formulas on multiple worksheets at one time
  4. b, and c
  1. You can use the format painter multiple times before you turn it off by
  1. You can use the format painter button only one time when you click it
  2. Double clicking the format painter button
  3. Pressing the Ctrl key and clicking the format painter button
  4. Pressing Alt key and clicking the format painter button
  1. The default header for a worksheet is
  1. Your name
  2. The date and time
  3. None
  4. The sheet tab name
  1. To drag a selected range of data to another worksheet in the same workbook, use the
  1. Tab key
  2. Alt key
  3. Shift key
  4. Ctrl key
  1. When creating a vertical page break
  1. The active cell must be A1
  2. The active cell can be anywhere in the worksheet
  3. The active cell must be in row 1
  4. The active cell must be in column A
  1. to activate the previous cell in a pre-selected range, press
  1. the Alt key
  2. the Tab key
  3. the Enter key
  4. none of above
  1. When the formula bar is activated, you can see
  1. The Edit Formula button
  2. The Cancel button
  3. The Enter button
  4. All of above
  1. In a worksheet you can select
  1. The entire worksheet
  2. Rows
  3. Columns
  4. a, b, and c
  1. when you print preview a worksheet
  1. the entire worksheet is displayed
  2. the selected range is displayed
  3. the active portion of the worksheet is displayed
  4. a, b and c
  1. You can group noncontiguous worksheets with
  1. The group button on the standard toolbar
  2. The shift key and the mouse
  3. The ctrl key and mouse
  4. The alt+enter key
  1. Weight refers to
  1. The print density of characters
  2. The height of the printed character
  3. Upright or slanted shape
  4. The design and appearance of characters
  1. When you link data maintained in Excel workbook to a Word document
  1. The Word document cannot be edited
  2. The Word document contains a reference to the original source application
  3. The word document must contain a hyperlink
  4. The word document contains a copy of the actual data
  1. When you see a cell with a red triangle in the top right corner, what does this signify?
  1. There is an error in the cell
  2. There is a comment associated with the cell
  3. The font color for text in the cell is red
  4. A formula cannot be entered into the cell
  1. To hold row and column titles in places so that they do not scroll when you scroll a worksheet, click the
  1. Unfreeze panes command on the window menu
  2. Freeze panes command on the window menu
  3. Hold titles command on the edit menu
  4. Split command on the window menu
  1. Which of these is a quick way to copy formatting from a selected cell to two other cells on the same worksheet?
  1. Use Ctrl to select all three cells, then click the paste button on the standard toolbar
  2. Copy the selected cell, then select the other two cells, click style on the Format menu, then click Modify
  3. Click format painter on the Formatting toolbar twice then click in each cell you want to copy the formatting to
  4. All of above
  1. To edit data in an embedded Excel worksheet object in a Word document
  1. Use the Excel menu bar and toolbars inside the word application
  2. Edit the hyperlink
  3. Edit the data in a Excel source application
  4. Use the Word menu bar and toolbars
  1. Status indicators are located on the
  1. Vertical scroll bar
  2. Horizontal scroll bar
  3. Formula bar
  4. Formatting toolbar
  1. You can open the scenario Manager dialog box by choosing scenarios from the ….. menu.
  1. View
  2. Insert
  3. Format
  4. Tools
  1. You can open the Sort dialog box by choosing Sort from the ….. menu
  1. View
  2. Format
  3. Tools
  4. Data
  1. when working in the page break preview, you can
  1. view exactly where each page break occurs
  2. add or remove page breaks
  3. change the print area
  4. all of above
  1. A data map is helpful
  1. When you have too much data to chart
  2. To show a geographic distribution of data
  3. To compare data points
  4. To show changes in data over time
  1. Rounding errors can occur
  1. When you use multiplication, division or exponentiation in a formula
  2. When you use addition and subtraction in a formula
  3. Because Excel uses hidden decimal places in computation
  4. When you show the results of formulas with different decimal places than the calculated results
  1. You can copy data or formulas
  1. With the copy, paste and cut commands on the edit menu
  2. With commands on a shortcut menu
  3. With buttons on the standard toolbar
  4. All of the above
  1. You can activate a cell by
  1. Pressing the Tab key
  2. Clicking the cell
  3. Pressing an arrow key
  4. All of above
  1. Which of the following setup options can not be set in the page setup dialog box?
  1. Printer selection
  2. Vertical or horizontal placement
  3. Orientation
  4. Row and column titles
  1. What term refers to a specific set of values saved with the workbook?
  1. Range
  2. Scenario
  3. Trend line
  4. What-if analysis
  1. Got functions? No? You need the insert function dialog box. How do you get it?
  1. Right click a cell and then click insert
  2. Click the insert menu and then click function
  3. Type = in a cell
  4. All of the above
  1. Which of the following describes how to select all the cells in a single column?
  1. Right click on column and select Pick from list
  2. Use data – text to columns menu item
  3. Left click on the gray column title button
  4. Pressing Ctrl + A on the keyboard
  1. when you use the fill effects in the format data series dialog box, you can not
  1. rotate text on the chart
  2. select a fore ground color
  3. select a pattern
  4. select a background color
  1. Paper spreadsheets can have all the same advantages as an electronic spreadsheet except which of the following?
  1. Rows and columns
  2. Headings
  3. Speed
  4. None
  1. Which of the following is not a basic step in creating a worksheet?
  1. Save the workbook
  2. Modify the worksheet
  3. Enter text and data
  4. Copy the worksheet
  1. What’s a quick way to extend these numbers to a longer sequence, for instance 1 through 20?
  1. Select both cells, and then drag the fill handle over the range you want, for instance 18 more rows
  2. Select the range you want, include both cells, point to fill on the Edit menu, and then click down.
  3. Copy the second cell, click in the cell below it, on the standard toolbar click the down arrow on the Paste button, and then click Paste Special
  4. All of above
  1. To insert three columns between columns D and E you would
  1. Select column D
  2. Select column E
  3. Select columns E, F and G
  4. Select columns D, E, and F.
  1. To center worksheet titles across a range of cell, you must
  1. Select the cells containing the title text and use the fill handle to center the text across a range of cells
  2. Select the cells containing the title text and click on Center button
  3. Select the cells in range containing the title text and use the Merge and Center tool
  4. Widen the column
  1. When integrating Ms-Word and Excel, Word is usually the
  1. Server
  2. Source
  3. Client
  4. None
  1. Charts tips can
  1. Show the formatting of a data label
  2. Show the name of a data series
  3. Show the value of data point
  4. b and c
  1. The Name box
  1. Shows the location of the previously active cell
  2. Appears t the left of the formula bar
  3. Appears below the status bar
  4. Appears below the menu bar
  1. How do you change column width to fit the contents?
  1. Single-click the boundary to the left to the column heading
  2. Double click the boundary to the right of the column heading
  3. Press Alt and single click anywhere in the column
  4. All of above
  1. when you work with large worksheets, you may need to
  1. size the worksheet to fit on the specific number of pages
  2. add and remove page breaks
  3. specify only certain print areas
  4. all of above
  1. Hyperlinks cannot be
  2. Special shapes like stars and banners
  3. Drawing objects like rectangles ovals
  4. Pictures
  5. All can be hyperlinks
  1. You can use the horizontal and vertical scroll bars to
  1. Split a worksheet into two panes
  2. View different rows and columns
  3. Edit the contents of a cell
  4. View different worksheets
  1. What do we call a computer program that organizes data in rows and columns of cells? You might use this type of program to keep a record of the money you earned moving lawns over the summer.
  1. Spreadsheet program
  2. Database program
  3. Word processor program
  4. Desktop publisher program
  1. You can add an image to a template by clicking the Insert Picture From File button on the …. Toolbar.
  1. Standard
  2. Formatting
  3. Drawing
  4. Picture
  1. What function displays row data in a column or column data in a row?
  1. Hyperlink
  2. Index
  3. Transpose
  4. Rows
  1. When you insert an Excel file into a Word document, the data are
  1. Hyperlinked
  2. Placed in a word table
  3. Linked
  4. Embedded
  1. Except for the …… function, a formula with a logical function shows the word “TRUE” or “FALSE” as a result
  1. IF
  2. AND
  3. OR
  4. NOT
  1. Macros are “run” or executed from the ….. menu.
  1. Insert
  2. Format
  3. Tools
  4. Data
  1. You can open the consolidate dialog box byt choosing Consolidate from the ….. menu.
  1. Insert
  2. Format
  3. Tools
  4. Data
  1. Each excel file is called a workbook because
  1. It can contain text and data
  2. It can be modified
  3. It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
  4. You have to work hard to create it
  1. Which types of charts can excel produce?
  1. Line graphs and pie charts only
  2. Only line graphs
  3. Bar charts, line graphs and pie charts
  4. Bar charts and line graphs only
  1. How are data organized in a spreadsheet?
  1. Lines and spaces
  2. Layers and planes
  3. Rows and columns
  4. Height and width
  1. What does the VLOOKUP function do?
  1. Looks up text that contain ‘v’
  2. Checks whether text is the same in one cell as in the next
  3. Finds related records
  4. All of above
  1. Gridlines
  1. May be turned off for display but turned on for printing
  2. May be turned on or off for printing
  3. The be turned off for display and printing
  4. a, b and c
  1. You can print only an embedded chart by
  1. Moving the chart to a chart sheet before you print.
  2. Formatting the chart before you print
  3. Selecting the chart before you print
  4. a and c
  1. Which of the following is a correct order of precedence in a formula calculation?
  1. Multiplication and division, exponential positive and negative value
  2. Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction
  3. Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation
  4. None of above
  1. A function inside another function is called a ….. function.
  1. Nested
  2. Round
  3. Sum
  4. Text
  1. How should you print a selected area of a worksheet, if you’ll want to print a different area next time?
  1. On the file menu, point to print area, and then click set print area.
  2. On the file menu, click print, and then click selection under print what
  3. On the view menu, click custom views, then click add
  4. All of above
  1. Your German supplier still invoices for parts in Deutsche marks. How can you have Excel convert those sums to Euros?
  1. On the Insert menu, click Symbol and from the currency symbols subset, select the Euro sign.
  2. On the tools menu, click Add-Ins, and select the Euro Currency Tools check box
  3. Apply a selected background color
  4. All of above
  1. Which function calculates your monthly mortage payment?
  1. PMT (payments)
  2. NPER (number of periods)
  3. PV (present value)
  4. All of above
  1. If you are working in English (US), Chinese or Japanese, Excel 2002 can speak data as you enter it, to help you verify accuracy. How do you activate this feature?
  1. Point to speech on the tools menu, and then click show text to speech toolbar.
  2. Click validation on the data menu
  3. Point to speech on the tools menu, and then click speech recognition
  4. All of above
  1. Which of the following methods can not be used to enter data in a cell?
  2. Pressing an arrow key
  3. Pressing the tab key
  4. Pressing the Esc key
  5. Clicking the enter button to the formula bar
  1. Which of the following will not set text in selected cells to italics?
  1. Pressing Ctrl + I on the keyboard
  2. Using the Tools – Wizard – Web Form menu item
  3. Using the Format – Cells – Font menu item
  4. None of the above
  1. Which of the following methods cannot be used to edit the content of cell?
  1. Pressing the Alt key
  2. Clicking the formula bar
  3. Pressing F2
  4. Double clicking the cell
  1. Which of the following is not an option in the spelling dialog box?
  1. Edit
  2. Ignore
  3. Ignore all
  4. Change
  1. You can quickly change the appearance of your work by choosing Auto Format from the …. Menu
  2. Edit
  3. View
  4. Format
  5. Tools
  1. To protect a worksheet, you can choose Protection and the Protect Sheet from the ….. menu
  1. Edit
  2. Format
  3. Tools
  4. Data
  1. You can open the Highlight Changes dialog box by choosing Track Changes from the …. Menu.
  1. Edit
  2. Insert
  3. Format
  4. Tools
  1. Which of the following is not a worksheet design criterion?
  1. Efficiency
  2. Auditability
  3. Description
  4. Clarity
  1. To copy cell contents using drag and drop, press the
  1. End key
  2. Shift key
  3. Esc key
  4. None of above
  1. If you press …., the cell accepts your typing as its contents.
  1. Enter
  2. Ctrl + Enter
  3. TAB
  4. Insert
  1. The autofill feature
  1. Extends a sequential series of data
  2. Automatically adds a range of cell values
  3. Applies a boarder around selected cells
  4. None of above
  1. What is the keyboard shortcut (button or buttons to be pressed) for creating a chart from the selected cells?
  1. F3
  2. F5
  3. F7
  4. F11
  1. you can use the formula palette to
  1. format cells containing numbers
  2. create and edit formulas containing functions
  3. entered assumptions data
  4. copy a range of cells
  1. What Pivot Table toolbar button updates the data in a Pivot Table or Pivot Chart report if the source data chas changed
  1. Format Report
  2. Pivot Table
  3. Refresh Data
  4. Show Detail
  1. What is an expression that tells how the numbers in a determined set of cells are to be calculated?
  1. Formula
  2. Field
  3. Data
  4. Query Correct Answer:
  1. “Qtr 1, Qtr 2, Qtr 3” is an example of a
  1. Formula
  2. Function
  3. Series
  4. Syntax
  1. You can edit existing Excel data by pressing the
  1. F1 key
  2. F2 key
  3. F3 key
  4. F4 key
  1. The cell reference for a range of cells that starts in cell B1 and goes over to column G and down to row 10 is ….
  1. G1-G10
  2. B1.G10
  3. B1;G10
  4. B1:G10
  1. A user wishes to remove a spreadsheet from a workbook. Which is the correct sequence of events that will do this?
  1. Go to File-Save As – Save As Type – Excel worksheet
  2. Right click on the spreadsheet tab and select DELETE
  3. Right click on the spreadsheet and select Insert – Entire Column
  4. None of above
  1. What feature enables you to adjust or back solve the value in a cell to reach a desired outcome in a formula?
  1. Goal Seek
  2. Scenario Summary report
  3. Forecasting
  4. Trend line
  1. what term describes a background that appears as a grainy, non smooth surface
  2. gradient
  3. pattern
  4. solid
  5. texture
  1. Excel is a
  2. Graphic program
  3. None of these
  4. Word processor
  5. A spreadsheet
  1. To create an interactive Pivot Table for the web, you use a Microsoft Office Web component called
  2. HTML
  3. Pivot Table Field List
  4. Pivot Table List
  5. Pivot Table Report
  1. Which of the following is not a valid Zoom percentage in Excel?
  2. 10
  3. 100
  4. 300
  5. 500
  1. The spelling tool is placed on ______ toolbar
  2. Standard
  3. Formatting
  4. Drawing
  5. Reviewing
  1. If you need a text to show vertically in a cell. How will you achieve this?
  1. Choose Vertical on Text alignment in Format Cells dialog box
  2. Choose 90 Degrees in Orientation of Format Cells dialog box
  3. Choose Distributed from the Vertical drop down list of Format Cells dialog box
  4. Choose Center Across Selection from Horizontal combo box in Format Cells dialog box
  1. Can you set 0.5 inch left indentation for a cell in Excel?
  2. Excel does not have indentation feature
  3. You can specify indentation only if you turn the rulers on
  4. Indentation can be set from Format Cells dialog box
  5. The indentation can be specified only when printing
  1. You can automatically adjust the size of text in a cell if they do not fit in width by
  1. Double clicking on the right border of column header
  2. From Format choose Columns and then Autofit Selection
  3. From Format Cells dialog box mark Shrink to fit check box
  4. All of above
  1. Formatting a cell in Currency, you can specify
  1. Decimal Places
  2. Currency Symbol
  3. Both of above
  4. None of above
  1. Formatting a cell in Number format you can’t set
  1. Decimal Places
  2. Use 1000 separator
  3. Negative numbers
  4. Currency Symbol
  1. What is entered by the function =today()
  1. The date value for the day according to system clock
  2. The time value according to system clock
  3. Today’s date as Text format
  4. All of above
  1. Which function will you use to enter current time in a woksheet cell?
  1. =today()
  2. =now()
  3. =time()
  4. =currentTime()
  1. Special category of Number tab in Format Cells dialog box can be used to apply formats like
  1. Zip Code
  2. Phone Number
  3. Both of above
  4. None of above
  5. Merge cells option can be applied from
  6. Format Cells dialog box Alignment Tab
  7. Formatting toolbar
  8. Both of above
  9. None of above
  10. Pre-made sheet formats like Simple, Classic, Accounting, Colorful et can be applied from
  11. from Fromat >> Cells
  12. from Format >> Autoformat
  13. from Table >> Autoformat
  14. All of above
Above All MCQs questions from mcqSets.com.

Computer Dictionary Abbreviations Must Learn

VDU stands for Visual Display Unit
One kilobyte is approximately 1000 bytes
DOS stands for Disk Operating System
WORD STAR is a popular Word processing programme
WORD STAR was developed by Micro pro Company
PC stands for Personal Computer
ALU stands for Arithmetic Logic Unit
The VDU and Keyboard together form a TERMINAL
The speed of the dot matrix printers is measured by CPS which stands for characters per second
The speed of the line printers is measured by LPM which stands for Lines per second
DBMS stands for Database Management System
IBM is a famous computer company.IBM stands for International Business Machines Corporation
ROM stands for Read Only Memory
The actual machine of the computer is commonly known as Hardware
The programs run on the computer are commonly known as Software
All the output which is printed on paper is called Hard Copy
The number of pixels on a computer screen determines a screes’s Resolution
A processor’s speed is measured in Megahertz
A software that assists the computer in performing instructions,is called as system software
CAM stands for Computer Aided Manufacturing
DPI stands for Dots per Inch
DTP stands for Desk Top Publishing
EPROM stands for erasable and Programmable Read only Memory
A magnetic storage disk made out of a thin piece of plastic is called Floppy Disk
A pictorial representation of the step by step sequence for solving a problem is known as a Flow Chart
A measure of storage capacity equal to one thousand megabytes is one Gigabyte
A variable whose value is accessible throughout the program is called Global Variable
A huge,worldwide network of computers that communicate with each other,allowing global communications between users is known popularly known as Internet
KB stands for Kilobyte
LAN stands for Local Area Network
A printer which uses light to transfer the image to paper is the Laser Printer
Memory which retains all its contents even after the power is turned off is known as Non-Volatile Memory
The result that is generated by the computer after processing the information provided to it is known as Output
Electronic mail is more popularly known as E-Mail
PILOT stands for Programmed Inquiry Learning Or Teaching
PILOT was developed by Doug Engelbardt
IQL stands for Interactive Query Language
LOGO was developed by Dr.seymour Papert
CAL stands for Computer Assisted Learning
APT stands for Automatically Programmed Tooling
`C’language was invented by Dennis M.Ritchie
Modula-2 was developed by Niklaus Wirth
Terminals that have their own memory are called Smart terminals
The memory that needs electric power to sustain its contents is known as Volatile Memory
MOS stands for Metallic Oxide Semiconductors
Dvorak key board was designed by August Dvorak
A simple device which functions as a simpler alternative to the keyboard is the Mouse
Automatic drawing input device is called Scanner
In the second generation computers,magnetic cores were used as Main Memory Devices
LCD stands for Liquid Crystal Display
RADAR stands for Radio Detection and Ranging
RADAR works on the principle of Echo
software-in-Hardware modules are called Firmware
A device by which any microcomputer can use ordinary television set for producing output is called RF modulator
EDSAC stands for Electronic Delayed Storage Automatic Computer
EDVAC stands for Electronic Discrete Variable Automatic Computer
EDSAC was developed in the year 1949
EDVAC was developed in the year 1952
ENIAC stands for Electronic Numerical Integrator and Calculator
The most successful computing device in the ancient time was Abacus
Use of some mechanism for the operation of a machine is known as Automation
Radar contact with the moon was first made in 1945
Radar contact with Venus was first made in 1961
A system in which information is displayed on a television screen is known as Video Text System
A modern means of communication in which the information is stored in a computer at a TV station is known as Teletext
Global communication became possible by using Satellites
Morse code was invented by Samuel Morse
The code used in a teleprinter is the Baudot Code
Teleprinter exchange is popularly known as Telex
A device which converts sound waves into electrical waves is called Microphone
AVC stands for Automatic Volume Control
The device used to measure wavelengths of radio waves is Wavemeter
A hollow metallic tube used in place of wire in electric circuits carrying high frequency currents is called Waveguide
An instrument used to measure the intensity of radiations is the Radiometer
An instrument used to measure electrical voltage is the Voltmeter
VTVM stands for Vacuum Tube Volt Meter
A circuit which maintains a constant voltage is called Voltage Stabilizer
SCR stands for Silicon Controlled Rectifier
A device used to increase or decrease electric voltageis called a Transformer
A magnetic tape that records both audio and video signals is called a Video Tape
The first electronic calculator was manufactured in 1963 by Bell Punch Company,USA
MASER stands for Microwave Amplification by stimulated Emission of Radiation
A computer which can handle a large volume of numbers is called a Number cruncher
POST stands for Power on Self Test
POST is a test carried out just after the computer has been Switched on
An index of the files stored on a disk is called Directory
CP/M stands for Control program for Microcomputers
CP/M was developed by digital Research Inc.,USA
MVS stands for Multiple Virtual Storage Operating System
MVS is used in Mainframe computers
The process of starting a computer is called Booting
A group of four binary digits is called a NIBBLE
BPI stands for Bit per Inch
A smart card is a multifunctional microprocessor
LIPS stands for Logical Inferences Per Second
A computerized machine is normally called a Robot
A robot is a machine directed by a Computer
A robot which resembles a human being is called an Android
PL/1 stands for Programme Language-1
The language PL/1 has combined features of COBOL and FORTRAN
BASIC stands for Begineers All Purpose Symbolic Instruction Code
COBOL stands for Common Busines Oriented Language
ALGOL stands for Algorithmic Language
ALGOL was developed in the early 1960s in Europe
COBOL was first introduced in the year 1961
FORTRAN stands for Formula Translation
FORTRAN was developed and introduced by IBM in the year 1957
PL/1 was introduced in the 1960s by IBM
COMAL stands for Common Algorithmic Language
BASIC was developed by John Kemeny and Thomas Kurtz
SNOBOL stands for String Oriented Symbolic Language
SNOBOL was developed in 1962
LISP stands for List Processing Language
LISP was developed by John McCarthy
Loud speaker was invented by Rice Kellogg
PROM stands for Programmable Read Only Memory
Two types of RAM chips are Dynamic,static
Data is fed into the computer by first converting it into Binary codes

Latest Data Entry Operator / Computer Operator Jobs MCQs Sample Paper 2017-2018 Complete Computer Science Syllabus for District and Session Courts Jobs NTS PPSC FPSC SPSC KPPSC Jobs MCQs Paper Must Prepare Now

  • Amir Mehmood

    Sir in mcqs k answer kahan py hn plz tell me parsoun maira test hy plzzzz

  • ady
  • Abdul Sattar

    if anyone has collected answers of the above mcq’s please share that with me on sattar.ktk@gmail.com, if possible

  • jaja baba

    Assalam o alaikum Guys whoever needs answers of all of these questions do mail me at jajababa116@gmail.com …. I will provide you answers.Thanks

    • Waleed Khan

      give ,me the answer sheet or page of there question ..

    • Ghazanfar

      PLZ ANSWER ME OF THESE QUESTION.. GHAZAFAR MY MAIL ID IS,,…. m.ghazanfar07@gmail.com

      • Dear Brother: Here are available 100 Answer Keys: 1-A 2-D 3-D 4-D 5-C 6-A 7-C 8-D 9-C 10-B
        11-C 12-C 13-D 14-C 15-C 16-B 17-B 18-B 19-C 20-D
        21-B 22-D 23-C 24-A 25-A 26-B 27-B 28-A 29-B 30-D
        31-B 32-D 33-B 34-A 35-A 36-D 37-A 38-C 39-B 40-B
        41-C 42-B 43-C 44-D 45-C 46-A 47-B 48-D 49-A 50-B
        51-D 52-B 53-B 54-D 55-C 56-C 57-C 58-C 59-B 60-B
        61-C 62-B 63-D 64-A 65-D 66-D 67-C 68-A 69-B 70-C
        71-C 72-B 73-C 74-D 75-B 76-A 77-D 78-C 79-A 80-A
        81-C 82-D 83-C 84-B 85-D 86-D 87-A 88-C 89-D 90-D
        91-D 92-C 93-C 94-A 95-D 96-B 97-D 98-C 99-C 100-B

        • Ghazanfar

          Send me another keys..

          *MUHAMMAD GHAZANFAR.*
          *ZAINAB DUTY FREE (PVT) LTD.*
          *MULTAN INTERNATIONAL AIRPORT.*

          • Rockistar ali

            Hello sir please come on my inbox Facebook Anwar baig dj prince

          • Rockistar ali

            How I pass udc Clark job plz help

        • Faisal Naseem

          bro plzzz send me keys of above 100+ questions …

          • Brother Faisal:- 100 Answer Keys: 1-A 2-D 3-D 4-D 5-C 6-A 7-C 8-D 9-C 10-B
            11-C 12-C 13-D 14-C 15-C 16-B 17-B 18-B 19-C 20-D
            21-B 22-D 23-C 24-A 25-A 26-B 27-B 28-A 29-B 30-D
            31-B 32-D 33-B 34-A 35-A 36-D 37-A 38-C 39-B 40-B
            41-C 42-B 43-C 44-D 45-C 46-A 47-B 48-D 49-A 50-B
            51-D 52-B 53-B 54-D 55-C 56-C 57-C 58-C 59-B 60-B
            61-C 62-B 63-D 64-A 65-D 66-D 67-C 68-A 69-B 70-C
            71-C 72-B 73-C 74-D 75-B 76-A 77-D 78-C 79-A 80-A
            81-C 82-D 83-C 84-B 85-D 86-D 87-A 88-C 89-D 90-D
            91-D 92-C 93-C 94-A 95-D 96-B 97-D 98-C 99-C 100-B

      • Jamal Haider
    • tahir

      send me ans keys plz tahirmuhdiuldin64@gmail.com

      • Here are Answer Keys: 100 Answer Keys: 1-A 2-D 3-D 4-D 5-C 6-A 7-C 8-D 9-C 10-B
        11-C 12-C 13-D 14-C 15-C 16-B 17-B 18-B 19-C 20-D
        21-B 22-D 23-C 24-A 25-A 26-B 27-B 28-A 29-B 30-D
        31-B 32-D 33-B 34-A 35-A 36-D 37-A 38-C 39-B 40-B
        41-C 42-B 43-C 44-D 45-C 46-A 47-B 48-D 49-A 50-B
        51-D 52-B 53-B 54-D 55-C 56-C 57-C 58-C 59-B 60-B
        61-C 62-B 63-D 64-A 65-D 66-D 67-C 68-A 69-B 70-C
        71-C 72-B 73-C 74-D 75-B 76-A 77-D 78-C 79-A 80-A
        81-C 82-D 83-C 84-B 85-D 86-D 87-A 88-C 89-D 90-D
        91-D 92-C 93-C 94-A 95-D 96-B 97-D 98-C 99-C 100-B

    • Sadid Ahmad

      sent me please
      sadidhmd@gmail.com

  • aasma manzoor

    answer plz share kr dy computer science ka

    • Dear Sis: Here are available 100 Answer Keys: 1-A 2-D 3-D 4-D 5-C 6-A 7-C 8-D 9-C 10-B
      11-C 12-C 13-D 14-C 15-C 16-B 17-B 18-B 19-C 20-D
      21-B 22-D 23-C 24-A 25-A 26-B 27-B 28-A 29-B 30-D
      31-B 32-D 33-B 34-A 35-A 36-D 37-A 38-C 39-B 40-B
      41-C 42-B 43-C 44-D 45-C 46-A 47-B 48-D 49-A 50-B
      51-D 52-B 53-B 54-D 55-C 56-C 57-C 58-C 59-B 60-B
      61-C 62-B 63-D 64-A 65-D 66-D 67-C 68-A 69-B 70-C
      71-C 72-B 73-C 74-D 75-B 76-A 77-D 78-C 79-A 80-A
      81-C 82-D 83-C 84-B 85-D 86-D 87-A 88-C 89-D 90-D
      91-D 92-C 93-C 94-A 95-D 96-B 97-D 98-C 99-C 100-B

  • Jamal Haider

    Assalam-0-alekum
    send me Computer Mcq answer.

  • Abdul Jabbar Khan

    Please bro …..send me all ans keys of carporal ctd job sallabus…..at following address
    abduljabbarkhan016@gmail.com

    • Dear Jabbar khan, in this time only available 100 Answer Keys: 1-A 2-D 3-D 4-D 5-C 6-A 7-C 8-D 9-C 10-B
      11-C 12-C 13-D 14-C 15-C 16-B 17-B 18-B 19-C 20-D
      21-B 22-D 23-C 24-A 25-A 26-B 27-B 28-A 29-B 30-D
      31-B 32-D 33-B 34-A 35-A 36-D 37-A 38-C 39-B 40-B
      41-C 42-B 43-C 44-D 45-C 46-A 47-B 48-D 49-A 50-B
      51-D 52-B 53-B 54-D 55-C 56-C 57-C 58-C 59-B 60-B
      61-C 62-B 63-D 64-A 65-D 66-D 67-C 68-A 69-B 70-C
      71-C 72-B 73-C 74-D 75-B 76-A 77-D 78-C 79-A 80-A
      81-C 82-D 83-C 84-B 85-D 86-D 87-A 88-C 89-D 90-D
      91-D 92-C 93-C 94-A 95-D 96-B 97-D 98-C 99-C 100-B

  • Ikram Ullah Khan

    please when someone collect answers then send me plz.
    ikrammarwat@gmail.com

  • saifuddin afridi

    301-B 302-C 303-B 304-A 305-B 306-D 307-A 308-D 309-D 310-D
    311-B 312-D 313-C 314-D 315-C 316-D 317-C 318-B 319-B 320-A
    321-B 322-B 323-A 324-B 325-B 326-B 327-B 328-D 329-D 330-A
    331-B 332-D 333-A 334-D 335-D 336-B 337-B 338-A 339-C 340-C
    341-C 342-D 343-D 344-A 345-C 346-A 347-C 348-C 349-A 350-A
    351-b 352-A 353-D 354-B 355-D 356-D 357-C 358-C 359-A 360-C
    361-D 362-C 363-A 364-D 365-B 366-A 367-D 368-A 369-C 370-D
    371-A 372-C 373-D 374-A 375-B 376-D 377-A 378-A 379-A 380-A
    381-A 382-D 383-A 384-B 385-B 386-B 387-D 388-A 389-A 390-C
    391-D 392-A 393-C 394-A 395-A 396-D 397-B 398-B 399-D 400-B

  • saifuddin afridi

    201-B 202-A 203-D 204-D 205-B 206-B 207-C 208-C 209-A 210-D
    211-C 212-B 213-C 214-D 215-D 216-B 217-D 218-A 219-B 220-C
    221-D 222-A 223-C 224-B 225-A 226-D 227-D 228-C 229-D 230-A
    231-D 232-C 233-A 234-D 235-B 236-A 237-A 238-B 239-A 240-C
    241-D 242-C 243-A 244-A 245-C 246-A 247-D 248-D 249-C 250-D
    251-D 252-A 253-D 254-B 255-C 256-D 257-D 258-C 259-C 260-B
    261-D 262-D 263-A 264-B 265-A 266-C 267-D 268-C 269-B 270-D
    271-B 272-B 273-C 274-D 275-A 276-C 277-C 278-C 279-B 280-A
    281-C 282-C 283-C 284-A 285-B 286-D 287-B 288-A 289-A 290-A
    291-C 292-D 293-C 294-A 295-B 296-B 297-C 298-B 299-C 300-A

    • Farooq Sanju

      dear can u send me solved MCQ’s regarding the post of computer operator at farooqsanju@gmail.com

  • saifuddin afridi

    101-B 102-C 103-B 104-B 105-B 106-C 107-B 108-C 109-C 110-C
    111-C 112-D 113-A 114-C 115-B 116-B 117-C 118-C 119-A 120-D
    121-A 122-A 123-A 124-B 125-A 126-D 127-B 128-C 129-B 130-B
    131-C 132-A 133-A 134-B 135-B 136-A 137-B 138-A 139-B 140-D
    141-C 142-D 143-D 144-B 145-C 146-C 147-C 148-C 149-C 150-A
    151-C 152-D 153-B 154-D 155-C 156-D 157-A 158-B 159-B 160-B
    161-B 162-A 163-B 164-A 165-B 166-A 167-B 168-B 169-C 170-D
    171-C 172-A 173-A 174-A 175-C 176-A 177-C 178-A 179-C 180-A
    181-A 182-A 183-C 184-A 185-D 186-D 187-C 188-B 189-C 190-A
    191-C 192-A 193-C 194-A 195-A 196-A 197-A 198-D 199-B 200-A

    • mwm Saim

      Basic Microsoft Word MCQs Paper
      sir answer to send kr de in ke

      • Dear Answer Keys mention below in Comment Box. Find it.

        • mwm Saim

          But sir first 4 hundred questions ke answer mile ha comments me Microsoft Word ke ni mile plz ap muje un ke answer comment me send kr de

    • Ali Raza

      Thanks Sir

  • saifuddin afridi

    1-A 2-D 3-D 4-D 5-C 6-A 7-C 8-D 9-C 10-B
    11-C 12-C 13-D 14-C 15-C 16-B 17-B 18-B 19-C 20-D
    21-B 22-D 23-C 24-A 25-A 26-B 27-B 28-A 29-B 30-D
    31-B 32-D 33-B 34-A 35-A 36-D 37-A 38-C 39-B 40-B
    41-C 42-B 43-C 44-D 45-C 46-A 47-B 48-D 49-A 50-B
    51-D 52-B 53-B 54-D 55-C 56-C 57-C 58-C 59-B 60-B
    61-C 62-B 63-D 64-A 65-D 66-D 67-C 68-A 69-B 70-C
    71-C 72-B 73-C 74-D 75-B 76-A 77-D 78-C 79-A 80-A
    81-C 82-D 83-C 84-B 85-D 86-D 87-A 88-C 89-D 90-D
    91-D 92-C 93-C 94-A 95-D 96-B 97-D 98-C 99-C 100-B

  • saifuddin afridi

    This is for u all gyss plz pray for mee
    Rrgards Saifu afridi

  • If you’re looking for answers of these mcq questions, please visit http://mcqsets.com. The questions are presented from there.

  • Shahzaib

    This is Shahzaib Assistant Programmer in Excise and Taxation Department. Those who need any help regarding computer Mcqs can email me at Shahzaib9985@gmail.com